Cum masuram calitatea aerului interior

1311 vizualizari
calitatea aerului interior
Distribuie pe

Calitatea aerului din interiorul locuinței este unul dintre aspectele cele mai importante ale siguranței casei dvs. Ceea ce creşte riscul privind calitatea aerului din interior este faptul că nu îl putem  vedea. Sănătatea ta ar putea fi în pericol și nu poți ști fără să testezi calitatea aerului.
Dacă nu ați testat recent calitatea aerului din interior, trebuie să faceți acest lucru. Puteți angaja un profesionist, dar există mai multe instrumente pe care le puteți utiliza și singur.

Ce este calitatea aerului interior?
Calitatea aerului interior este puritatea aerului locuinței dvs. de care este legată sănătatea dumneavoastră personală. Unii dintre cei mai obișnuiți poluanți care influențează calitatea aerului sunt: mucegaiuri, alergeni, bacterii, azbest și monoxid de carbon. Unii dintre acești poluanți se pot dezvolta în mod natural în interiorul casei dvs., în timp ce alții pot apărea din cauza unor defecțiuni, cum ar fi o scurgere de gaz.
Pericolele unei calități slabe a aerului din interior pot varia de la iritații minore ale ochilor și gâtului până la o boală gravă sau otrăvire. Supraexpunerea la mucegai sau la azbest poate duce la congestie respiratorie și, eventual, la boli respiratorii cronice.
Toate aceste potențiale amenințări sună foarte intimidant, dar nu vă îngrijorați. Nu este prea târziu să vă testați aerul și să evaluați dacă aveți sau nu nevoie de ajutor profesional.

Cum puteți măsura calitatea aerului interior
Există diverse instrumente ușor de utilizat care pot fi cumpărate sau închiriate pentru a vă testa calitatea aerului, dar există, de asemenea, indicatori mai evidenți ai calității slabe a aerului.

1. Încredeți-vă în simțurile voastre

Înainte de a cumpăra un instrument scump, puteți să vă urmați simțurile de bază pentru a evalua calitatea aerului.
Mirosul aerului din casă este cel mai evident indicator al calității slabe a aerului. Avem tendința să nu mai simţim mirosul casei noastre când petrecem mult timp în ea, pentru că ne obișnuim cu mirosul. Încercați să părăsiți casa pentru o oră sau două și apoi mirosiți aerul la întoarcere.
Aerul tinde să aibă un miros de mucegai, asemănător cu lemnul sau ceva învechit. Dacă simțiți acest lucru, inspectați crăpăturile din casă. Mucegaiul se ascunde adesea în zone expuse la umiditate  - uneori în interiorul izolației.
Mirosul de azbest este adesea comparat cu mirosul de gudron, sau asfaltul de pe un drum nou. Azbestul se găsește în multe locuri, cum ar fi tavanul și gresia, izolații,  cazane, țevi, conducte sau cuptoare. Dacă miroase a  azbest, dar nu găsiţi sursa,  căutați ajutor profesional.
În vreme ce alte minerale sunt toxice și daunează mai degrabă accidental, azbestul acționează direct la nivelul plămânilor. Azbestul reprezintă o categorie de minerale din siliciu, fier, sodiu și oxigen. Formațiunile de azbest pot fi cancerigene și se găsesc în cadrul oricărui set de roci din siliciu. Chiar și schimbările meteorologice duc la o distribuție naturală de azbest în atmosfera Pământului, ceea ce face ca unii oameni să prezinte urme de azbest în plămâni.

