Lansarea TightVent Europe Platforma privind constructiile si etanseitatea la aer a tubulaturilor

45 vizualizari
TightVent
Distribuie pe

webminar “Perspectivele etanseitatii la aer si ventilatiei in Romania”

TightVent Europe, “Platforma privind constructiile si etanseitatea la aer a tubulaturilor” a fost lansata pe 1 ianuarie 2011. Scopul acesteia este de a facilita schimburile si progresele in privinta problemelor constructiilor si etanseitatii la aer a tubulaturilor, inclusiv productia si difuzarea de documente de referinta de politici orientate si organizarea de conferinte, ateliere de lucru, evenimente de tip webinar, etc.

Despre TightVent
Ca urmare a revizuirii directivei privind performanta energetica a cladirilor publicata in mai 2010, tarile din cadrul UE trebuie sa puna in aplicare reglementari pentru a creste numarul de cladiri cu consum de energie aproape zero (NZEB) in urmatorii cativa ani, si sa generalizeze obiectivele de energie aproape zero in cladirile noi si cele care trec prin lucrari de renovare majora.
Acest fapt are drept consecinte majore:
• Pentru majoritatea climatelor, astfel de strategii vor conduce automat la o atentie speciala acordata etanseitatii la aer a cladirii, inclusiv masuratori pe scara larga, provocari in materie de proiectare si executie, problemele de calitate, performanta pe termen lung, ... o provocare extraordinara.
• Ca urmare a atentiei sporite pentru etanseitatea la aer a cladirilor, va creste si necesitatea sistemelor de ventilatie adecvate si eficiente energetic. Probleme ca debitul de aer corect, calitatea aerului, acustica, optimizarea energetica, economia ... vor trebui tratate pe scara larga. In prezent este cunoscut faptul ca in Europa exista numeroase sisteme de ventilatie slab performante.
Astfel, in mod indirect, trecerea la cladiri cu consum de energie aproape zero va duce la o mai mare necesitate pentru sisteme de ventilatie.
• In plus, exista provocari enorme pentru cladirile existente. Desi in cele mai multe tari va exista mai mult timp pentru punerea in aplicare si, in termeni absoluti, obiective mai putin severe, pe langa provocarile de acest tip pentru cladirile noi, exista particularitati care vizeaza imbunatatirea considerabila a sistemelor de ventilatie si etanseitate la aer.
• Pentru a face fata acestor provocari in domeniul ventilatiei si etanseitatii la aer intr-un mod eficient, a fost creat TightVent Europe, avand urmatorul program:
-ianuarie 2011: Lansarea platformei TightVent Europe
-2011-inceputul 2012: functionarea platformei se va baza in mare masura de finantarea din partea organizatiilor private. Resursele si activitatile din prima faza vor fi de asemenea folosite pentru a pregati o faza a doua puternica.
-incepand cu 2012: se spera obtinerea de finantare de la programele de cercetare si diseminare care sa permita resurse substantiale pentru un plan de actiune la nivel european.

Publicul tinta al activitatilor TightVent Europe este larg si cuprinde domeniul cercetarii, proiectarii, a specialistilor, factori de decizie din domeniul politicii guvernamentale europene. Este clar ca ridicarea gradului de constientizare este un element cheie in faza de demarare a platformei, in timp ce in timp accentul trebuie sa se deplaseze spre furnizarea instrumentelor de sprijin corespunzatoare si introducerea notiunilor pe piata.
Deoarece aceasta actiune se incadreaza in mod clar intre obiectivele de INIVE (International Network for Information on Ventilation and Energy Performance), de ex. colectarea si difuzarea de cunostinte privind eficienta energetica si ventilatia in cladiri, INIVE sprijina puternic aceasta initiativa si actioneaza ca promotor al TightVent Europe.

Perspectivele etanseitatii la aer si ventilatiei in Romania
In acest context, pe data de 21 iunie 2011 a avut loc evenimentul de tip webminar “Perspectivele etanseitatii la aer si ventilatiei in Romania”. Contextul european, modificarile reglementarilor in domeniu si progresele necesare
Evenimentul a avut loc intre orele 15.00-17.00 (ora Romaniei), participarea fiind gratuita. A fost necesara intregistrarea la eveniment, participantii urmand sa primeasca un link pe emailul de confirmare de unde au putut urmari webminar-ul. Numarul participantilor inregistrati a fost limitat la 200.

Program
15.00 – Introducere webinar si precizarea obiectivelor, Rémi Carrié, INIVE, Belgia
15.10 – Contextul global al provocarilor din domeniul etanseitatii la aer si initiativa TightVent, Peter Wouters, INIVE, Belgia
15.25 – Impacte potentiale ale anvelopei si neetanseitatea tubulaturilor, Rémi Carrié, INIVE, Belgia
15.40 – Schimburi de opinii cu participantii
15.55 – Etanseitatea la aer si ventilatia in cadrul reglementarilor din Romania, Ioan Dobosi, REHVA, Romania
16.15 – Progrese necesare in cadrul ventilatiei si etanseitatii la aer in Romania, Horia Petran, INCD URBAN-INCERC, Romania
16.35 – Intrebari si raspunsuri
16.40 – Discutii libere, moderator: Rémi Carrié, INIVE, Belgia
16.55 – Concluzii
17.00 – Sfarsitul webminar-ului

Ce este un webinar? O conferinta difuzata pe internet. Pentru a urma o webinar trebuie sa aveti un calculator cu o placa de sunet. Odata intrati in “sala de conferinte”, veti putea urmari prezentarile si auzi comentariile vorbitorilor. Puteti de asemenea sa adresati intrebari in scris vorbitorilor si sa participati la sondaje online. Aplicatia WebEx este necesara a fi instalata pe calculator inainte de intrarea in “sala de conferinte”. Vizitati inive.webex.com in acest sens.

Acest webminar este primul dintr-o serie de astfel de evenimente nationale organizate in cadrul platformei TightVent Europe. Despre mai multe informatii privind TightVent Europe vizitati http://tightvent.eu/

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Atentie! Nu introduceti date personale in comentarii.
CAPTCHA

Opinii

Licitatii

Reea Agency

Video