MCSI si ANCOM au vorbit la Ziua Comunicatiilor 2018 despre strategia natională 5G

156 vizualizari
conferinta Ziua Comunicatiilor
Distribuie pe

Peste 500 de specialiști interesaţi de industria telecomunicaţiilor şi economia digitală au participat la ediţia 2018 a conferinţei Ziua Comunicațiilor. Evenimentul a surprins atât planurile comune ale MSCI și ANCOM de înfiinţare a unui grup de lucru pentru conturarea strategiei naţionale 5G, cât şi priorităţile de business ale principalilor operatori din piaţă. Complementar, ANCOM a prezentat bilanţul industriei telecom la momentul decembrie 2017, la nivelul penetrării serviciilor mobile în rândul populaţiei şi a acoperirii geografice, care a ajuns la 98%.
ziua comunicatiilor

Prezent la eveniment, Ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, Bogdan Cojocaru a declarat că industria IT&C locală are potenţialul de a-şi creşte contribuţia la PIB şi că este deschis la orice propunere de dialog venită din partea pieţei, inclusiv în zona de reglementare. "Menirea MCSI este de a crea un cadru legislativ care să ofere industriei IT&C româneşti cele mai bune condiţii de desfăşurare a activităţii", a declarat ministrul, care a nominalizat o serie de iniţiative legislative şi transpuneri de directive europene, precum proiectul Cloud-ului guvernamental, aflat în faza de consultare publică, şi Directiva NIS, care este în dezbatere în Camera Deputaţilor. Conform oficialului MCSI, în perioada imediat următoare vor fi lansate în consultare publică un Ghid pentru dezvoltarea reţelelor NGN, precum şi un Grup de lucru interministerial pentru stabilirea unei Strategii naţionale 5G, în care sunt invitaţi să participe şi jucătorii din piaţa IT&C locală. Ministrul Cojocaru a adus în discuţie şi insuficienta utilizare a sistemelor informatice existente în aparatul administrativ: "În ultima vreme din ce în ce mai mulţi încep să se priceapă la digitalizare, la proiecte Smart City şi tot aşa. Toată lumea vorbeşte despre cât de importantă este transformarea digitală, dar cred că, înainte de orice ar trebui să folosim ceea ce avem deja, şi mă refer aici în special la Punctul de contact unic şi la Ghişeul.ro. La momentul actual doar câteva sute de instituţii din administraţia publică locală şi centrala sunt înregistrate în aceste două sisteme, din miile care există la nivel naţional," a mai declarat Bogdan Cojocaru. sorin grindeanu

Președintele ANCOM, Sorin Grindeanu a nuanțat intenţia agenției de alocare a unei părţi din sumele plătite anual de către operatori pentru utilizarea spectrului de frecvențe, către finanţarea unor proiecte de creştere a calităţii serviciilor şi satisfacţiei utilizatorilor finali. Punerea în practică a acestui plan are însă nevoie de un cadrul legal, care în mod curent se afla în analiză. „ANCOM-ul deţine o sumă considerabilă provenită din industrie, dar agenţia nu îşi doreşte şi nu trebuie să fie bancă. De aceea, vrem ca o parte importantă din această sumă să se întoarcă în industrie, să o ajute şi să o impulsioneze. La momentul actual, colegii mei din departamentul juridic al ANCOM lucrează împreună cu ministerul la crearea unui cadru legal prin care să putem finanţa proiecte care să crească calitatea şi accesibilitatea serviciilor pentru utilizatorii români. Aş vrea ca toate regulile care se vor aplica la finanţare să fie similare celor proiectelor europene - cu ghid de finanţare şi toate instrumentele necesare", a explicat preşedintele ANCOM. 

conferinta IT&C

Lansată în 1996 de către Eugen Preotu, conferinţa Ziua Comunicaţiilor este organizată de ITS Events Management cu ajutorul sponsorilor şi partenerilor:

Orange, RCS-RDS, Telekom, UPC, Vodafone, Huawei, Romkatel, Ericsson, Intrarom, EY Romania, Zipper, Xerox, Radiocom, Trandafir& Associates.

Înregistrarea discuţiilor si a prezentărilor susţinute este disponibilă pe pagina Facebook a evenimentului: https://www.facebook.com/ziuacomunicatiilor/videos/2009060512469476/?hc_ref=ARQbzilf2DmXj_f0AHDh38yqCIMnao9JKlYrPD4QSBHe

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Atentie! Nu introduceti date personale in comentarii.
CAPTCHA

Opinii

Licitatii

Valoarea estimata: 420 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 25.410.511 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 2.240 RON
Data publicarii:

Reea Agency

Video