«Inginerie inteligentă» în proiectarea instalaţiilor electrice cu digital twins

320 vizualizari
Inginerie inteligentă» la Alexander Bürkle Eplan
Distribuie pe

ePlan

«Inginerie inteligentă» la Alexander Bürkle pentru servicii industriale si de construcții în proiectarea instalațiilor electrice cu digital twins

Proiectare îmbunătățită folosind digital twins. Aceasta rezumă principiul după care Alexander Bürkle GmbH & Co. KG își organizează de curând ingineria și asamblarea dulapurilor de comandă. O cerință preliminară centrală pentru aceasta este platforma Eplan.
 
În cei peste 100 de ani de la fondare, Alexander Bürkle GmbH & Co. KG s-a reinventat constant, bazându-se însă întotdeauna pe competențele sale principale consacrate. Compania, care are circa 800 de angajați în 22 de unități din sudul Germaniei, este în curs de tranziție de la un en-gros de produse electrice la un furnizor de servicii care le oferă clienților din tehnologia construcțiilor și industrie suport pentru ingineria inteligentă, facilitându-le astfel calea către un viitor digitalizat. Alexander Bürkle a dezvoltat un întreg portofoliu de servicii de «industrie inteligentă» pentru piața sa industrială țintă.
Baza pentru aceste servicii este ingineria dulapurilor de comandă, oferită de Alexander Bürkle pentru ingineria serviciilor de construcții (distribuitoare electrice), precum și pentru industrie. Inițial, acest departament a funcționat ca subcontractant pentru clienții săi. Apoi segmentul comercial a fost extins în mod țintit pentru a include sisteme (semi)automatizate pentru asamblarea cablurilor, etichetare și metalurgie, precum și servicii inteligente, cum ar fi optimizarea dulapurilor de comandă. Aceasta a avut ca rezultat un număr din ce în ce mai mare de companii care beneficiau de expertiza în inginerie a companiei Alexander Bürkle. În consecință, ingineria dulapurilor de comandă a crescut constant.

Începutul «construcțiilor inteligente» acum un an și jumătate

Acum mai bine de un an și jumătate, conducerea a decis să extindă complet serviciile de inginerie din acest sector și să le ofere clienților acces la Industry 4.0 folosind un concept nou pentru planificarea instalațiilor electrice. Ingineria serviciilor de construcții a fost prima. Fabian Camek, Manager tehnic:

„Am înlocuit software-ul ECAD migrând la Eplan, care oferă cele mai bune oportunități pentru utilizarea integrală a datelor - de la conceptul inițial până la planificarea detaliată și funcționarea în fabrică.”

eplan

Foto: Fabian Camek, Directorul departamentului de proiectare a instalațiilor electrice la Alexander Bürkle GmbH & Co. KG (dreapta), cu Ruben Schemel, Directorul departamentului de construcție a dulapurilor de comandă în producție și de planificare a producției

Avantajele proiectării distribuitoarelor pentru construcții cu instrumentele Eplan Cogineer și Preplanning pot fi descrise într-o singură frază: «În timp ce proiectantul - de obicei la fața locului la unitatea clientului - configurează distribuitorul și selectează și efectuează alocarea componentelor prin glisare și fixare, sistemul ECAD se ocupă de activitatea de proiectare în fundal.» Astfel, activitatea de planificare de bază se efectuează automat până în cele mai mici detalii. Apoi etichetarea cablurilor și conductoarelor - care sunt create, de asemenea, ulterior în mod automat - este deja stabilită, precum și structura 3D a dulapului de comandă.

Al doilea pas: dulapuri de comandă pentru Industry 4.0

La al doilea pas, Alexander Bürkle a transferat aceste principii la ingineria dulapurilor de comandă pentru clienți industriali, cum ar fi producători importanți de mașini-unelte. Aici, de asemenea, volumul activităților de inginerie este în creștere, astfel încât o cerință preliminară importantă este planificarea integrată și proiectarea instalațiilor electrice pe platforma Eplan, care începe cu EEC One (în viitor cu Eplan Cogineer). Planificarea (preliminară) se efectuează folosind Eplan Preplanning, dispunerea 3D a dulapurilor de comandă cu Eplan Pro Panel, iar proiectarea sistemelor de comandă hidraulice și pneumatice folosind Eplan Fluid. 

