Combustibilii fosili primesc subventii de 10 milioane de euro pe minut

205 vizualizari
combustibili fosili
Distribuie pe

Expertii FMI recomanda guvernelor din lumea inteaga sa renunte la subventionarea combustibililor fosili, care se ridica la 4740 miliarde de euro pe an, potrivit noilor estimari. 

Companiile insarcinate cu extractia energiei fosile (neregenerabila) beneficiaza de subventii in valoare de 4740 de miliarde de euro pe an (echivalentul a aproape 10 milioane de euro pe minut in fiecare zi), potrivit estimarilor unui raport intocmit de Fondul Monetar International.

Estimarile se bazeaza pe o fundatie solida si ofera doar o mica parte a costurilor reale impuse de combustibilii fosili. Cele 4740 miliarde euro (echivalentul a 5,3 trilioane de dolari) estimate pentru subventiile din 2015 depasesc toate cheltuielile din domeniul sanatatii publice ale tuturor guvernelor lumii.

Impresionanta suma rezulta, in principal, din faptul ca poluatorii nu participa la toate costurile de ardere a carbunelui, petrolului si gazelor. Aceste costuri includ daunele platite localnicilor care sunt afectati de poluarea aerului, precum si de oamenii din lumea intreaga care sufera din cauza inundatiilor, secetei si furtunilor rezultate din schimbarile climatice.

"Aceasta importanta analiza releva faptul ca acesti combustibili fosili nu sunt deloc ieftini, aratand astfel costurile reale pe care le presupun (...) Nu exista nicio posibila justificare pentru subventiile astronomice platite pentru combustibilii fosili, care denatureaza pietele si slabesc economiile, in special in tarile mult mai sarace", sustine Nicholas Stern, economist la London School of Economics. Stern considera chiar ca aceste cifre sunt optimiste si ca, de fapt, subventiile combustibilor fosili ar fi mult mai mari decat cele prezentate in raportul FMI. 

FMI considera ca eliminarea subventiilor pentru combustibilii fosili ar reduce cu 20% emisiile de gaze cu efect de sera la nivel mondial. Reducerea ar fi un pas urias catre stabilizarea schimbarilor climatice, unde progresele inregistrate sunt inca timide. 

Totodata, taierea subventiilor ar reduce la jumatate numarul deceselor premature cauzate de poluarea aerului. Astfel, 1,6 milioane vieti ar putea fi salvate in fiecare an. 

In plus, FMI subliniaza ca eliminarea subventiilor pentru carburantii neregenerabili va aduce schimbari fundamentale, stimuland cresterea economica si sporirea eforturilor in lupta impotriva saraciei prin investitii in infrastructura, sanatate si educatie. Aceasta ar permite si reducerea impozitelor si cresterea economica.

David Coady, responsabil de intocmirea raportului FMI sustine ca:
"La inceput, cand am ajuns la aceasta cifra [4740 miliarde], am spus ca ar trebui sa verificam din nou! [Cifra] reprezinta insa costul real al subventiilor pentru combustibilii fosili", spune acesta.

Analiza integrala poate fi consultata pe EurActiv.fr
 

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Opinii

Licitatii

Reea Agency

Video