Iata o inventie recenta, care poate transforma apa de mare in apa potabila!

430 vizualizari
tehnologie care elimina sarea din apa de mare
Distribuie pe

Sistem de filtrare care separă sarea din apa de mare

Cercetătorii au creat o sită de grafen care elimină sarea din apa de mare.
Grafenul este cel mai subțire material din lume, un strat de carbon pur, care este incredibil de puternic.
O echipă de la Universitatea Manchester din Marea Britanie a creat o membrană oxidată cu orificii mici, prin care poate trece apa, însă nu și sarea. Se speră ca prin această tehnologie să se revoluționeze filtrarea apei.
Desalinizarea actuală este extrem de intensă din punct de vedere energetic și costisitoare, iar filtrarea ieftină a apei de mare ar oferi apă potabilă sigură pentru milioane de oameni.

Marea oferă o sursă de apă potențial nelimitată dacă sarea poate fi extrasă cu ușurință.

1 din 10 persoane nu dispun în prezent de acces la apă potabilă sigură.
De asemenea, ONU estimează că 1,8 miliarde de oameni se vor confrunta cu deficitul de apă până în 2025.

water scarcity
Oamenii care scot apă dintr-un puț uriaș din satul Natwarghad, în statul vest-indian Gujarat

Ce este grafenul?

Grafenul este cel mai subţire material identificat până acum – o „foaie” de grafen are o grosime de doar un atom, motiv pentru care oamenii de ştiinţă afirmă că este primul material 2D identificat de omenire. Grafenul este un conductor electric mai bun decât cuprul, fiind totodată de 300 de ori mai puternic decât oţelul şi având proprietăţi optice unice. De asemenea, deşi este aproape transparent, grafenul este atât de dens încât nici heliul, cel mai mic atom de gaz, nu poate trece prin el.

„Proprietăţile superioare ale grafenului justifică supranumele de «material minune»”, trăsăturile extraordinare ale acestuia făcând posibilă utilizarea lui în nenumărate domenii.

grafen

În electronică, grafenul ar putea fi folosit pentru producerea de tranzistori ultrarapizi, display-uri flexibile sau LED-uri. Materialul ar putea spori eficacitatea laserelor şi a fotodetectorilor şi ar putea transforma domeniile producţiei şi stocării energiei, contribuind la modificarea a numeroase dispozitive precum bateriile şi celulele solare. De asemenea, folosirea grafenului în materiale compozite ar permite îmbunătăţirea structurii aripilor de avion, ceea ce le-ar reduce acestora greutatea. În medicină, grafenul ar putea fi folosit pentru conceperea de ţesuturi şi retine artificiale şi pentru a transporta medicamentele la ţesutul care are nevoie de ele.

De asemenea, grafenul permite conceperea unor panouri solare uşoare şi flexibile, care pot acoperi toate suprafeţele exterioare ale clădirilor, nu doar acoperişul. Grafenul absoarbe doar 2% din lumina care îl atinge, indiferent de lungimea de undă. De asemenea, este un foarte bun conductor electric. Astfel, dacă o celulă fotovoltaică este amplasată între două straturi de grafen, lumina ar tranzita grafenul şi ar atinge celula fotovoltaică. Aceasta ar genera electricitate, care ar fi transportată cu ajutorul straturilor de grafen. Combinaţia permite crearea de panouri solare flexibile ce pot fi folosite în nenumărate feluri: pe automobile, haine, genţi, dispozitive electronice sau pe oricare altă suprafaţă atinsă de lumină. Aşadar, graţie grafenului, energia solară devine mult mai uşor de folosit şi mai răspândită.

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Atentie! Nu introduceti date personale in comentarii.
CAPTCHA

Opinii

Licitatii

Reea Agency

Video