4 moduri de a reduce amprenta de carbon din clădiri

924 vizualizari
Resurse regenerabile - Eaton Romania
Distribuie pe

Gabriel Tache, Country Sales Manager, Eaton Romania

În prezent, diverse țări, printre care Marea Britanie, Franța, Canada și Irlanda, au recunoscut în mod oficial o criză climatică și au declarat urgențe climatice în regiunile lor. Deși acest lucru poate părea un pas extrem, în realitate, poate fi exact ceea ce este necesar pentru a demonstra urgența și seriozitatea din jurul situației climatice actuale. 

Conform ultimului anunț recent de către ONU, lumea noastră asistă la un dezastru climatic în fiecare săptămână. În timp ce acesta include evenimente semnificative, cum ar fi seceta în curs de desfășurare din India și ciclonii recenți Idai și Kenneth din Mozambic, acesta include, de asemenea și diverse catastrofe la scară mai mică care au afectat milioane de oameni din întreaga lume - în special din țările în curs de dezvoltare. Această rată de dezastru indică cu adevărat impactul imediat pe care climatul îl are asupra cetățenilor din întreaga lume. Liderii nu mai pot spune că acesta va afecta doar generațiile care urmează - așa cum a declarat reprezentantul special al Secretarului General al ONU pentru reducerea riscului de dezastre într-un anunț recent, „nu este vorba despre viitor, este vorba de ziua de azi”.

Industria construcțiilor și schimbările climatice

Nivelurile de impact variază de la organizație la organizație, dar până la urmă, fiecare industrie a jucat un rol important în criza climatică globală în care ne aflăm astăzi. Aceasta include industria construcțiilor care, potrivit unor cercetări recente făcute de către UK Green Building Council1, reprezintă aproape jumătate (40% +) din totalul emisiilor de carbon din Marea Britanie - mai mult de un sfert (27%) provin din clădiri domestice și 18% de la clădiri non-domestice. Dincolo de aceasta, 32% din deșeuri provin din construcții și demolări de clădiri, 13% dintre acestea fiind produse care nu au fost utilizate în niciun moment. 

Cu toate acestea, în ciuda impactului asupra mediului, liderii industriei construcțiilor au început să ajusteze procedurile și să implementeze noi tehnici pentru a facilita o schimbare de paradigmă în cadrul industriei. Aceste schimbări au avut deja un efect uriaș, mai ales când vine vorba de eficiența și durabilitatea clădirilor, dar se pot face și mai mult.

Deci, care sunt cele mai bune metode pentru liderii industriei de a crea clădirile de astăzi - și de mâine - care să reducă impactul lor asupra mediului și să sprijine un viitor neutru în materie de carbon?

1. Luați în considerare sustenabilitatea de la început

În realitate, majoritatea deciziilor cu privire la o nouă construcție sunt luate înainte ca primul beton să fie turnat. De aceea este important ca constructorii, planificatorii și arhitecții să se reunească de la bun început pentru a încorpora cele mai ecologice locații, materiale și machete pe tot parcursul procesului. Privind mai departe de materialele de construcție, etapele de planificare sunt, de asemenea, excelente pentru a lua în considerare toate fluxurile din proprietate - cum ar fi energia, apa și deșeurile - astfel încât să fie planificate în cel mai sustenabil mod. Prin acest lucru combinat cu o evaluare a ciclului de viață înseamnă că managerii de clădiri pot calcula în cele din urmă amprenta ecologică a unei clădiri, asigurându-se că se folosesc de toate reducerile posibile care au impact asupra amprentei ecologice. 

2. Încorporați cele mai eficiente sisteme din întreaga proprietate

Sistemele HVAC reprezintă în prezent 20-40%2 din totalul emisiilor de carbon. Purtând o povară atât de importantă asupra mediului, este esențial să încorporați cele mai eficiente sisteme de încălzire, ventilație și aer condiționat ori de câte ori este posibil. 

Similar cu sistemele HVAC, utilizarea sistemelor de iluminare corecte ar trebui să fie luată în considerare și atunci când se încearcă reducerea amprentei ecologice a unei clădiri. Așa cum este, iluminatul este răspunzător pentru aproximativ 40%3 din toată energia utilizată. Ca un contribuitor evident la nivelul de energie, noua tehnologia de iluminat ecologică a evoluat într-un ritm rapid în comparația cu alte domenii din industrie. Profesiile în construcții - atât în proprietăți comerciale, cât și rezidențiale - au o multitudine de opțiuni, cum ar fi iluminatul cu LED-uri, din care se poate alege atunci când se fac deciziile cu privire la soluțiile de iluminat. 