Un exemplu din producția dulapurilor de comandă 

Foto: Un exemplu din producția dulapurilor de comandă

Cerere ridicată pentru date de componente

Trebuia îndeplinită în prealabil o cerință preliminară importantă pentru proiectarea și asamblarea automatizată a dulapurilor de comandă. Toate componentele necesare pentru asamblarea distribuitoarelor pentru construcții și, la al doilea pas, a cabinetelor de comandă pentru industrie sunt stocate în Eplan cu toate datele caracteristice și dimensiunile. Trei colegi din departamentul de proiectare a instalațiilor electrice înregistrează componentele noi, urmând indicații standardizate, disponibile într-un «Ghid stilistic», și le introduc în baza de date de componente a Alexander Bürkle.

Acesta este efortul care dă rezultate atât pentru Alexander Bürkle, cât și pentru client. Fabian Camek: «Pentru noi, aceasta accelerează considerabil proiectarea dulapurilor de comandă, deoarece componentele sunt selectate conform unui sistem de opțiuni. De asemenea, punem datele la dispoziția clienților la cerere și aproape toți clienții apreciază acest serviciu.» 

Baza de date de componente ca bază pentru un «digital twin» 

Prin urmare, Alexander Bürkle oferă, în mod logic, acest serviciu clienților din sectorul industrial. Furnizarea datelor de componente conform standardelor din Ghidul stilistic este un proiect care se desfășoară separat de proiectarea dulapurilor de comandă. Cererea pentru aceste date este ridicată. Motivul unei astfel de cereri este că pentru inginerii mecanici și clienții acestora datele reprezintă «digital twins», respectiv imaginea virtuală a unei mașini sau a unui sistem, care poate fi actualizată conform modelului real pe toată durata de exploatare. Fabian Camek:

„Deoarece sistemele digitale și reale sunt conectate în permanență, acestea dezvoltă o memorie a obiectelor. Cei care utilizează și întrețin datele digitale economisesc timp și bani, deoarece pot, de exemplu, să planifice mai bine implementarea și întreținerea sistemelor și să aibă întotdeauna la îndemână informațiile necesare când trebuie efectuată mentenanța. De asemenea, aceste date sunt foarte importante la modernizarea sau convertirea unui utilaj.”

eplan

Foto: ...și reprezentarea unui «digital twin» Imagine din Eplan Pro Panel

Avantajele utilizării integrale a datelor 

Când a fost întrebat despre celelalte avantaje ale proiectării integrate a instalațiilor electrice, Fabian Camek a indicat numeroase aspecte: «Acum proiectăm organic, începând cu funcțiile și structurând conform modulelor și câmpurilor.» Proiectanții nu încep cu selectarea dimensiunii unui dulap de comandă, deoarece dimensiunea reiese automat din funcții, componente și module. Proiectanții instalațiilor electrice utilizează gama Rittal, cu excepția cazurilor în care clienții solicită altceva. Conform spuselor lui Fabian Camek, fluxul de lucru îmbunătățit înseamnă, de asemenea, că proiectările sunt de la bun început fără erori. În plus:

„Numeroase activități specifice, cum ar fi selectarea firelor pentru conducte de cabluri sau echipamente de etichetare, sunt efectuate automat. Datele pot fi utilizate chiar pentru ambalaje adecvate pentru transportul maritim. Dimensiunile unui container adecvat pentru transportul maritim pot fi obținute din Eplan, precum și greutatea de transport pentru transportator.”

eplan

Foto: Un produs tipic de la Alexander Bürkle - un panou de montare real

Prima utilizare la nivel mondial a tehnologiei server terminal

Serverul terminal îmbunătățește și mai mult uniformitatea și transparența datelor. Software-ul Eplan a fost adaptat la această tehnologie, care permite o infrastructură centralizată. Datele necesare, cum ar fi vizualizările 3D ale dulapurilor de comandă, schemele circuitelor etc. sunt furnizate indiferent de poziția geografică, de exemplu pe un laptop sau o tabletă. Fabian Camek: «Suntem primii din lume care utilizăm acest instrument și l-am utilizat, de asemenea, pentru a ne alinia cu proiectanții de instalații electrice de la filiala din Frankfurt. Acolo proiectăm și construim dulapuri de comandă pentru piața din SUA, conform standardelor UL/ANSI și, utilizând tehnologia server terminal, putem accesa o bază de date partajată din ambele locuri.»