2. Urmăriți simptomele cauzate de poluanți

Alți poluanți, cum ar fi monoxidul de carbon, nu au de fapt miros sau gust, deci va trebui să le detectați prin alte mijloace. Simptomele de început ale otrăvirii cu monoxid de carbon includ greață, amețeli, dificultăți de respirație și vedere încețoșată.
Inspectați aparatele de  încălzire pentru a detecta scurgeri de monoxid de carbon. Otrăvirea cu monoxid de carbon este extrem de gravă, prin urmare vă rugăm să contactați un specialist în HVAC pentru a vă repara unitatea dacă întâmpinați acest lucru.
Mâncărimea de ochi sau în gât poate indica prezența mucegaiului sau a alergenilor. Problemele respiratorii pot indica, de asemenea, agenți poluanți și multe altele. Persoanele cu astm bronșic sunt în mod special supuse la probleme respiratorii cauzate de calitatea scăzută a aerului din interior.
Folosiți-vă simțurile și ascultați-vă corpul pentru a exclude orice sursă evidentă care afectează calitatea aerului din interior. Dacă descoperiți ceva, faceți pasul următor angajând un profesionist HVAC  sau căutați un instrument de măsurare a calității aerului.

3. Utilizați dispozitive pentru măsurarea calității aerului interior

Există o gamă largă de produse utilizate pentru diferite aspecte ale calității aerului. Unele instrumente sunt mai generale, acoperă mai multe arii, în timp ce altele sunt folosite pentru compuși chimici mai specifici, cum ar fi dioxidul de carbon.
Cel mai bun dispozitiv pentru realizarea măsurătorilor generale privind calitatea aerului este un aparat pentru măsura compușilor volatili organici (VOC). Compușii organici volatili includ o varietate de gaze nocive emise de diverse surse.
Aceste aparate de măsură au caracteristici diferite, dar în general sunt capabile să detecteze mucegaiuri, bacterii și alte substanțe chimice din aer, cum ar fi formaldehida, un instrument excelent pentru a începe măsurarea generală a calității aerului din interior.
Anumiți compuși chimici, cum ar fi dioxidul de carbon și radonul, necesită dispozitive mai specifice destinate detectării acestora. Radonul este un gaz radioactiv care provine de la substanțe naturale, cum ar fi pământul sau pietrele care se sparg. Radonul poate să nu fie detectat de anumite instrumente, deci este recomandat să instalați un detector de radon.
Alte substanțe, cum ar fi azbestul sau plumbul, trebuie detectate cu kit-uri de testare. Dacă descoperiți o substanță suspectă, un astfel de kit vă va permite să o analizați și puteți determina dacă este dăunătoare.
Acestea sunt unele dintre cele mai frecvente dispozitive și metode pentru măsurarea calității aerului, dar există multe alte dispozitive utilizate pentru produse chimice mai specifice. Dispozitivele noi vin întotdeauna cu funcții noi. Progresul tehnologiei de origine a adus multe instrumente de măsurare a calității aerului, cum ar fi monitoarele, care pot fi instalate pentru a urmări în permanență calitatea aerului din case.

Ce facem acum?
Dacă descoperiți un poluant în casa dvs. prin propriile dvs. simțuri sau printr-un dispozitiv, acționați cât mai curând posibil pentru a-l elimina. Puteți încerca să-l eliminați dumneavoastră, dar vă recomandăm să angajați un profesionist.
Pericolele legate de calitatea slabă a aerului sunt prea grave pentru a risca să faceți greșeli eliminând singuri substanțele toxice. Este posibil să nu eliminați complet substanța sau să riscați să eliminați numai o parte din ea dacă s-a răspândit în alte părți ale casei.
Aparatul dumneavoastră de încălzire ar putea cauza scurgerea monoxidului de carbon în urma unor reparații. Nu încercați să remediați această problemă, deoarece poate fi periculoasă și este posibil să nu o remediați în mod corespunzător. Angajaţi o companie profesională de servicii HVAC. Ventilația slabă este, de asemenea, o cauză obișnuită a mucegaiului, a bacteriilor și a alergenilor. Dacă bănuiți că aceasta este problema, verificați conductele de aer sau programați un serviciu de curățare a lor.

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Atentie! Nu introduceti date personale in comentarii.
CAPTCHA

Opinii

Licitatii

Valoarea estimata: 6.500 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 2.664 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 163.028 RON
Data publicarii:

Reea Agency

Video