Conferinta Internationala privind performanta energetica a cladirilor si instalatiilor aferente, a 7-a editie (II)

136 vizualizari
Conferinta Internationala privind performanta energetica a cladirilor
Distribuie pe

 

Asociatia Romana a Inginerilor din Instalatii (AIIR), Universitatea Tehnica de Constructii Bucuresti (UCTB), Ordinul Auditorilor Energetici din Romania (OAER) si Societatea Termotehnicienilor din Romania au organizat in ziua de 28 mai 2015 "cea de a 7-a Conferinta Internationala privind performanta energetica a cladirilor’’ (Energy Performance of Buildings).
Aceasta manifestare s–a desfasurat la sediul U.T.C.B. din Bucuresti, B-dul Pache Protopopescu nr. 66 cu participarea unor reputati specialisti din tara precum si din strainatate, in total 236 participanti din Romania, Republica Moldova, Franta, Belgia, Suedia si China.

In prima parte a acestui articol am evidentiat principalele elemente din interventiile participantilor la prima sectiune a acestei conferinte internationale.

Inainte de a reda si celelalte interventii ale distinsilor participanti la aceasta conferinta vom mai sublinia cateva elemente din studiul prezentat de Prof. academician dr.ing. Rene MOREAU privind schimbarile de mediu pentru secolul XXI. Dintre concluziile infatisate de vorbitor citam in continuarea prezentarii noastre urmatoarele:
Cresterea nivelului marilor cu 0,7 mm intre anii 1870 – 1930; cu 1,7 mm intre anii 1932 – 1992 si cu 3,5mm dupa anul 1992;
- Cresterea frecventei si violentei uraganelor astfel: in anul 2005, Katrina in statul Luisiana (SUA) cu 1836 morti, iar in 2013 uraganul din Filipine cu 5260 morti.
- Cresterea poluarii aerului: s-au constatat urmatoarele valori la CO2 1,3 ppmv/an, la CH4 si O3 1,8 ppmv, fiecare in anul 2010 si o rata de crestere de 0,0012 ppmv/an.
Autorul incheie cu o nota optimista spunand ca la intrebarea: daca poate fi optimist sau pesimist la ce se va intampla in viitor cu Pamantul, el nu poate raspunde ca este pesimist intrucat in timpul vietii planetei noastre, de cca. 4,6 miliarde de ani, Pamantul a supravietuit unor fenomene teribile (glaciatii, meteoriti, etc.).

In continuare vom prezenta si interventiile participantilor la a doua sectiune a acestei conferinte internationale

Moderatorii acestei sectiuni au fost Prof.dr.ing. Fawaz MASSOUH, insarcinat cu Relatii Internationale la "Art et Metiers Paris Tech (Franta)’’, Prof dr.ing. Ioan – Silviu DOBOSI, Vicepresedinte al REHVA si AIIR, precum si Prof.dr.ing. Rodica FRUNZULICA, Vicepresedinte al Ordinului Auditorilor Energetici.

Prima prezentare a fost sustinute de catre dl.ing. Horatiu BASA, Manager General al TESTO Romania si sponsor Silver, care a inceput prin a sublinia implicarea companiei in dezvoltarea produselor pentru monitorizarea pierderilor de energie, pentru protectia mediului inconjurator, pentru a economisi timp si resurse. Acesta arata ca masurarea eficientei energetice a cladirilor se face de la exterior prin termografiere. De asemenea se poate efectua evaluarea sistemului de frig, analiza sistemului de ventilatie prin masurare si monitorizare sisteme de date.

Dl.prof.dr.ing. Yves FAUTRELLE, Profesor Emeritus la Institutul Tehnologic din Grenoble (Franta) prezinta generatia actuala si cea viitoare a reactoarelor nucleare, subliniind faptul ca sunt prevazute in dezvoltarea energeticii nucleare patru generatii de reactoare energetice. De asemenea arata ca in Franta 74% din productia de energie electrica este obtinuta prin centralele nucleare. Acesta se refera in finalul expunerii sale si la cateva strategii posibile privind tratarea deseurilor nucleare.

Dl. Prof.dr.ing. Walter BOSSCHAERT de la Universitatea din Gent iar din 2010 este seful departamentului de Mecanica al Academiei Militare Regale din Belgia. In expunerea sa acesta se refera la managementul energiei in domeniul bailor terapeutice.

Dl.ing. Adrian MOISA, Manager General la Jetrun Energo Eco, sponsor Bronz, ne prezinta sisteme si chillere Turbocor pentru controlul temperaturii in camerele tehnice. Acesta subliniaza faptul ca firma pe care o reprezinta furnizeaza solutii si echipamente pentru eficienta energetica si responsabilitate sociala. Jetrun ofera servicii si produse de calitate pentru pastrarea de constructii rezidentiale si industriale.

Dupa pauza de pranz si ceremonia de premiere a sponsorilor a urmat sesiunea a treia a conferintei internationale, care are ca moderatori pe urmatorii: Prof.dr.ing. Yves FAUTRELLE, de la Institutul de Tehnologie din Grenoble (Franta), Prof.dr.ing. Iolanda COLDA, Presedintele Ordinului Auditorilor Energetici din Romania (OAER) si Prof.dr. ing.arh. Cristina OCHINCIUC de la Universitatea de Arhitectura si Urbanism "Ion Mincu".

