BASF contribuie la construirea sustenabila a celei mai mari centrale solare din lume, in Maroc

102 vizualizari
BASF - Cea mai mare centrala solare din lume aflata in Maroc
Distribuie pe

- Solutii specializate pentru a securiza constructia celei mai mari centrale solare din lume
- Master Builders Solutions® contribuie la asigurarea unei durate indelungate de viata a centralei solare Noor

At around 2,635 kWhm2, the site in Ouarzazate has one of the highest levels of annual solar irradiance in the world

Prima dintre cele trei etape ale proiectului de constructie a celei mai mari centrale solare din lume – complexul de energie solara Noor – a fost demarata in luna februarie a anului 2016. Solutiile ingenioase, bazate pe cunostintele globale si pe experienta Diviziei BASF de Substante Chimice pentru Constructii sunt utilizate pentru realizarea sistemului de energie solara concentrata – un sistem mai complicat de instalat decat raspanditele panouri fotovoltaice. 

Astfel, BASF participa proactiv la producerea de energie suficienta pentru a alimenta peste un milion de locuinte, pana in 2018, reducand, in acelasi timp, emisiile de carbon. La finalul constructiei, complexul va acoperi o suprafata de aproximativ 30 de kilometri patrati si va produce energie in valoare de aproximativ 500 megawati.

Pentru constructia acestui proiect s-au utilizat mai multe produse BASF, precum: amestecuri de beton, glet, mortar, materiale de etansare, materiale de etansare rezistente la apa, pentru imbinari. 

Stabilitate structurala mai buna pentru centrala solara Noor
Cerintele pentru constructia celei mai mari centrale solare din lume au fost variate si foarte precise. Materialele utilizate trebuia sa fie conforme cu specificatiile de constructie si sa ofere o dezvoltare rapida a rezistentei S-a tinut cont, de asemenea, de zona de desert in care complexul este construit, si anume de nisip, de argila si de temperaturile ridicate. In plus, din perspectiva sigurantei, s-au impus niste criterii stricte privind rezistenta si durabilitatea finala a betonului intarit. “Aceste provocari pot fi depasite foarte eficient folosind portofoliul extins de produse si solutiile flexibile ale Master Builders Solutions, dezvoltate de Divizia de Substante Chimice pentru Constructii a BASF, produse care s-au dovedit a fi foarte avantajoase pentru proiectele complexe din intreaga lume”, spune Cristophe Xavier Chuche, director BASF Construction Chemicals, Maroc.

Cu solutii personalizate pentru cerintele proiectului Noor, divizia de Substante Chimice pentru Constructii a BASF a propus atat produse de beton cu performante ridicate, cat si gleturi. Superplastifiantul BASF MasterGlenium® Sky 671 ofera o noua generatie de beton, cu manevrabilitate extinsa la temperaturi ridicate, care asigura forta si stabilitate structurii de oglinzi. Datorita stabilitatii si rezistentei bune ale produsului la conditiile mediului exterior si a reactiei la nisip, acesta pastreaza peformanta mecanica ridicata a complexului de energie solara concentrata.

Solutiile de glet BASF MasterFlow® protejeaza bazele panourilor solare de vibratii si de alte conditii aspre, oferind un ciment extrem de solid, rezistent la surmenaj, facand proiectele de energie solara mai eficiente din punctul de vedere al costurilor de instalare, mai durabile si mai sigure pe parcursul intregii durate de viata.

In cooperare cu BASF, s-au realizat teste speciale pentru a selecta atat cel mai eficient tip de beton si de glet, cat si cea mai potrivita metoda de aplicare a produselor folosite in constructia complexului de energie solara. “In cazul celor mai multe proiecte de anvergura, clientii beneficiaza de experienta extinsa si de schimbul de informatii continuu intre expertii nostri din Africa si Europa si primesc un pachet cuprinzator de servicii si sfaturi. Acest demers simplifica procesul de constructie si asigura finalizarea la termenul stabilit, chiar si in cazul proiectelor cu deadline strans”, spune Adil El Maaiche, Admixture Systems Manager, la BASF, in Maroc.

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Opinii

Licitatii

Reea Agency

Video