Luminile de accent: 10 trucuri pentru o casa mai frumoasa

18 vizualizari
luminile de accent
Distribuie pe

Iluminarea poate marca (in bine sau nu) aspectul si impresia pe care o lasa caminul tau. Iluminatul de accent adauga atmosfera si emotie intr-o camera, putand evidentia un punct de interes vizual.

Ca parte a unei scheme de iluminare a casei, luminile de accent pot fi folosite pentru a atrage atenția asupra unei plante de interior, a unui tablou, unei sculpturi sau altor obiecte remarcabile. Pot de asemenea să fie folosite pentru a scoate în evidență suprafața estetică a unui perete de cărămidă sau din piatră, geamuri colorate sau șlefuite, un detaliu de arhitectură sau de peisaj. Pentru a avea efect, specialiștii insistă că iluminatul de accent ar trebui să asigure lumină de trei ori mai puternică în centrul focal decât lumina de ambient din jur.
Profită de lumină în mod inteligent, ia în considerare următoarele recomandări de la arhitecți specialiști în design de interioare despre unde și cum să folosești iluminarea de accent.

1. Iluminează numai ceea ce vrei să se vadă.
Prin intermediul iluminării ai posibilitatea de a îndrepta atenția oamenilor spre acele locuri sau lucruri din casa ta pe care vrei ca aceștia să le remarce. Lumina poate amplifica efectul vizual și emoțional mai bine decât orice alt mijloc la îndemâna ta.

2. Încearcă iluminarea din spate (backlighting) sau de jos (uplighting).
Poziționează o sursă de lumină sub sau în spatele unui perete de accent, sub sau în spatele unui obiect sau unei lucrări de artă și vei vedea ce prezențe remarcabile devin acestea.

3. Variatoarele îți pot face viața mai frumoasă
Întrerupătoarele cu dispozitiv cu care să modifici intensitatea luminoasă pe care o obții de la corpurile de iluminat (variator sau dimmer) există pentru ca tu să controlezi după dorință și cu ușurință iluminarea în cameră. Cu dimmer-ul poți să modifici în mod continuu lumina, amplificând-o până la maxim sau reducând-o până la minim. Pe lângă efectul estetic și de atmosferă obținut, poți controla astfel și consumul de energie, crescând și durata de viață a becurilor. Instalarea unui întrerupător cu dimmer este simplă și la îndemâna oricui capabil să schimbe un întrerupător sau o priză în casă.

4. Nu uita de corpurile de iluminat independente.
Pentru că schimbarea corpurilor de iluminat montate în pereții sau tavanul locuinței poate fi complicată și să genereze disconfort, apelează cu curaj la lămpi mobile (cu picior sau cu alte soluții de amplasare) pentru a adăuga lumini de efect spațiului tău de locuit. Există o mare varietate de lămpi decorative, care funcționează bine cu becuri LED și care nu necesită instalare.

5. Instalează lumini direcționale pentru a scoate în evidență anumite zone.
Alege-ți locurile sau detaliile din locuință pe care vrei să le evidențiezi și folosește spoturi/proiectoare care se pot direcționa după dorință pentru a adăuga lumină și strălucire acestora.

6. Iluminarea pe șină este ușor de instalat.
Principalul beneficiu al soluțiilor de iluminare liniare este că poți orienta mai multe surse de lumină, foarte ușor, în direcțiile dorite. Instalarea corpurilor de iluminat pe șină e foarte simplă, oricine cu minime abilități electrice o poate face.

7. Sursele de lumină ascunse sunt mult mai sexy.
Luminile încastrate merg bine cu orice decor. Corpurile de iluminat încastrate se integrează perfect în suprafața tavanului și în geometria spațiului de locuit, fără să iasă în evidență ca obiecte separate.

8. Lucrurile valoroase vin în cutii mici.
Folosirea de corpuri de iluminat cu volum mai mic adaugă un plus la aspectul „aerisit” al spațiului de locuit și poate reduce și costurile cu electricitatea. Inginerii specialiști în soluții de iluminat au reușit să folosească avantajele tehnologiei (în special LED) pentru a acomoda surse de intensitate mare în corpuri de iluminat discrete.

9. Folosește în avantajul tău diferențele dintre incandescent, fluorescent și LED.
Becurile tradiționale cu incandescență (cu filament din aliaj cu wolfram care se încălzește până iluminează) sunt tot mai rare și în România. Funcționarea lor este scumpă, viața lor este scurtă iar lumina are o culoare foarte diferită de cea naturală și are de obicei un nivel redus de intensitate. Becurile sau tuburile fluorescente (cunoscute și drept „economice”) se găsesc cel mai adesea în spații de lucru și birouri. Ele durează mai mult și sunt mai economice dar lumina lor are intensitate slabă și culori care afectează sănătatea ochilor, ceea ce le face puțin preferate în spații de locuit. Becurile cu tehnologie LED sunt cele mai potrivite pentru iluminarea locuinței și în special pentru luminile de accent. Dimensiunile reduse, formele diferite, larga varietate de nuanțe și culori (singurele care dau lumină albă ca și cea naturală, iar unele chiar își pot schimba culoarea după dorința ta), absența oricăror clipiri și fără efect de încălzire, fac ca becurile LED să pară inventate special pentru a-ți face casa mai frumoasă. Și, nu în ultimul rând, acestea consumă de 5 ori mai puțin și durează de 20 de ori mai mult.

10. Mai puțin poate însemna mai mult.
Iluminarea interiorului cu surse mai puțin strălucitoare dar alese inteligent și amplasate cu gust constituie secretul unei atmosfere în care să te simți cu adevărat „acasă”.

Dacă ai nevoie de asistență cu planificarea luminilor, un Consultant Certificat în Iluminat al asociației A.P.I.R.I. va fi oricând gata să ajute. www.apiri.ro

 

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Atentie! Nu introduceti date personale in comentarii.
CAPTCHA

Opinii

Licitatii

Valoarea estimata: 822.576 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 5.334 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 0 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 24.500 RON
Data publicarii:

Reea Agency

Video