Conferinta Internationala privind performanta energetica a cladirilor si instalatiilor aferente, a 7-a editie

175 vizualizari
invitatie
Distribuie pe

Asociatia Romana a Inginerilor din Instalatii (AIIR), Universitatea Tehnica de Constructii Bucuresti (UCTB), Camera Auditorilor Energetici din Romania (OAER) si Societatea Termotehnicienilor din Romania au organizat in ziua de 28 mai 2015 cea de a 7-a Conferinta Internationala privind performanta energetica a cladirilor (Energy Performance of Buildings).

Aceasta manifestare s–a desfasurat la sediul U.T.C.B, din Bucuresti, Bdul. Pache Protopopescu nr.66. cu participarea unor reputati specialisi din tara precum si din strainatate, in total 236 participanti din urmatoarele sase tari: Romania, Republica Moldova, Franta, Belgia, Suedia si China (datele au fost confirmate de Conf.univ.dr.ing Catalin Lungu, presedintele AIIR Valahia).

Sponsorii acestei manifestari au fost: AF Consulting, GMGC, TESTO Romania, Constructii ERBASU, Jetrun Energoeco, DOSET impex, ATREA, Nemetschek Romania, Vitastal Consulting si AERECO Ventilatie. 

Parteneri insitutionali au fost: au fost Asociatia Generala Romana a Frigului (AGFR), Asociatia Generala a Inginerilor din Romania (AGIR), Asociatia pentru Servicii Ingineresti in Constructii din Republica Moldova (AIIRM), Asociatia Romana a Producatorilor de Materiale de Constructie (APMCR), Asociatia Romana a Antreprenorilor din Constructii (ARACO), Asociatia Profesionala a Specialistilor in Echipamente sub Presiune si de Ridicat (ASPIR), Institutul European pentru Performanta Cladirilor (BPIE), Greeninitiative, Ordinul Arhitectilor din Romania (OAR), Patronatul Societatilor din Constructii (PSC), Consiliul Roman al Cladirilor Verzi (ROGBC), Asociatia Cosarilor din Romania (ACR) si Societatea Romana GEOEXCHANGE (SRG).

Aceasta conferinta a avut urmatorii parteneri media: Agenda Constructiilor, Arena Constructiilor, Deco si Eco, Energynomics.ro, Infomediu Europa Magazine, Instal Focus, InstalNews.ro, Instalatorul, Matrix Rom, Proidea si Tehnica Instalatiilor.

In deschiderea conferintei, sub conducerea moderatorilor Prof.dr.ing.Sorin BURCHIU, vicepresedinte al AIIR si Decan al Facultatii de Instalatii si Prof. asociat dr ing.Catalin LUNGU, presedinte al AIIR Valahia iau cuvantul prezentand salutul de bun venit urmatorii:

1. Dl. Anton ANTON, presedintele senatului UTCB, care subliniaza rolul cercetarii stiintifice si evidentiaza faptul ca ingineria se ocupa de cercetare si inovare.

2. Prof.dr.ing.Sorin BURCHIU a relevat faptul ca aceasta manifestare reuneste toate partile implicate in domeniul eficientei energetice: arhitecti, ingineri constructori si ingineri de instalatii si accentueaza importanta utilizarii surselor regenerabile de energie spunand in final ca economia de energie este resursa de energie cea mai avantajoasa.

3. Prof.dr.ing.Iolanda COLDA, presedintele Ordinului Auditorilor Energetici din Romania s-a referit la aspectul cladirilor reabilitate termic si in special a blocurilor de locuinte, care sunt prea asemanatoare ca aspect, dar ar trebui sa fie executate mai atragator in privinta infatisarii acestora, subliniind faptul ca mediul construit este cel in care traim.

4. Prof dr.ing. Ana Maria BIANCHI, presedintele Societatii Romane a Termotehnicienilor, arata ca este necesara implicarea in stabilirea de solutii si implementarea masurilor de reducere a consumului de energie conform standardelor UE. De asemenea subliniaza faptul ca ne aflam intr-o perioada de mari provocari, in care trebuie sa se implice factorii politici si economici.. Cu sprijin politic se poate reduce consumul de energie.

