Interviu: Despre defectele de arc electric si pericolele generate de incendiile electrice

2054 vizualizari
interviu Alexander Jellenigg Eaton
Distribuie pe

Aproape două milioane de incendii sunt raportate în Europa în fiecare an, cu aproximativ 4.000 de decese, 70.000 de vătămări corporale și daune materiale în valoare totală de 126 de miliarde de euro. Aproximativ un sfert din aceste incendii sunt provocate de evenimente de tip defect de arc electric, care ar fi putut fi prevenite dacă ar fi fost instalat un dispozitiv de detectare corespunzător. Cu toate acestea, pericolele generate de incendiile electrice sunt adesea subestimate și, prin urmare, nu sunt diminuate în mod corespunzător. defectele de arc electric

Ne-am întâlnit cu Alexander Jellenigg, Manager de proiect la Eaton, pentru a vorbi despre defectele de arc și despre modul în care dispozitivele avansate AFDD+ de la Eaton pot ajuta la prevenirea acestora.

Dl. Alexander, de ce sunt atât de multe incendii provocate de defecțiuni electrice, când avem reglementări și standarde în vigoare pentru a maximiza siguranța instalațiilor electrice de joasă tensiune?

Răspunsul este foarte simplu. Până în prezent, noi pur și simplu nu am avut tehnologia necesară pentru diminuarea efectelor arcurilor electrice. Începând cu anul 2013, în S.U.A. există un regulament și un produs, iar din anul 2016, același lucru este valabil și pentru Europa.

Deci, acest lucru înseamnă că protecția împotriva defectelor de arc nu este încă obligatorie?

De fapt, este obligatorie. În Germania, de exemplu, regulamentele locale privind instalațiile impun această protecție pentru locații cum ar fi spitale și centre de zi, unde oamenii nu sunt suficient de mobili pentru a ieși dintr-o clădire la timp sau pentru locuri unde sunt concentrate valori foarte mari precum muzee sau centre de date, de exemplu.
Știm că, într-o serie de alte țări, sunt cel puțin recomandate sistemele de protecție împotriva defectelor de arc și, în acest sens, „recomandat” este un argument destul de puternic deoarece, în calitate de proiectant sau electrician nu poți să spui „este opțional, deci nu-l voi instala”. Va trebui să fie efectuată o evaluare a riscurilor și, în practică, nu există altă modalitate de prevenire a unui arc decât un dispozitiv de detectare a defectului de arc electric.

Puteți să ne explicați ce este, de fapt, un defect de arc?

Un defect de arc este ca un mic fulger, dar în timp ce fulgerul natural ar dura doar câteva microsecunde, un defect de arc poate, din păcate, să dureze secunde, minute, ore, chiar zile, de obicei în interiorul unei cutii de joncțiune, în interiorul unui cablu (de exemplu, un cablu deteriorat) sau în interiorul unui terminal. Și poate provoca multe daune.

Care sunt efectele unui defect de arc?

Un defect de arc va produce multă căldură într-o zonă foarte mică și, deși este posibil să nu aibă consecințe, poate să aprindă lucruri despre care nu te aștepți să ia foc.

Care sunt cauzele defectului de arc?

Lucruri pe care le facem zilnic - tragem de cablul unui dispozitiv în loc să tragem de fișă, sau punem mobila pe cablu - dar și lucruri pe care nu le putem evita, cum ar fi animalele care mușcă din cabluri sau radiația UV care deteriorează cablurile.

Și cum pot fi prevenite?

Cunoaștem doar o modalitate de a le preveni: un dispozitiv de detectare a defectelor de arc. Acesta este un dispozitiv electronic care va detecta semnalul de înaltă frecvență al unui arc și se va deconecta pentru a reduce impactul arcului.

Deci, aceasta înseamnă că ar trebui instalate, în combinație, un întreruptor automat modular (MCB), un dispozitiv protecție la curent rezidual (RCD) și un dispozitiv de detectare a defectului de arc (AFDD)?

Categoric. Un MCB va ajuta în cazul unei situații de suprasarcină sau de scurt-circuit, în timp ce un RCD ar proteja oamenii, iar un AFDD ar sesiza un arc. Prin urmare, sunt necesare toate trei împreună pentru a avea o siguranță totală.

Eaton AFDD+

Ați putea să ne descrieți dispozitivul AFDD+ de la Eaton și să ne explicați și de ce este diferit?

Am combinat toate cele trei funcționalități - cele ale unui MCB, ale unui RCD și ale unui AFDD - într-un singur dispozitiv. Prin urmare, nu există probleme de compatibilitate, iar cerințele de instalare sunt minime, ceea ce economisește mult timp și este și soluția cea mai convenabilă pentru utilizatorul final.

Care este expertiza/istoricul Eaton în acest domeniu?

Eaton produce dispozitive de protecție de peste o sută de ani. Avem o istorie lungă de producere atât a întreruptoarelor automate, de orice mărime, cât și a dispozitivelor de curent rezidual, deci știm cum să protejăm oamenii și clădirile.

Vă așteptați ca acest dispozitiv să devină obligatoriu în fiecare țară?

Acesta este un proces continuu, deoarece organismele locale de standardizare transpun standardele internaționale în reglementări locale. Dar, deoarece acesta este un dispozitiv foarte nou, aceste organisme trebuie mai întâi să aibă mai multă experiență cu privire la modul în care funcționează AFDD+ în practică, înainte de a adapta reglementările existente privind cablarea.

Pentru a afla mai multe despre Eaton, vizitaţi www.eaton-electric.ro. Pentru cele mai recente ştiri, urmăriţi-ne pe Twitter (@ETN_EMEA) sau pe LinkedIn (Eaton).

Întrebări de la cititori:

Eaton Electric srl, Baneasa Business & Technology Park
Sos. Bucuresti – Ploiesti,  nr. 42-44, cladirea B2, etaj 3, 013696 Bucuresti, sector 1, Romania.

Tel: +40 (021) 361 09 09, Email: infobucharest@eaton.com

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Atentie! Nu introduceti date personale in comentarii.
CAPTCHA

Opinii

Licitatii

Reea Agency

Video