Consiliul a ajuns la un acord preliminar asupra pachetului de reformă în energie

434 vizualizari
Cărbunele și alte forme de combustibili fosili
Distribuie pe

Miniștrii europeni ai energiei au susținut cărbunele și alte forme de combustibili fosili în defavoarea energiei regenerabile, în cadrul reformei asupra legilor energiei în UE.

Miniștrii au menținut subvenții controversate pentru utilități de energie, inclusiv pentru majoritatea centralelor pe cărbune. Ei au slăbit și propunerile Comisiei Europene de a susține gospodăriile, cooperativele și municipalitățile să producă și să își vândă propria energie regenerabilă.

Miniștrii energiei au ignorat și apelurile din partea Parlamentului European de a crește ținta UE de 2030 pentru energie regenerabilă. Proiecțiile arată că ținta actuală este prea scăzută pentru a îndeplini angajamentele UE sub acordul climatic de la Paris.

Tara Connolly, consilierul Greenpeace EU pe politici energetice, declară: „Crăciunul vine mai devreme pentru termocentralele pe cărbune din Europa, întrucât miniștrii energiei din UE sunt gata să le ofere subvenții aproape nelimitate. Dar cetățenii europeni au fost lăsați pe dinafară, când aceiași miniștri au tăiat propunerile pentru a le sprijini drepturile de a produce și vinde energie regenerabilă, mai ales într-un moment în care avem nevoie de asta pentru a ne îndeplini angajamentele climatice. Parlamentul trebuie acum să susțină ca energia regenerabilă în mâinile celor mulți, nu energia poluantă în mâinile celor puțini”.

Textul agreat de miniștrii energiei ar submina propunerile Comisiei Europene care solicită guvernelor naționale să justifice plățile publice către termocentrale doar pentru a le menține în stand-by. Miniștrii au schimbat și propunerea Comisiei de a bloca termocentralele pe cărbune existente de a mai primi aceste plăți după 2025, dacă emit peste 550 gr. de CO2 per kilowatt oră, extinzând subvențiile până în 2035. Toate termocentralele noi nu ar mai primi aceste plăți după 2025, iar Comisia propusese să înceteze plățile în 2020.

Parlamentul European este așteptat să își finalizeze poziția pe reforma energiei regenerabile într-un vot plenar în a treia săptămână a lunii ianuarie 2018. Comisia pe energie a Parlamentului va vota asupra schimbările propuse pentru designul pieței de electricitate pe 21 februarie 2018, înaintea unui vot posibil în plen, în martie. Miniștrii energiei sunt așteptați să confirme acordul preliminar de ieri asupra reformei pachetului în cadrul unei întâlniri a consiliului pe 26 februarie, înainte de discuțiile cu Comisia și Parlamentul, care vor începe în primăvară.

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Opinii

Licitatii

Valoarea estimata: 6.500 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 2.664 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 163.028 RON
Data publicarii:

Reea Agency

Video