5. Prof.dr.ing. Liviu DUMITRESCU, presedintele AIIR, vorbeste despre importanta conceptului de performanta energetica a cladirilor si da ca exemplu faptul ca au fost pregatiti peste 1500 de auditori energetici. Tot acum arata ca instalatiile inovative pentru cladiri cu consum aproape zero de energie, reprezinta un lucru foarte important si adauga si informatia ca AIIR este membra REHVA, care are o forma de pregatire formatori pentru domeniul cladirilor care au consum de energie aproape zero.

6. Prof.dr.ing. Radu DAMIAN, Managerul Departamentului de evaluare aq ARACIS al UCTB, subliniaza faptul ca peste 50% din populatia globului locuieste in spatii urbane. De asemenea spune ca la UCTB se urmaresc doua directii : studentul sipregatirea pentru cetatenia activa.

7. Dl. Mugur TOADER, viceprimar al sectorului 2, aminteste ca pana in anul 2018 vor fi reabilitate termic 1780 blocuri de locuinte din acest sector. Adauga si intentia de a se incepe aceasta activitate si la cladirile publice. Scopul urmarit de conducerea primariei de sector este diminuarea costurilor cu energia, care s–a redus cu 250 kwh/an.

8. Prof.dr.ing. Ioan Silviu DOBOSI, vicepresedinte al REHVA si vicepresedinte al AIIR incepe prin a spune ca asociatia profesionala pe care o reprezinta este o federatie europeana a asociatiilor profesionale din Europa care insumeaza peste 100.000 ingineri din 27 de state ale UE. Asociatia disemineaza bunele practici, cele mai noi tehnologii, imbunatatirea conditiilor de mediu, eficienta energetica si economica. Mai adauga si faptul ca REHVA este acreditata la Bruxelles pe langa Parlamentul European precum si pe langa Uniunea Europeana, are un jurnal cu sase editii anual, sase newsletters-uri si un buletin al suporterilor cu sase editii/an.

9. Dr.ing. Cristian ERBASU presedintele asociatiei patronatelor din constructii ARACO, spune ca expertii sunt in zona de cercetare pe cand cei cu potential financiar sunt constructori, si subliniaza ca eficienta este foarte utila, dar conteaza daca ideile se pun in practica acum sau peste 10 ani.

10. Dna Ana Maria VASILE, Director la Primaria sectorului 3, care vorbeste despre proiectul "Cresterea eficientei energetice a blocurilor de locuinte din sector, in cadrul caruia se prevede reabilitarea termica pentru un numar de 23.000 de apartamente".

11. Prof.dr.ing. Liviu DUMITRESCU, Presedintele AIIR, a abordat problema consumului de caldura pentru incalzirea blocurilor de locuinte, prezentand pe scurt rezultatele unor studii de caz privind reabilitarea a trei blocuri de locuinte cu fisele de calcul aferente:
- la blocul nereabilitat cu plata in sistem pausal costurile sunt mai mari cu 60%;
- la blocul reabilitat termic consumul pentru incalzire a scazut cu 30%;
- consumul de gaze iarna este aproape dublu la apartamentele care le folosesc pentru incalzire;
- inchiderea robinetelor termostatice este determinata numai de conditiile financiare precare ale locatarilor apartamentelor respective.

12. Prof. dr.ing.Ana Maria BIANCHI, prezinta cartea "Aerul si Apa’’, scrisa de Prof academician dr.ing. Rene MOREAU, membru al Academiei de Stiinte a Frantei si al Academiei de Tehnologii, profesor emerit la INP-Grenoble.

13. Prof academician dr.ing. Rene MOREAU, prezinta principalele rezultate ale unui studiu privind schimbarile de mediu pentru secolul XXI., prezentare cu care s-a incheiat prima sectiune a conferintei.

Urmatoarea editie a Conferintei va avea loc in perioada 2-3 iunie 2016 cu tema "Strategies of professional associations and public institutions for implementation of EU directives (EPBD, RES, EED)".

Ing. Cristian Guta
cristianguta@yahoo.com

 

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Opinii

Licitatii

Valoarea estimata: 8.800 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 108.776 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 6.666 RON
Data publicarii:

Reea Agency

Video