Dar reducerile nu se opresc la instalare - menținerea tuturor sistemelor în funcționare eficientă și consistentă pe durata lor de viață este, de asemenea, de cea mai mare importanță. Se pot lua mici măsuri pentru a reduce cantitatea de energie electrică și gaze naturale utilizate într-o clădire în mod regulat. Aceasta include programarea sistemelor de iluminat, încălzirea și răcirea pentru a funcționa în ore prestabilite și dotarea clădirilor cu senzori care pot ajuta la măsurarea calității aerului - acestea din urmă permițând sistemelor să-și autocorecteze nivelurile de ventilație și, în final, să economisească energie.
Eaton
3. Adăugați surse regenerabile 

Conform Comisiei Europene6, clădirile reprezintă 40% din consumul de energie și 36% din emisiile de dioxid de carbon din UE. Întrucât industria se confruntă cu o provocare majoră, surse alternative de energie, cum ar fi sursele eoliene și solare, au devenit elemente importante neutre din punctul de vedere al carbonului. Din fericire în ultimii ani, tehnologia a evoluat  devenind o tehnologia curată, cu energie regenerabilă, o realitate atât pentru proprietățile comerciale, cât și pentru cele rezidențiale.

În Capitala Verde Europeană, Norvegia, adoptarea de surse regenerabile în clădiri are loc la scară largă. Depășind status quo-ul, liderii norvegieni au ales să nu folosească doar arhitectura pentru a deveni neutră din punct de vedere al carbonului, ci și pentru a deveni ”pozitivi (producători) de energie”. În ultimii ani au lansat diferite proiecte în toată țara, inclusiv Powerhouse Brattørkaia, o clădire de birouri cu opt etaje care produce mai multă energie decât o folosește (485.000 kWh pe an). Dar Norvegia nu este singura țară care face pași în EMEA. Anul trecut, la Amsterdam a fost anunțat cel mai mare sistem european de stocare a energiei care utilizează baterii second-life și baterii pentru vehiculele electrice noi. Sistemul de stocare de la Johan Cruijff Arena, care are o capacitate totală de 3 megavați, creează suficientă energie prin surse regenerabile pentru a alimenta câteva mii de gospodării - chiar și în perioadele de vârf.

În alte regiuni, cum ar fi Marea Britanie, este corect să spunem că tranziția a fost puțin mai lentă. Motivele variază, dar în cele din urmă se datorează reglementărilor și regulilor din piață care împiedică rolul progresului clădirilor necesar în sistemul energetic. Deși există speranță - alături de diferite organisme din industria construcțiilor - UK Green Building Council (UKGBC) a solicitat recent guvernului Regatului Unit să impună standarde mai stricte de performanță energetică, în efortul de a reduce emisiile de carbon la zero în noile clădiri7 până la 2030. Iar acest pressing vine cu un cu un motiv întemeiat. S-a estimat că clădirile care încorporează surse regenerabile - cum ar fi panourile fotovoltaice solare - pot reduce emisia de carbon de la 1,3 până la 1,6 tone pe an, pe locuință. 

4. Creați spațiu pentru prosperarea tehnologiilor viitoare

Clădirile sunt o parte critică a soluției pentru reducerea poluării aerului, deoarece acestea vor permite electrificarea vehiculelor prin infrastructura de încărcare. Potrivit asociației europene a producătorilor de automobile (ACEA), în prezent există peste 100.000 de puncte de încărcare disponibile în toată Europa, dar majoritatea porturilor sunt instalate doar în patru țări - Olanda, Germania, Franța și Marea Britanie. 

Pentru a facilita următorul nivel de transport al vehiculelor electrice - care este forțat de diferite guverne din Europa - infrastructura de încărcare trebuie să fie o prioritate pentru sectoarele construcțiilor. Toate proprietățile rezidențiale ar trebui să fie echipate cu un sistem eficient și sustenabil de încărcare - care poate include, de asemenea, tehnologii suplimentare, cum ar fi cea solară și stocarea în baterii, care să ajute la susținerea rețelei. Dar rezidențiale, de asemenea, trebuie să se extindă spre exterior pentru a include locații comerciale și industriale. Disponibilitatea punctelor de încărcare pe spațiile cum ar fi locurile de muncă, magazinele sau stațiile de servicii pentru autostrăzi vor ajuta la electrificarea în masă a transportului și, datorită impactului potențial, vor fi probabil susținute de noi reglementări ale UE, cum ar fi directiva privind performanța energetică a clădirilor (EPBD).

În final, va fi nevoie de fiecare persoană - și de fiecare clădire - pentru a face schimbarea spre o realitate actuală. De la utilizarea materialelor sustenabile și trecerea la LED-uri, la adoptarea de surse regenerabile și puncte de încărcare EV, afirmăm cu siguranță că industria construcțiilor se află pe un drum bun. Dar este, de asemenea, mult mai mult decât atât - este timpul ca guvernele să ia o poziție și să forțeze acțiuni legislative care să permită clădirilor să își joace rolul necesar în sistemul energetic. Altfel, criza climatică globală va continua să se înrăutățească și noi vom fi cei care se vor confrunta cu consecințe de neimaginat. 

Pentru a afla mai multe despre Eaton, vizitaţi www.eaton-electric.ro

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Atentie! Nu introduceti date personale in comentarii.
CAPTCHA

Opinii

Licitatii

Valoarea estimata: 420 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 25.410.511 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 2.240 RON
Data publicarii:

Reea Agency

Video