Pe calea transformării dintr-un furnizor de servicii de producție la o companie de sisteme complexe

Având în vedere aceste beneficii și cererea ridicată pentru servicii de inginerie avansată, cei de la Alexander Bürkle simt, desigur, că sunt pe calea cea bună cu platforma Eplan. Fabian Camek:

„Decizia a fost corectă. Ne-am extins portofoliul de inginerie și ținem legătura mai intens cu clienții, pe care îi eliberăm de numeroase activități.”

eplan

Foto: Iar aici digital twin-ul panoului de montare

Unul din obiective pentru viitorul apropiat este posibilitatea configurării proiectelor de către clienți pe o platformă Eplan furnizată de Alexander Bürkle, clienții urmând să primească ulterior planificările (în mare parte automatizate) cu toate listele de componente, vizualizările 3D și schemele circuitelor. Beneficiile acestui nou tip de partajare a activităților sunt enorme. Alexander Bürkle se așteaptă la o reducere de 75% a timpului necesar pentru planificarea instalațiilor electrice. În același timp, această abordare nouă a proiectării va schimba, de asemenea, modul în care clienții colaborează cu inginerii mecanici. Fabian Camek: «Evoluăm de la un producător de dulapuri de comandă și un furnizor de servicii de inginerie la o companie de sisteme complexe.» Clienții companiei Alexander Bürkle urmăresc cu mare interes această evoluție.

Foto titlu: La Alexander Bürkle, cablurile sunt etichetate automat din Eplan.

Eplan Software & Service
EPLAN furnizează soluții software și de servicii în domeniile ingineriei electrice, automatizării și mecatronicii. Compania dezvoltă una dintre soluțiile software de proiectare de vârf pe plan mondial pentru constructorii de mașini și de tablouri. De asemenea, EPLAN este partenerul ideal pentru optimizarea proceselor de inginerie solicitante. 
Atât interfețele standard, cât și cele personalizate cu sistemele ERP și PLM/PDM asigură uniformitatea datelor de-a lungul întregului lanț valoric. Colaborarea cu EPLAN înseamnă comunicare fără limite în întregul spectru al disciplinelor de inginerie. Indiferent dacă este vorba despre întreprinderi mari sau mici: Clienții își pot pune în practică experiența în mod mai eficient. EPLAN dorește să se dezvolte alături de clienții și de partenerii săi și stimulează integrarea și automatizarea în domeniul ingineriei. La nivel mondial, EPLAN are peste 55.000 de clienți. Accentul se pune pe «ingineria eficientă». 
Compania EPLAN a fost fondată în 1984 și face parte din Friedhelm Loh Group, condus de proprietar. Friedhelm Loh Group activează în toată lumea cu 18 unități de producție și 80 de filiale internaționale. În total, grupul are 12.000 de angajați și a avut venituri de circa 2,6 miliarde € în 2018. Pentru a 11-a oară succesiv, această companie familială a câștigat premiul «Cel mai bun angajator din Germania» în 2019. În plus, Friedhelm Loh Group a fost recunoscut drept «Cel mai bun formator profesional», conform unui studiu desfășurat de Deutschland Test și Focus Money. 
Pentru mai multe informații, vizitați: 
www.eplan.de și www.friedhelm-loh-group.com
 
 

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Atentie! Nu introduceti date personale in comentarii.
CAPTCHA

Opinii

Licitatii

Valoarea estimata: 461 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 17.172 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 1.550 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 449.798 RON
Data publicarii:

Reea Agency

Video