Primariile Iasi si Piatra-Neamt, campionii Galei Smart Cities of Romania Champions 2018

92 vizualizari
Smart Cities
Distribuie pe

 Strategia națională smart city intră în dezbatere publică

Primăriile Iaşi şi Piatra Neamţ au câştigat două dintre premiile Galei Smart Cities of România 2018 pentru categoriile “Mobilitate urbană” şi “Strategie smart city”. În cadrul concursului s-au înscris 22 de proiecte la patru categorii, ceea ce arată o creştere a investiţiilor făcute de administraţia publică locală din România în proiecte de tip smart.

Cea de a patra ediţie a expo-conferinţei naţionale SMART CITIES OF ROMÂNIA a reunit peste 300 de participanți, care au asistat la prezentări de proiecte, studii de caz şi soluţii. Ediţia 2018 s-a axat însă pe analiza rezultatelor obţinute deja de către administraţiile publice locale şi a iniţiativelor lansate la nivel central în acest domeniu. De asemenea, strategia naţională „smart city”, care va intra în dezbatere publică din luna noiembrie, a fost unul dintre subiectele dezbătute intens.

„Strategia Smart City are foarte multe componente şi nu ne dorim ca, grăbindu-ne cu finalizarea, să facem din ea o «grea moştenire». Vrem ca rezultatul final, aprobat de către Guvern, să ofere un cadru larg care să asigure fiecărei municipalităţi libertatea de a construi şi furniza servicii utile cetățenilor ei, dar să includă şi elemente de finanțare, de interoperabilitate, securitate, reziliență etc.“ a declarat Maria-Manuela Catrina, secretar de stat în cadrul MCSI şi coordonator al grupului de lucru pentru Strategiei Naţională Smart City, în cadrul discuţiilor.

Reprezentaţii administraţiei publice prezenți la eveniment au declarat ca în ultimii 30 de ani nu au existat nici proceduri şi nici standarde clare pentru adopţia tehnologiei informatice. Din acest motiv, foarte multe autorităţi locale au făcut investiții mari în infrastructura IT, au implementat proiecte, dar acestea nu sunt interoperabile. Prin urmare, o strategie națională în domeniul «Smart City» va trasa şi modul de integrare între aceste proiecte. Un alt aspect dezbătut în cadrul discuţiilor a fost nivelul redus de familiarizare a funcționarilor cu noțiunile din domeniul smart city, o necunoscută pentru 70% dintre aceştia, conform unui studiu realizat în 2017. Reacţia la această stare de fapt este înființarea, în urma colaborării dintre Asociaţia Administratorilor Publici din România şi Institutul Naţional de Administraţie a unui un curs specializat pentru administratorii publici, una dintre cele cinci componente ale acestuia fiind dedicată studierii conceptului Smart City. Acest proiect a câştigat premiul la categoria „Educaţie în domeniul smart city”.

De-a lungul celor două sesiuni dedicate tehnologiilor au fost susţinute 10 prezentări de proiecte, studii de caz şi soluţii inteligente, realizate de către reprezentanții companiilor Engie, Hikvison Europe, Telekom România, PTV Austria, Atelierele Pegas, Huawei România, Honeywell, Arxia Software, Life is Hard (companie din cadrul cluster-ului Cluj IT).

SMART CITIES OF ROMÂNIA 2018 a reunit în cadrul celei de a patra ediţii 12 parteneri tehnologici, precum şi 10 asociaţii profesionale şi instituţii de învăţământ cu rol activ în dezvoltarea oraşelor inteligente în România.

Conferinţa Smart Cities of România este organizată de ITS Events Management, Asociaţia Română pentru Tehnica de Securitate (ARTS), Organizaţia Română pentru Implementarea Sistemelor Inteligente de Transport (ITS România) şi Comitetul Naţional Roman al Consiliului Mondial al Energiei (CNR-CME).

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Atentie! Nu introduceti date personale in comentarii.
CAPTCHA

Opinii

Licitatii

Valoarea estimata: 420 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 25.410.511 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 2.240 RON
Data publicarii:

Reea Agency

Video