Autorizarea functionarii aparatelor consumatoare de combustibili gazosi

835 vizualizari
aparate consumatoare de combustibili gazosi
Distribuie pe

Aceasta activitate este reglementata de prescriptia tehnica ISCIR PTA1-2002, Cerinte tehnice privind utilizarea aparatelor consumatoare de combustibili gazosi, aprobata cu ordinul Ministrului Industriei si Resurselor nr. 397/22.08.2002, publicat in Monitorul Oficial nr. 674 din 11.09.2002.

Prevederile acesteia sunt obligatorii pentru toti cei care distribuie, monteaza, instaleaza, repara, intretin, detin, exploateaza sau verifica aparate consumatoare de combustibili gazosi si instalatii in care aceste aparate sunt integrate.

Asa cum mentionam referitor la legea nr. 64/2008, vom incerca sa prezentam cat mai clar procedurile care trebuiesc respectate in vederea asigurarii functionarii in conditii de siguranta a instalatiilor mecanice sub presiune inclusiv a aparatelor consumatoare de combustibil.

Avand in vedere dezvoltarea si raspandirea fara precedent a diverselor tipuri de aparate consumatoare de combustibili gazosi, utilizate atat de agentii economici, indiferent de domeniul de activitate, cat si de persoanele fizice, am considerat ca este deosebit de util sa incepem seria noastra de articole cu subiectul mentionat inca din titlu.

Prescriptia tehnica PTA1-2002 se refera la aparatele consumatoare de combustibili gazosi nominalizate in Hotararea Guvernului nr. 761/2001 privind stabilirea conditiilor de introducere pe piata pentru aparatele consumatoare de combustibili gazosi. Aceasta prescriptie tehnica reglementeaza pentru toate tipurile de aparate consumatoare de combustibili gazosi, conditiile de introducere pe piata a aparatelor si distribuirea acestora la utilizatorii finali. De asemenea, aceasta stabileste si cerintele tehnice minime obligatorii pe care trebuie sa le satisfaca aceste aparate pentru a putea fi autorizata exploatarea lor la utilizatorii finali din Romania. Se precizeaza pentru producatori care sunt cerintele privind proiectarea, construirea, functionarea, echiparea cu facilitati optionale, siguranta in functionare si certificarea acestor tipuri de aparate.

Pentru prestatorii de specialitate se detaliaza in cadrul prescriptiei mentionate, cerintele tehnice privind montarea/instalarea, punerea in functiune, exploatarea, verificarea tehnica periodica, repararea, service-ul, garantia si siguranta in exploatare a acestor aparate. De retinut ca acesti prestatori trebuiesc autorizati de Inspectia de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune si Instalatiilor de Ridicat (I.S.C.I.R.) aflata in subordinea Ministerului Economiei. I.S.C.I.R. este organ de specialitate, cu personalitate juridica avand ca principal obiect de activitate asigurarea in numele statului a protectiei utilizatorilor si sigurantei in functionare pentru instalatiile si aparatele in categoria carora se integreaza si aparatele consumatoare de combustibili gazosi.

In vederea unei mai bune cunoasteri a domeniului de aplicare a PT A1-2002, precizam ca prevederile acestei prescriptii tehnice se aplica urmatoarelor categorii de aparate:

1. aparate folosite pentru incalzit, producerea apei calde, gatit, refrigerare, iluminare sau spalare si avand, cand e cazul, o temperatura a apei de cel mult 105°C, precum:

- incalzitoare instantanee pentru producerea apei calde menajere,

- incalzitoare de apa cu acumulare pentru producerea apei calde menajere,

- cazane pentru incalzire centrala, cu arzatoare atmosferice avand puterea P<70kw

- cazane pentru incalzire centrala avand puterea 70Kw

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Opinii

Licitatii

Valoarea estimata: 0 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 14.951.517 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 204.459 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 0 RON
Data publicarii:

Reea Agency

Video