Aviz motivat pentru netranspunerea normelor privind emisiile de gaze cu efect de sera

117 vizualizari
img
Distribuie pe

România și alte 9 state membre (Austria, Belgia, Cehia, Cipru, Finlanda, Grecia, Letonia, Marea Britanie și Spania) au primit joi, 8 martie, un aviz motivat din partea Comisiei Europene referitor la netranspunerea în legislația lor națională a directivei privind calitatea benzinei și a motorinei [Directiva (UE) 2015/652 a Consiliului]. Aceasta prevede normele pentru calcularea și raportarea emisiilor de gaze cu efect de seră generate de carburanți și de alte forme de energie provenind din surse nebiologice.

Legislația UE urmărește să genereze raportarea cu suficientă acuratețe, astfel încât Comisia să poată evalua performanțele furnizorilor de carburanți în ceea ce privește respectarea obligațiilor care le revin în temeiul Directivei privind calitatea carburanților (Directiva 98/70/CE). Aceasta are ca scop realizarea unei reduceri cu cel puțin 6% a intensității emisiilor de gaze cu efect de seră generate de carburanți și de energia furnizată, până la sfârșitul anului 2020. Metoda de calcul are avantajul de a reduce sarcina administrativă atât pentru furnizori, cât și pentru statele membre.

Statele membre trebuiau să transpună în legislațiile lor naționale normele UE privind calcularea și raportarea emisiilor de gaze cu efect de seră generate de carburanți până la 21 aprilie 2017. Comisia a trimis deja statelor membre sus-menționate o scrisoare de punere în întârziere, în mai 2017. Dacă acestea nu iau măsuri în termen de două luni de la primirea avizului motivat, cazul poate fi trimis în fața Curții de Justiție a UE.

Calitatea carburanților: Comisia îndeamnă 10 state membre să transpună normele pentru calcularea și raportarea emisiilor de gaze cu efect de seră generate de carburanți

Comisia Europeană a hotărât să emită un aviz motivat adresat Austriei, Belgiei, Ciprului, Republicii Cehe, Finlandei, Greciei, Letoniei, României, Spaniei și Regatului Unit referitor la netranspunerea în legislația lor națională a normelor UE privind calitatea benzinei și a motorinei [Directiva (UE) 2015/652 a Consiliului] Directiva prevede normele pentru calcularea și raportarea emisiilor de gaze cu efect de seră generate de carburanți și de alte forme de energie provenind din surse nebiologice. Regulamentul UE urmărește să genereze raportarea cu suficientă acuratețe, astfel încât Comisia să poată evalua performanțele furnizorilor de carburanți în ceea ce privește respectarea obligațiilor care le revin în temeiul Directivei privind calitatea carburanților (Directiva 98/70/CE). Directiva privind calitatea carburanților are ca scop atingerea unei reduceri de cel puțin 6 % a intensității emisiilor de gaze cu efect de seră a carburanților și a energiei furnizate până la sfârșitul anului 2020. De asemenea, metoda de calcul are avantajul de a reduce sarcina administrativă atât pentru furnizori, cât și pentru statele membre. Statele membre trebuiau să transpună în legislațiile lor naționale normele UE privind calcularea și raportarea emisiilor de gaze cu efect de seră generate de carburanți până la 21 aprilie 2017. Comisia a trimis deja acestor state membre o scrisoare de punere în întârziere în mai 2017. Dacă statele membre în cauză nu iau măsuri în termen de două luni de la primirea avizului motivat, cazul poate fi trimis în fața Curții de Justiție a UE.

Context

Prin pachetul său lunar de decizii, Comisia Europeană urmărește acționarea în justiție a statelor membre care nu și-au îndeplinit obligațiile ce le revin în temeiul legislației UE. Acestea vizează diverse sectoare și domenii de politică ale UE și au scopul de a asigura aplicarea corespunzătoare a legislației UE, în beneficiul cetățenilor și al companiilor.

Principalele decizii adoptate de Comisie în martie, grupate pe domenii de politică, includ 19 scrisori de punere în întârziere, 22 avize motivate și 4 trimiteri în fața Curții de Justiție a UE. Totodată, Comisia închide 161 de cazuri în care diferendele cu statele membre în cauză au fost soluționate fără a fi necesară continuarea procedurii de către Comisie.

Pentru mai multe informații privind procedura UE de constatare a neîndeplinirii obligațiilor, a se vedea textul integral al MEMO/12/12. Pentru mai multe detalii referitoare la toate deciziile luate, vă rugăm să consultați registrul deciziilor de constatare a neîndeplinirii obligațiilor.

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Opinii

Licitatii

Valoarea estimata: 461 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 17.172 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 1.550 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 449.798 RON
Data publicarii:

Reea Agency

Video