Dar iata pe scurt cateva elemente din lucrarile prezentate:
1. Dl dr.ing. Paul BREJON, fost Presedinte al AICVF (Franta), care prezinta studiul ,,Performanta energetica a cladirilor: 40 de ani de cercetari’’ si afirma ca trebuie sa facem fata la marirea cererii de energie in acelasi timp cu reducerea consumului de energie conventionala. Acesta face referire la faptul ca tarile europene trebuie sa fie gata pentru COP21 din decembrie urmator de la Paris cu obiectivul de a stabili o cale sustenabila pentru viitorul nostru comun in sectorul constructiilor.
2. Dl.dr.ing. Ioan Silviu DOBOSI, Vicepresedinte al AIIR si REHVA, se refera la un studiu de caz privind "Ecole de Trefles’’- o cladire pasiva in Anderlecht Brussels .
3. Dl. Prof. dr.ing. Xiaodong WANG, de la Universitatea Academiei Chineze de Stiinte (UCAS) ne infatiseaza preocuparile Universitatii pe care o reprezinta privind cerecetarile in domeniul convectiei termice in timpul procesului de solidificare a metalelor si scoate in evidenta faptul ca se acorda un rol important educatiei in stiinta termala. In prezent universitatea are peste 41.000 studenti. 
4. Dl. Bertrand MONTMOREAU, Presedintele AICVF & CLIMAMED 2015 (Asociatia Inginerilor de Aer Conditionat, Incalzire, Ventilatie si Refrigerare) se refera la eficienta energetica, sanatate si confort in cladirile publice.

In continuare va vom prezenta pe scurt si lucrarile Conferintei Nationale a Facultatii de Instalatii, editia 20, care a avut loc in ziua urmatoare, 29 mai 2015, in aceeasi locatie. 
Moderatorii primei sesiuni au fost: Prof. dr ing.Robert Gavriliuc, presedinte Geo Exchange Romania, Prof. asociat dr.ing. Florin BALTARETU, Prodecan al Facultatii de Instalatii din UCTB si Prof dr. ing.Walter BOSSCHAERTS, de la Academia Militara Regala din Belgia.

Din luarile de cuvant va mentionam urmatoarele:
1. Dl. Prof. Dr. ing.Robert GAVRILIUC, presedintele GeoExchange Romania, infiintata in anul 2002, arata ca energia geotermala poate aduce un aport important la acoperirea necesarului de energie in doua variante: 
- utilizarea pompelor de caldura;
- utilizarea energiei geotermale de adancime;

2. Dl. Marius IENCULESCU-POPOVICI, Presedintele Green Initiative, vorbeste despre proiectul organizatiei sale de a construi pana in luna septembrie, un centru de consiliere (facand reconstructia unei cladiri) si instruire pe teme de constructii verzi, energie regenerabila si eficienta energetica. De asemenea prezinta actiunile efectuate in ultimii cinci ani in cadrul programului "scoala altfel", prin care au participat 900 participanti la peste 60 de evenimente.

3. Dl.Prof.dr.ing.Constantin TULEANU, de la Universitatea Tehnica din Moldova, presedintele AIIR Moldova, aduce la cunostinta auditoriului "Stadiul actual si previziuni privind eficienta energetica a cladirilor publice din Republica Moldova". Pentru inceput acesta prezinta cateva date statisice: Republica Moldova are o suprafata de 33,8 mii km2 si are 3,56 milioane locuitori, din care 41,2% locuiesc in mediul urban (orasul Chisinau avand 750 mii locuitori), iar restul la sate. Țara sa nu are resurse energetice fosile proprii, importand 98% din necesar. Gazele naturale se importa integral din Rusia prin Ucraina, iar firma Gazprom are toata reteaua de transport si distributie. Au stabilit un program national de eficienta energetica prin care se prevede reducerea consumului de energie cu 9% pana in anul 2015 si respectiv 20% pana in 2020. In ceea ce priveste consumul de energie s-a aratat ca instalatiile energetice au un grad ridicat de uzura fiind facute in timpul regimului sovietic. In incheiere s-a subliniat faptul ca sectorul cladirilor este cel mai vulnerabil.

4. Dl.Prof.dr.ing.Fawaz MASSOUH din Paris prezinta rezultatele unui studiu privind turbinele e oliene.

5. Dl. Dan CARAGATA, Manager general al AERECO, se refera la necesitatea unei ventilatii controlate la cladirile rezidentiale.

6. Dl. Serban DANCIU, director al BPIE (Institutul European pentru Performanta Cladirilor) se refera la instrumentele pentru cresterea eficientei energetice a cladirilor din Uniunea Europeana si subliniaza importanta pe care o are certificatul de eficienta energetica al cladirilor, dand cateva exemple din tarile U.E. Astfel in Portugalia sunt emise la nivelul anului 2014 780.000 de certificate, acestea fiind obligatorii la vanzari si inchirieri, iar baza de date este accesibila agentiilor imobiliare. De asemenea in Irlanda se poate afla on-line randamentul instalatiei de incalzire, varsta cladirii si starea izolatiei, iar la Viena o diferenta de clasa energetica (de la 4 la 3) creste pretul de vanzare cu 8% sau de inchiriere cu 4,4%. S-a aratat faptul ca Planul National de Crestere a Eficientei Energetice a fost publicat in Monitorul Oficial acum 2-3 ani, urmand sa se alinieze si Romania la cerintele UE.

7. Dl.ing. Neculai NEGUT, Director tehnic la Geoterm PDC SRL, prezinta un nou concept care optimizeaza utilizarea stocarii de energie solara pentru incalzirea caselor individuale "Casa SOLARIS". De asemenea se subliniaza faptul ca soarele poate acoperi de 1500 ori cererea de energie a Terrei.

Apreciind utilitatea conferintei este asteptata de catre participanti si editia anului 2016.

Ing. Cristian Guta 
cristianguta@yahoo.com

 

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Opinii

Licitatii

Valoarea estimata: 8.800 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 108.776 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 6.666 RON
Data publicarii:

Reea Agency

Video