89% dintre investitorii institutionali considera ca grija pentru mediu si societate poate genera profit

71 vizualizari
EY - Is your nonfinancial performance revealing the true value of your business to investors?
Distribuie pe

► 82% dintre investitorii institutionali chestionati spun ca riscurile sociale si cele legate de mediu si de guvernanta corporativa au fost prea mult timp ignorate de catre companii

► 81% considera ca riscurile non-financiare care ar putea afecta afacerea unei companii nu sunt dezvaluite in mod adecvat

In contextul recentelor scandaluri sociale si de mediu, 82% dintre investitorii institutionali spun ca riscurile sociale si cele legate de mediu si de guvernanta corporativa (riscurile ESG) au fost ignorate prea multa vreme de catre oamenii de afaceri, se arata in studiul EY - Is your nonfinancial performance revealing the true value of your business to investors?. In plus, 81% dintre respondenti considera ca firmele nu dezvaluie in mod corect riscurile non-financiare care le-ar putea afecta afacerea.

Cel de-al treilea studiu EY legat de schimbarea climei si servicii de sustenabilitate a sondat opiniile a 320 de investitori investitionali privind raportarea non-financiara.

81% din respondenti spun ca acum acorda o atentie mai mare detaliilor non-financiare, ca rezultat al recentelor dezvaluiri legate de neconformitate si de asteptarile privind mediul, societatea si guvernanta corporativa (ESG).

92% sunt de acord ca, pe termen lung, problemele legate de ESG – de la schimbarea climei la diversitatea si eficienta consiliilor de administratie – au un impact tangibil si cuantificabil. De fapt, 89% considera ca o concentrare mai mare asupra acestor teme (societate, mediu, guvernanta corporativa) poate genera un profit sustenabil.

Impactul asupra luarii deciziilor

Conform studiului, in ultimele 12 luni, 68% dintre respondenti au declarat ca performantele non-financiare ale companiilor au jucat un rol esential in deciziile de investitii, fata de 58% in 2015. 60% dintre investitorii institutionali spun ca clientii le cer acum informatii ESG; cu toate acestea, 73% fac doar niste evaluari informale sau nu le fac deloc.

59% au declarat ca, in absenta unei legaturi directe intre initiativele ESG si strategia de afaceri pentru crearea de valoare pe termen scurt, mediu si lung, isi vor reconsidera investitiile. Iar 58% dintre investitori ar reconsidera investitia efectuata ca urmare a dezvaluirii riscurilor ESG sau al unui istoric de proasta guvernanta.

Raul Pop, Senior Manager Climate Change & Sustainability Services EY Romania, spune: "In ultimii ani, cetatenii, ONG-urile si institutiile publice au invatat sa defineasca si sa masoare impactul companiilor asupra societatii, cerand explicit si foarte vocal eliminarea sau compensarea acestuia. 

Etica in derularea afacerilor este fortata sa evolueze dintr-o faza idealista spre o decizie constienta si asumata a top managementului, necesara pentru protejarea pe termen lung a intereselor actionarilor. Acestia, la randul lor, au aflat ca externalitatile de mediu sau sociale – de pilda – se transforma rapid in costuri uneori uriase, afectand profitul sau chiar viabilitatea organizatiei. Asadar, investitorii cer tot mai multe asigurari, consecvente si masurabile, ca astfel de riscuri nu le vor afecta investitiile, ca astfel de indicatori non-financiari sunt monitorizati si imbunatatiti continuu de conducerea companiilor in care au investit."

In contextul Conferintei de la Paris din 2015 (COP21), pe tema schimbarilor climatice, si al introducerii altor coduri de conduita, presiunea exercitata de investitori asupra companiilor pentru raportarea de informatii mai consistente si verificabile privind riscurile ESG creste si mai mult, se arata in studiul EY. 

58% dintre investitori se asteapta la o crestere moderata a volumului de informatii exacte asupra practicilor companiilor legate de clima si de strategiile privind managementul riscurilor, in timp ce alti 27% asteapta o imbunatatire spectaculoasa in aceasta zona.

Despre studiu
Is your nonfinancial performance revealing the true value of your business to investors? este al treilea studiu consecutiv in care au fost sondate opiniile a 320 de investitori institutionali de la nivel global, incluzand aici directori generali, analisti de valori mobiliare, manageri de portofoliu si directori IT, privind disponibilitatea si calitatea informatiilor corporative de natura non-financiara si utilizarea acestor informatii in luarea deciziilor de investitii. Studiul si interviurile in profunzime cu respondentii au fost realizate in vara anului 2016 de Institutional Investor`s Research Lab. Respondentii sunt factori de decizie investitionala de cel mai inalt nivel, iar 50% dintre respondenti lucreaza pentru institutii care gestioneaza active de 5 miliarde de USD sau mai mult.

Pentru mai multe informatii, vizitati: 
http://www.ey.com/ 

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Opinii

Licitatii

Reea Agency

Video