Apa inteligenta: la ce sa ne asteptam in 2018

580 vizualizari
tendinte smart water 2018
Distribuie pe

Digitalizarea schimbă relația dintre utilități și clienții lor, transformând furnizorii izolați în furnizorii de servicii conectați. Confruntându-se cu provocările privind alimentarea cu apă a orașelor în creștere din lume, furnizorii de apă se îndreaptă spre noi tehnologii "mai inteligente", care au potențialul de a revoluționa serviciile de livrare apă mai mult ca niciodată.

Apa inteligentă poate fi definită pe larg ca un grup de soluții tehnologice emergente care îi ajută pe frunizorii de apă să funcționeze mai eficient. Soluțiile inteligente de apă utilizează soluții hardware și software de ultimă generație pentru a oferi niveluri crescute de inteligență a sistemului, vizibilitate, automatizare și control, îmbunătățind în același timp serviciile clienți prin noi canale de livrare. Aceste tehnologii sunt livrate din ce în ce mai mult prin intermediul unor noi modele de afaceri, cum ar fi software-as-aservice (SaaS) sau prin cloud.

Progresele apei inteligente pe piețele de apă municipale globale sunt modelate în mare parte de factorii locali, cum ar fi deficitul de apă sau cerințele de reglementare, precum și de dinamica pieței, cum ar fi costul, recuperarea costurilor și privatizarea. Astfel, tehnologiile de vârf avansează în ritmuri diferite în diferite regiuni.

Iată care sunt, potrivit publicației Water&Wastewater International, tehnologiile cheie și tendințele pieței așteptate în 2018:

Platforme orientate spre client

Tendința generală a digitalizării schimbă relația fundamentală dintre o utilitate și clientul său, transformând un furnizor izolat într-un furnizor de servicii conectat. Platformele orientate pe client în domeniul apei s-au născut în mare parte în urma secetei de șapte ani din vestul SUA, deoarece companiile de software au găsit o oportunitate de a exploata tehnologia pentru a dezvolta programe de conservare. Platforme precum Dropcountr și WaterSmart sunt exemple bune.

Contorizarea inteligentă (încă) pe primul loc

Sistemele inteligente de măsurare a apei contribuie la creșterea frecvenței de colectare a datelor, permițând noi forme de angajare a clienților și facturare, precum și o mai mare vizibilitate cu privire la performanța rețelei.

În 2017, noile implementări de infrastructură de contorizare avansată (AMI), au depășit sistemele walk-by / drive-by (AMR), semnalând creșterea folosirii AMI față de AMR.

Detectarea scurgerilor și managementul apelor uzate rămâne o prioritate

La nivel global, apa pierdută prin scurgeri și conducte rămâne o prioritate pentru furnizorii de utilități care doresc să facă investiții în tehnologii noi. Proprietarii și operatorii de rețea încearcă tot mai mult să slăbească dependența de tehnologiile și metodologiile învechite, cum ar fi înlocuirea țevilor sau curățarea conductelor și să le înlocuiască cu soluții mai sofisticate și mai inteligente care implică senzori, imagini avansate și analize de date.

Controlul activ al scurgerilor

Procesele utilizate pentru a identifica, delimita și repara scurgerile de apă au evoluat cu ajutorul sistemului “district metered areas” DMA – zone contorizate separat din rețeaua de distribuție. Având sursa în Marea Britanie, DMA-urile au devenit o tactică obișnuită pentru a face față scurgerilor din sisteme.

Cu toate acestea, piața americană și alte piețe globale au exclus în prezent zonele contorizate separate. Acest lucru a afectat furnizorii de ”apă inteligentă” care au dezvoltat soluțiile bazate pe fluxuri de date ale sistemelor DMA, ceea ce a dus la un număr scăzut de oportunități în SUA.

Detectarea scurgerilor de sus este o altă tendință care ar trebui să continue să fie cerută pe piață în 2018, extinzându-se pe aplicații pilot și în serie, anunțate în 2017.

Gestionarea bunurilor

Întrucât furnizorii de utilități constrânși financiar încearcă să extindă durata de viață a bunurilor și să amâne înlocuirea costisitoare a conductelor, datele activelor sunt folosite tot mai mult pentru a lua decizii de înlocuire informate, bazate pe date și decizii proactive de întreținere.

Tehnologia care schimbă jocul

Aplicată la sisteme de colectare storm sau combinate, controlul în timp real s-a dovedit a fi o alternativă eficientă la extinderea capacității de stocare costisitoare și are potențialul de a economisi milioane.

Confluența platformelor de modelare cu softul de gestionare a rețelei, toate alimentate de date în timp real, ar îmbunătăți toate aspectele modului de funcționare al utilităților. Jucătorii care se poziționează pe această piață includ Innovyze, Bentley Systems, Siemens, Schneider Electric, General Electric, și alții.

Utilități manevrate digital

Deoarece utilitățile încorporează tot mai mult procesul de luare a deciziilor bazate pe date în procesele de operațiuni și planificare, competențele și modelele de afaceri ale inginerilor care le deservesc sunt forțate să evolueze.

Proiectele care se externalizează în mod tradițional către firmele de inginerie, de la planificarea principală hidraulică la planurile de investiții de capital, se vor confrunta cu probleme pe măsură ce apar softuri de modelare și analiză mai avansate. Alimentate prin date de rețea în timp real, planurile de gestionare hidraulică sau a bunurilor pot fi actualizate în mod constant pentru a oferi operatorilor și șefilor de utilități un plan optimizat de funcționare și investiții.

Majoritatea firmelor de inginerie recunosc importanța crescândă a soluțiilor digitale în ofertele pe care le înaintează furnizorilor municipali de apă, dar ele practică abordări diferite ale oportunităților de ”apă inteligentă” în creștere, de la achiziție la dezvoltare internă și parteneriate. Această divergență este în parte influențată de un peisaj imatur și fragmentat de furnizori de soluții, dar și de incompatibilitatea dintre modelele de afaceri tradiționale, bazate pe ore, și abordarea bazată pe licențe și servicii a unui furnizor de software.

Atragerea de investiții

Investițiile în tehnologii de “apă inteligentă’’ conduce departamentul fuziuni și achiziții în zona apei. Per ansamblu, o astfel de activitate ar trebui să ofere optimism în privința oportunităților de scalare pentru tehnologiile de “apă inteligentă’’ la nivel global.

Furnizorii de apă sunt tot mai deschiși la adoptarea și valorificarea tehnologiilor de “apă inteligentă” și de pierderi de apă în eforturile lor de a aborda o serie de provocări interne și externe. Cu ajutorul furnizorilor de utilități globali, care joacă un rol activ în viitorul industriei apei, 2018 se anunță și mai interesant.

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Opinii

Licitatii

Reea Agency

Video