Schneider Electric: Succesul pe termen lung al corporatiilor depinde de existenta unui model de business care promoveaza prosperitatea omenirii, in general

118 vizualizari
Earth Overshoot Day (EOD)
Distribuie pe
  • În contextul zilei care marchează epuizarea resurselor pe care Pământul le poate produce într-un an, companiile ar trebui să ia în calcul dimensiunea ecologică atunci când își dezvoltă strategiile 

Cu ocazia Earth Overshoot Day (Ziua Suprasolicitării Pământului), marcată pe 29 iulie în calendarul acestui an, Schneider Electric, lider în transformarea digitală a managementului energiei si automatizării își anunță angajamentul de a promova grija față de resurse (compatibilitatea cu o singură planetă - one-planet compatibility) drept cadrul necesar pentru succesul pe termen lung al companiilor. Schneider Electric a elaborat o lucrare  in parteneriat cu Global Footprint Network, organizația internațională de sustenabilitate care a introdus conceptul de amprentă ecologică. Lucrarea stabilește detaliile și metrica pentru compatibilitatea cu o singură planetă și cu prosperitatea omenirii, în general. 
Ziua Suprasolicitării Pământului
Earth Overshoot Day (EOD) marchează ziua în care cererea oamenilor de hrană, fibre, cherestea și absorbția de carbon (amprenta ecologică globală) depășesc cantitatea de resurse biologice pe care eco-sistemele Pământului le pot reînnoi într-un an (biocapacitate globală). Anul acesta, EOD s-a anunțat cel mai devreme din istorie, pe 29 iulie, potrivit Global Footprint Network. Această dată evidențiază faptul că omenirea utilizează resurse biologice de 1,75 ori mai repede decât le poate reînnoi natura, agravând deficitul ecologic în următoarele patru luni rămase din an, prin epuizarea capitalului natural al Pământului. Se spune că omenirea „folosește" resursele a 1,75 planete. Emisiile de carbon reprezintă 60% din amprenta ecologică totală. Din momentul în care a apărut acest proces de suprasolicitare a resurselor Pământului, la începutul anilor 1970, Earth Overshoot Day continuă să fie devansată în calendar. Acum treizeci de ani se întâmpla în octombrie, iar cu douăzeci de ani în urmă, la sfârșitul lui septembrie. După o încetinire recentă, ritmul s-a intensificat din nou în ultimii doi ani din cauza creșterii emisiilor de carbon.

Tendința este reversibilă
Conceptul compatibilității cu o singură planetă constă în necesitatea transferării datei EOD înapoi la 31 decembrie sau mai târziu. Decarbonizarea economiei este un factor important în acest sens. Reducerea emisiilor globale de gaze cu efect de seră la jumătate ar muta data mai târziu cu trei luni, conform Global Footprint Network. În ultimii doi ani, Schneider Electric a colaborat cu Global Footprint Network pentru a evalua soluțiile disponibile. Cercetările realizate de cele două organizații indică faptul că, dacă 100% din infrastructura clădirilor și a industriei actuale ar fi echipată cu tehnologia disponibilă în domeniul eficienței energetice și energiei regenerabile de la Schneider Electric și partenerii săi, presupunând că nu s-ar schimba obiceiurile omenirii, ar fi posibilă mutarea datei mai târziu cu cel puțin 21 de zile. Aceasta înseamnă că numai schimbările din domeniul energiei ar putea însemna o diferență de trei săptămâni. În plus, dacă mutăm Ziua Epuizării Resurselor Pământului mai târziu cu 5 zile în fiecare an, vom reveni la compatibilitatea cu o singură planetă înainte de 2050, în conformitate cu Acordul Privind Schimbările Climatice de la Paris.

„O companie de top ca Schneider Electric, a cărei strategie se axează pe creșterea eficienței energetice și a resurselor, are automat un model de afaceri de succes deoarece este construit în jurul obiectivului ca omenirea să nu-și mai utilizeze atât de repede resursele naturale", a declarat fondatorul rețelei Global Footprint Network, Mathis Wackernagel.

„Ideea compatibilității cu o singură planetă trebuie să devină o nouă metrică a modului în care o anumită strategie de afaceri ajută sau nu societatea să întârzie data EOD", adaugă Xavier Houot, Senior Vice President Global Safety, Environment, Real Estate. „O astfel de metrică forțează companiile să adopte o perspectivă exterioară mai amplă:

„Afacerea noastră operează conform conceptului privind compatibilitatea cu o singură planetă?” și „Ofertele noastre ne ajută concret clienții să depășească suprasolicitarea ecologică?". Dacă răspunsurile sunt afirmative, prosperitatea pe termen lung este mult mai probabilă. Atunci când devin o parte integrantă a soluției, companiile capătă din ce în ce mai multă valoare în ochii investitorilor și nu numai.”

Implicații pentru afaceri
În 2019, Schneider Electric și Global Footprint Network au colaborat pentru a invita liderii din business să evalueze modul în care strategiile privind compatibilitatea cu o singură planetă pot livra diferențiere și valoare pe piață. Companiile care sprijină conceptul „o singură planetă” sunt acele companii ale căror bunuri și servicii respectă principiul ca natura să fie în echilibru cu ceea ce pot oferi ecosistemele Pământului. Mai exact, acele companii ale căror modele de afaceri sporesc bunăstarea generală a omenirii au mai multe șanse de a avea succes pe termen lung din punct de vedere economic decât acele companii care sunt incompatibile cu prosperitatea pe o singură planetă și care se vor confrunta, inevitabil, cu o cerere scăzută și cu riscuri sporite.  

Prosperitatea pe o singură planetă este un instrument simplu pentru evaluarea strategiilor companiilor în funcție de două întrebări esențiale: „Operăm conform constrângerilor conceptului unei singure planete?" și „Ofertele mele ajută clienții să depășească suprasolicitarea resurselor ecologice?”, după cum se arată în lucrarea intitulată „Pledoarie pentru prosperitatea pe o singură planetă". Aceasta prezintă strategii pentru a furniza valoare pe termen lung de către companii din diverse sectoare, cum ar fi energia, alimentația, asistența medicală și gestionarea deșeurilor.

Despre Schneider Electric
La Schneider, credem că accesul la electricitate, prin intermediul unor soluții inteligente, și la tehnologie este un drept fundamental al omului. Le oferim tuturor ocazia de a face mai multe lucruri cu mai puține resurse, asigurând prezența vieții oriunde, oricând și pentru oricine - Life is On!   
Furnizăm soluții digitale în domeniul energiei și al automatizării, în scopul asigurării eficienței și sustenabilității. Îmbinăm cele mai bune tehnologii pe zona energetică, de automatizări în timp real, de software și servicii integrate pentru locuințe, în clădiri, centre de date, infrastructură și în diferite industrii.
Ne-am luat angajamentul să descoperim posibilitățile infinite ale unei comunități deschise, globale, inovatoare, care ne împărtășește țelul și valorile noastre de incluziune și împuternicire.

www.se.com/ro 
 

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Atentie! Nu introduceti date personale in comentarii.
CAPTCHA

Opinii

Licitatii

Reea Agency

Video