Concursul de detectii pierderi apa - Vasile Ciomos si-a desemnat castigatorii

423 afisari
Uneori câștigi, uneori pierzi înveți

Ediția cu numărul 10 a Concursului de detecții pierderi apă – Vasile Ciomoș tocmai și-a desemnat câștigătorii. La această ediție primul loc a fost ocupat de echipa din Dr. Tr. Severin, urmați de echipa din Botoșani și cea din Constanța. Diferențele între ele find foarte mici, doar câțiva centimetri făcând diferența între a fi pe primul loc sau pe locul doi sau trei.

Câștigătorii au mai spart un mit – întotdeauna va câștiga o echipă nouă
Diferența între câștigători și restul plutonului a fost făcută de identificarea în plus a unei avarii pe un branșament din polietilenă poziționat paralel cu conducta. Un defect foarte greu de localizat , mai ales în condițiile unei avarii provocate intenționat.

Felicitări câștigătorilor!
Echipa din Dr. Tr. Severin a demonstat că este o echipă valoroasă, ei având rezultate foarte bune la fiecare ediție, câștigând și ediția a doua organizată la Timișoara. Colegii de la Constanța au fost foarte aproape de titlu și anul trecut.
Ca la orice competiție adevărată cineva este înscăunat cu titlul de campion până ce vine următoarea ediție, iar toată lumea felicită campionii și rezultatele devin istorie. Ne vom aminti doar cine e campion? Ne vom aminti și lecțiile învățate cu această ocazie?

Uneori câștigi, uneori înveți –scrisă de dr. John Maxwel – reprezintă nu doar un citat dintr-o carte renumită  scrisă de o mare personalitate recunoscută în domeniul lidershipului.  Acest citat reprezintă un adevăr: dacă nu ai câștigat asta nu înseamnă că ai pierdut. De cele mai multe ori cei care au câștigat au avut de partea lor norocul și soarta.Dacă ar fi o tehnică deosebită sau o strategie bine gândită  –  în mod normal ai folosi aceași tehnică și ai câștiga mereu și mereu.

Botosani Constanta Dr.Tr. Severin

Așadar vreau să punctez câteva aspecte legate de acest eveniment, al detecției pierderilor de apă Tulcea 2017.

2017 – la această ediție au participat 23 de echipe de detecții pierderi apă de la operatorii din țară:
Alba, Argeș, Bihor, Brăila, Brașov, Botoșani, București, Călărași, Cluj, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Galați, Gorj, Harghita, Hunedoara, Iași, Mehedinți, Mureș, Prahova, Satu Mare, Suceava, Timișoara.

Au fost propuse 4 trasee cu lungimi considerabile (între 96 și 200m), toate fiind pe conducte din materiale plastice PVC și polietilenă. Se cunoaște faptul că aceste materiale nu transmit la distațe mari sunetele provocate de pierderile de apă.


Al doilea aspect inedit față de celelalte ediții a fost faptul că avariile au fost provocate intenționat de către organizatori, deci ele au fost create artificial. Acest lucru creează avantaje și dezavantaje, fapt ce ar trebui urmărit cu atenție de către viitorii organizatori.

       

AVANTAJE
- se cunoaște cu exactitate locul avariilor, ceea ce face ca săpăturile ulterioare concursului să se facă la locul exact
- teoretic toate echipele au aceleași condiții de teren
- pot fi grupate pe strazi necirculate, să fie în zone apropiate unele față de altele
- vor fi avarii noi care provoacă zgomote mai mari nefiind rotunjite găurile prin care iese apa
- dacă avariile sunt recente atunci nu se vor mai forma caverne care sa optureze zgomotul produs de avarie, apa fiind drenată intenționat către canalizare

DEZAVANTAJE
- avariile provocate nu pot reda aceleași zgomote ca și cele reale din cauză că terenul a fost săpat și refăcut neavând zeci de ani de tasări
- avariile provocate dacă nu sunt făcute ca în condițiile reale pot face ca o persoană cu experiență de teren să nu le dea importanță tocmai pentru că în situațiile reale nu se întâmplă așa ceva. Doresc să dau un exemplu – un branșament din polietilenă de 25mm are șanse infime să fie avariat pe lungimea lui dacă nu a fost agățat în urma altei săpături în zonă. Cele mai dese cazuri de avarii sunt cele în care este defect la brida de pe conductă(robinetul de concesie) sau la legătura cu apometru. O avarie provocată pe un astfel de branșament chiar dacă ar da zgomot , nu o poți lua în considerare ca fiind pe branșament.
- un ochi agil ar observa semne pe teren : gaură în sistemul de canalizare, carosabil refăcut, resturi de materiale folosite,
- localnicii ar putea să se revolte că iar veniți să săpați aici, săptămâna trecută iar ați făcut o groapă, reparații de mântuială…
Până la urmă toată lumea poate accepta și acest lucru cu avariile provocate,nu este tocmai un concurs adevărat făcut în condiții reale…..dar consider că ar fi ferplay ca aceste lucruri să fie discutate pe față.

Lucruri de îmbunătățit pot fi multe, dar cele mai ușor de implementat trebuiesc implementate de urgență:
- în comisia de alegere a tronsoanelor de concurs trebuie să existe persoane care lucrează ca detector pierderi de apă cu echipamente
- distanțele de măsurare pot fi trasate pe teren din 10 în 10 metri pentru a reduce eruarea măsurătorilor
- comisia de jurizare trebuie să fie pe teren tot timpul pentru a vedea și remedia imediat problemele constatate
- fiecare defect identificat să fie apreciat prin puncte chiar dacă nu se află în intervalul celor 1,5 metri, deoarece o echipă de detecții are rolul de a găsi defecte. Odată ce ai săpat o groapă apa de la defect vine pe șanț iar detectorii pot face corelări din groapă pentru a identifica defectul. Bineânțeles că trebuiește punctată și precizia localizării, dar nu e corect să depunctezi concurenții care au indicat un defect față de cei care nu au indicat nimic chiar dacă în zonă există pierderi de apă.
- măsurători cu ajutorul unui totograf – in coordonate GIS
- un regulament clar și nu interpretabil

Vreau să închei precizând că acest eveniment este unul binevenit și cu o mare importanță, eu nu critic ci dorescsc ca aceste semnalări să fie văzute ca propuneri de îmbunătățire.

Ne revedem în 2018 la Dr. Tr. Severin.

Alin Anchidin
www.detectiviiapeipierdute.ro


Aboneaza-te la newsletter-ul InstalNews

Fii la curent cu toate noutatile, schimbarile, promotiile si evenimentele din lumea instalatiilor.

Ma abonez

DIN ACEEASI CATEGORIE

Situri Partenere: