Raport IEA: Piața solară fotovoltaică va crește spectaculos în următorii cinci ani

1024 vizualizari
Raportul Renewables 2019
Distribuie pe

Procentul instalării sistemelor solare fotovoltaice pe locuințe, clădiri comerciale și instalații industriale urmează să crească spectaculos în următorii 5 ani, transformând modul în care este generată și consumată energia electrică, conform ultimelor prognoze ale Agenției Internaționale pentru Energie privind piața de energie regenerabilă.

Aceste aplicații fotovoltaice reprezintă tema centrală a raportului de piață al IEA (Agenția Internaţională a Energiei) Renewables 2019 publicat pe 21 octombrie 2019.

renewables 2019

Raportul prevede că procentul de energie regenerabilă folosit pe plan global ar urma să crească cu 50%  între 2019 și 2024. Această creștere de 1.200 de gigawati - echivalentă cu capacitatea de energie totală actuală a Statelor Unite - este determinată de reducerile de costuri tehnologice și de eforturile concertate ale politicilor guvernamentale mai eficiente. Fotovoltaica solară reprezintă 60% din această creștere. Ponderea surselor regenerabile în cadrul producției globale de energie va crește de la 26% astăzi la 30% în 2024.

Creșterea preconizată apare după stagnarea de anul trecut, pentru prima dată în aproape două decenii, însă rămâne cu mult sub cea necesară pentru îndeplinirea obiectivelor globale de energie durabilă.

"Regenerabilele reprezintă deja a doua sursă majoră de electricitate pe plan global dar trebuie accelerată punerea lor în folosinţă pentru îndeplinirea obiectivelor climatice pe termen lung", afirmă Dr Fatih Birol, Director Executiv al IEA.

Raportul evidențiază cele trei provocări principale care trebuie depășite pentru a accelera dezvoltarea energiilor regenerabile: incertitudinea în materie de politică și reglementare, riscuri mari de investiții și integrarea sistemelor de energie eoliană și fotovoltaică.

Sistemele PV distribuite reprezintă aproape jumătate din creșterea totală pe piața fotovoltaică până în 2024.
Contrar părerii convenționale, aplicațiile comerciale și industriale domină creșterea sistemelor PV distribuite, mai degrabă decât utilizările rezidențiale, reprezentând trei sferturi din instalațiile noi în următorii cinci ani. Acest lucru se datorează faptului că economiile la scară combinate cu o mai bună aliniere a ofertei de energie fotovoltaică și a cererii de energie electrică permit mai mult consum propriu (autoproducători) și economii mai mari la facturile de energie electrică în sectoarele comerciale și industriale.

Totuși, numărul de sisteme solare instalate pe acoperișul caselor se așteaptă să fie mai mult decât dublu, până la aproximativ 100 de milioane până în 2024, cu cele mai importante piețe pe cap de locuitor în acel an: Australia, Belgia, California, Olanda și Austria.

"Deoarece costurile continuă să scadă, se acordă din ce în ce mai multe subvenţii pentru punerea în folosinţă a panourilor fotovoltaice", susţine Dr. Birol, directorul IEA.

Costurile de generare a energiei electrice din sistemele PV distribuite sunt deja sub prețurile de vânzare cu amănuntul a energiei electrice în majoritatea țărilor. IEA prognozează că aceste costuri vor scădea cu încă 15% - 35% până în 2024, ceea ce va face ca tehnologia să fie mai atractivă și să stimuleze adoptarea la nivel mondial.

Raportul avertizează, totuși, că sunt necesare reforme politice și tarifare importante pentru a asigura dezvoltarea sistemelor PV distribuite. Creșterea neadministrată ar putea perturba piețele de energie electrică prin creșterea costurilor în sistem, punând la încercare integrarea surselor regenerabile și reducerea veniturilor operatorilor de rețele.
Prin reformarea tarifelor de vânzare cu amănuntul și adaptarea politicilor și utilităților, guvernele pot atrage investiții în sistemele PV distribuite, asigurând în același timp venituri suficiente pentru a plăti activele rețelei fixe și asigurând că sarcina costurilor este alocată în mod echitabil între toți consumatorii.

"Potențialul sistemelor PV distribuite este uluitor, dar dezvoltarea sa trebuie să fie bine gestionată pentru a echilibra interesele diferite ale proprietarilor de sisteme fotovoltaice, ai altor consumatori și ai companiilor de distribuție de energie și energie", spune Dr Fatih Birol, Director Executiv al IEA.

Acesta a adăugat că IEA- Agenția Internaţională a Energiei este gata să sfătuiască guvernele cu privire la ceea ce este necesar pentru a profita din plin de această tehnologie în curs de dezvoltare rapidă, fără a pune în pericol securitatea energiei electrice.

Ca și în anii precedenți, raportul Renewables 2019 oferă previziuni pentru toate sursele de energie regenerabilă. Căldura provenită din energie regenerabilă se așteaptă să crească cu o cincime între 2019 și 2024,

Căldura din surse regenerabile se va extinde cu o cincime între 2019 și 2024, fiind condusă de China, Uniunea Europeană, India și Statele Unite. Sectoarele de energie termică și electrică devin din ce în ce mai interconectate, deoarece energia electrică provenită din surse regenerabile utilizată pentru producerea căldurii va crește cu peste 40%. În general, potențialul de încălzire din surse regenerabile rămâne mult subexploatat. Ponderea energiilor regenerabile în cadrul cererii totale de încălzire este prevăzută să rămână sub 12% în 2024, solicitând obiective mai ambițioase și sprijin mai puternic din partea politicilor.

În prezent, biocombustibilii reprezintă aproximativ 90% din energia regenerabilă în transport, iar utilizarea lor va crește cu 25% în următorii cinci ani. Creșterea este dominată de Asia, în special China, și este legată de preocupările legate de securitatea energetică și poluarea aerului. În ciuda expansiunii rapide a vehiculelor electrice, energia electrică regenerabilă reprezintă doar o zecime din consumul de energie regenerabilă în transport în 2024. Și ponderea surselor regenerabile în cererea totală de combustibil pentru transport rămâne în continuare sub 5%. Se consideră că energiile regenerabile în transport vor crește cu 20% până în 2024 pe baza asumării unor niveluri de cote mai mari și a unui sprijin politic sporit care deschide noi piețe în transportul aerian și maritim.

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Atentie! Nu introduceti date personale in comentarii.
CAPTCHA

Opinii

Licitatii

Valoarea estimata: 461 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 17.172 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 1.550 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 449.798 RON
Data publicarii:

Reea Agency

Video