Simpozion in cadrul delegatiei «Eficienta energetica in industrie»

92 vizualizari
eficienta energetica in indistrie
Distribuie pe

„Energia cea mai pretioasa este cea economisita” a fost sintagma sub care s-a desfasurat simpozionul „Eficienta energetica in industrie” organizat de Camera de Comert si Industrie Romano-Germana (AHK Romania) la hotel Intercontinental din Bucuresti in data de 22 septembrie 2015.

Evenimentul a fost deschis de catre domnul Sebastian Metz, Directorul Camerei de Comert si Industrie Romano-Germane si de domnul Sebastian Gromig, seful sectiei Economice a Ambasadei Germaniei la Bucuresti.

Reprezentantii ANRE, prezenti la eveniment, au prezentat noutatile legislative in domeniu, impactul eficientei energetice in industria romaneasca si masurile care au fost intreprinse in acest domeniu. De asemenea, reprezentantii ANRE au descris conceptul contractarii de tip ESCO prevazut pentru Romania.

Mare interes in randul publicului au starnit si prezentarile celorlalti vorbitori romani: doamna Oana Dicu, Sustainable Development, Climate Change and Institutional Affairs Manager, Holcim Romania SA; domnul Andrei Ioanes, Electrical Planner al fabricii Robert Bosch din Jucu si domnul Johannes Becker de la Becker Consult.

Astfel, prezentarea doamnei Oana Dicu a evidentiat eforturile intreprinse de Holcim in domeniul cresterii eficientei energetice a fabricilor de ciment, dar a oferit si detalii specifice despre unul dintre proiectele inovatoare din acest domeniu: Instalatia de Recuperare a energiei termice din gazele reziduale la fabrica de ciment Alesd (Waste Heat Recovery).

Proiectul se inscrie in eforturile constante depuse de Holcim Romania pentru reducerea consumului de energie prin implementarea celor mai bune tehnici disponibile in domeniu. Cunoscut si sub denumirea de co-generare industriala (producere simultana de energie termica - pentru procesul industrial - si energie electrica) acest gen de proiect se poate implementa si in alte industrii energo-intensive de unde rezulta gaze reziduale purtatoare de energie termica, care sa poate fi transformata in energie electrica.

Reprezentantul Holcim Romania a solicitat colaborarea tuturor factorilor interesati si sprijinul autoritatilor competente pentru indepartarea barierelor legislative care in prezent impiedica dezvoltarea pe scara mai larga a unor astfel de proiecte de eficienta energetica in Romania.
Constientizand importanta gestionarii eficiente a consumurilor energetice, Robert Bosch a investit in fabrica sa atat in sisteme de monitorizare cat si in echipamente destinate imbunatatirii regimurilor de functionare. De la sisteme de management integrat al cladirilor la echipamente de compensare a energiei reactive si actionari cu turatie variabila.

Domnul Johannes Becker a informat publicul despre fondurile ce pot fi accesate pentru eficientizarea energetica in industrie. Astfel pentru eficienta energetica a cladirilor publice (spitale, cladiri administrative si penitenciare) si cladiri de locuinte sunt alocate 830 mil. Euro, pentru centrale de termoficare – 275 mil. euro pentru renovare, pentru centrale de cogenerare (biomasa, gaze naturale, gaze procesuale) – 64 mil. euro, iar pentru contoare electrice inteligente in sisteme cu consum de energie redus – 38 mil. Euro.

Dovada pentru interesul companiilor germane pentru piata din Romania sta si prezenta la eveniment a opt companii germane care si-au prezentat pe scurt tehnologiile, solutiile si produsele inovatoare: Deutsche Eco- Licht (solutii personalizate complete pentru sisteme de iluminat eficiente), E.ON Connecting Energies (servicii de management energetic), Janitza electronics (solutii hardware si software pentru managementul energiei, pentru masurarea calitatii retelelor si instalatii de compensare), Kroll Energy (echipamente pentru producerea de apa calda si aer cald, arzatoare si cuptoare universale pe combustibil lichid), Lights for Europe (sisteme de iluminat LED pentru domeniul industrial), RBR Messtechnik (analizoare de emisii si manometre), WILO SE (pompe si sisteme de pompare eficiente energetic), Wolf GmbH (centrale termice si cazane, atmosferice sau in condensare, centrale de ventilatie si climatizare).

In zilele ce au urmat simpozionului firmele germane prezente in Romania au calatorit prin tara impreuna cu reprezentantii Camerei de Comert si Industrie Romano-Germane pentru intalniri B2B cu potentiali parteneri din Romania. Concluzia acestora a fost ca Romania constituie un imens potential in domeniul eficientei energetice iar parteneriatele initiate cu societatile romanesti vor fi de durata si profitabile pentru ambele parti.

 

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Opinii

Licitatii

Valoarea estimata: 8.800 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 108.776 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 6.666 RON
Data publicarii:

Reea Agency

Video