Noua din zece europeni considera ca schimbarile climatice reprezinta o problema grava

51 vizualizari
regenerabile
Distribuie pe

Europenii considera ca politicile climatice sunt solutia pentru redresarea economica si crearea de locuri de munca

Conform unui sondaj de opinie Eurobarometru special privind schimbarile climatice, patru din cinci persoane din Uniunea Europeana recunosc faptul ca economia si ocuparea fortei de munca pot fi impulsionate prin combaterea schimbarilor climatice si prin utilizarea mai eficienta a energiei. Aceasta cifra este usor mai ridicata decat cea din ultimul sondaj, realizat in 2011, cand 78% dintre europeni aveau aceasta parere.

 Mai multe state membre care au avut cel mai mult de suferit in timpul crizei economice si financiare se numara printre tarile in care potentialul politicilor climatice si al eficientei energetice de a genera beneficii economice este recunoscut in cea mai mare masura. In toate statele membre, cel putin 65% dintre respondenti sunt de acord cu acest lucru.

De asemenea, sondajul (efectuat in cele 28 de state membre, intre 23 noiembrie si 2 decembrie 2013) a aratat ca sapte din zece cetateni sunt de acord ca reducerea importurilor de combustibili fosili din afara UE ar putea aduce beneficii economice.

José Manuel Barroso, presedintele Comisiei Europene, a declarat: „Nu trebuie sa alegem intre o politica economica eficace si protejarea climei: politicile climatice eficiente din punctul de vedere al costurilor sunt intr-adevar un indicator al unei politici economice eficace. Constat cu satisfactie ca si cetatenii europeni gandesc asa. Acest sondaj trimite un semnal puternic liderilor UE sa adopte politici climatice indraznete, pentru o redresare economica durabila. De asemenea, reprezinta o incurajare si pentru noi, cei din cadrul Comisiei, de a continua sa promovam politici climatice ambitioase in Europa”.

Connie Hedegaard, comisarul european pentru politici climatice, a afirmat: „Sondajul confirma faptul ca o majoritate clara a europenilor asteapta ca politicienii care ii reprezinta sa abordeze acum provocarea reprezentata de schimbarile climatice. Cetatenii stiu ca problema schimbarilor climatice nu a disparut in timp ce guvernele tarilor lor erau ocupate sa gestioneze criza economica. Nu se pune problema sa alegem intre crestere si competitivitate, pe de o parte, si clima, pe de alta parte. Este absolut necesar sa ne ocupam de ambele chestiuni. Sper ca liderii UE vor fi receptivi si vor actiona in consecinta in cadrul Consiliului European care va avea loc luna aceasta, cand vor discuta propunerile noastre pentru 2030 privind clima si energia”.

Principalele rezultate ale sondajului sunt urmatoarele:

• 80% dintre respondenti sunt de acord ca economia si ocuparea fortei de munca pot fi impulsionate prin combaterea schimbarilor climatice si prin utilizarea mai eficienta a energiei, 31% dintre respondenti fiind pe deplin de acord, iar 49% tinzand sa fie de acord cu aceasta idee. Țarile cu numarul cel mai mare de respondenti care au fost pe deplin de acord cu ideea sunt Spania (52%), Suedia (50%), Malta (44%), Irlanda si Cipru (43%) si Grecia (42%). Cea mai mica cota a respondentilor care au fost pe deplin de acord sau care tindeau sa fie de acord cu ideea respectiva a fost de 65% si s-a inregistrat in Estonia.

• Noua din zece europeni considera ca schimbarile climatice reprezinta o problema grava. Marea majoritate (69%) considera ca acestea reprezinta o problema „foarte grava” si 21% - o „problema destul de grava”. Doar 9% dintre respondenti considera ca schimbarile climatice nu reprezinta o problema grava. Pe o scara de la 1 (cea mai mica) la 10 (cea mai mare), gravitatea schimbarilor climatice a fost plasata la 7,3, rezultat comparabil cu cifrele din 2011 (7,4) si din 2009 (7,1).

• Schimbarile climatice sunt considerate o problema foarte grava cu care se confrunta lumea, dupa saracie si situatia economica. In 2011, schimbarile climatice s-au clasat pe locul al doilea, dupa saracie, foamete si lipsa apei, dar inaintea situatiei economice. Astazi, jumatate (50%) din cetatenii europeni considera ca schimbarile climatice se numara printre cele patru cele mai grave probleme cu care ne confruntam. Respondentii din Suedia (39%), Danemarca (30%) si Malta (30%) au fost cei mai dispusi sa considere schimbarile climatice drept cea mai grava problema mondiala actuala.

• 70% dintre europeni sunt de acord ca reducerea importurilor de combustibili fosili ar putea aduce UE beneficii din punct de vedere economic, 26 % dintre respondenti fiind pe deplin de acord, iar 44 % tinzand sa fie de acord cu acest lucru. Țarile cu numarul cel mai mare de respondenti care au fost pe deplin de acord cu ideea sunt Spania (45%), Austria (40%), Cipru (38%), Irlanda (37%), Portugalia (34%) si Malta (34%).

• Marea majoritate a europenilor sprijina actiunile nationale in domeniul eficientei energetice si al energiei din surse regenerabile. 92 % din respondenti cred ca este important ca guvernele lor sa acorde asistenta pentru imbunatatirea eficientei energetice pana in 2030, putin peste jumatate (51%) din respondenti afirmand ca acest lucru este „foarte important”.

In privinta energiei din surse regenerabile, 90% considera ca este important ca guvernele lor sa stabileasca obiective pentru a intensifica utilizarea surselor de energie regenerabila pana in 2030, 49% din respondenti considerand ca acest lucru este „foarte important”.

50% din europeni afirma ca au luat unele masuri de combatere a schimbarilor climatice in ultimele sase luni, ceea ce reprezinta o usoara scadere fata de 2011 (53%). Cu toate acestea, atunci cand li s-a prezentat o lista de actiuni specifice pe care le-ar fi putut lua si fara a se specifica o anumita perioada, proportia a crescut la 89 %, in crestere fata de 85% in 2011. Printre cele mai comune masuri se numara reducerea si reciclarea deseurilor (69 %) si incercarea de a reduce utilizarea articolelor de unica folosinta (51%).

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Atentie! Nu introduceti date personale in comentarii.
CAPTCHA

Opinii

Licitatii

Valoarea estimata: 5.512.008 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 3.750 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 6.980.429 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 3.020 RON
Data publicarii:

Reea Agency

Video