Deseuri: Aviz motivat pentru Romania

114 vizualizari
Deseuri aviz Romania
Distribuie pe

Comisia Europeana indeamna Romania sa elaboreze planuri de prevenire a generarii de deseuri si de gestionare a acestora in conformitate cu obiectivele legislatiei UE in domeniu (Directiva 2008/98/CE) si ale economiei circulare. Aceste planuri constituie o conditie prealabila pentru utilizarea fondurilor UE 2014-2020.

Planurile si programele au drept scop reducerea impactului deseurilor asupra sanatatii umane si asupra mediului, precum si utilizarea mai eficienta a resurselor in intreaga UE. 
Romania a avut un plan de gestionare a deseurilor pentru perioada 2003-2013, dar acesta nu a fost revizuit, prelungit sau inlocuit pentru perioada urmatoare.
De asemenea, Romania a ramas in urma in ceea ce priveste prevenirea generarii de deseuri: inca din decembrie 2013 ar fi trebuit adoptate planuri privind reducerea deseurilor generate la sursa, prin tehnici ameliorate de fabricatie sau prin eforturi de stimulare a cererii de produse mai ecologice, cu mai putine ambalaje.
Prin urmare, Comisia a transmis un aviz motivat Romaniei. Daca aceasta nu ia masuri in termen de doua luni, Comisia poate sesiza Curtea de Justitie a UE cu privire la acest caz.


Pachetul de actiuni in constatarea neindeplinirii obligatiilor pentru luna mai: principalele decizii
Bruxelles, 26 mai 2016
Prezentare generala pe domenii de politica

Prin pachetul sau lunar de decizii referitoare la actiunile in constatarea neindeplinirii obligatiilor, Comisia Europeana urmareste actionarea in justitie a statelor membre care nu si-au indeplinit obligatiile ce le revin in temeiul dreptului Uniunii. Aceste decizii, care vizeaza diverse sectoare si domenii de politica ale UE (a se vedea anexele I si II), au scopul de a asigura aplicarea corespunzatoare a dreptului Uniunii in beneficiul cetatenilor si al intreprinderilor.
Principalele decizii adoptate de Comisie (cuprinzand 22 de scrisori de punere in intarziere, 11 avize motivate si 2 sesizari ale Curtii de Justitie a Uniunii Europene) sunt prezentate mai jos, ele fiind grupate pe domenii de politica. Totodata, Comisia inchide 74 de cauze, in care diferendele cu statele membre vizate au fost solutionate fara a fi necesara continuarea procedurii de catre Comisie.
Pentru mai multe informatii privind procedura UE de constatare a neindeplinirii obligatiilor, a se vedea textul integral al MEMO/12/12. Pentru mai multe detalii referitoare la toate deciziile luate, va rugam sa consultati registrul deciziilor privind constatarea neindeplinirii obligatiilor.

1. Energie
Comisia sesizeaza Curtea de Justitie a UE cu privire la POLONIA, din cauza unor restrictii impuse importurilor de anumiti biocarburanti si de anumite materii prime pentru productia de biocarburanti
Comisia Europeana a decis astazi sa sesizeze Curta de Justitie a UE cu privire la Polonia, din cauza introducerii, in legislatia poloneza, a unor restrictii asupra importurilor de anumiti biocarburanti si de anumite materii prime pentru productia de biocarburanti.Legislatia poloneza nu este pe deplin conforma cu dreptul Uniunii. In primul rand, combustibilii nu pot fi comercializati decat daca sunt instituite anumite cerinte in domeniu, insa pentru uleiul vegetal hidrotratat (hydrotreated vegetable oil - HVO), un biocarburant importat in Polonia, nu exista astfel de cerinte. In al doilea rand, se acorda un tratament preferential furnizorilor de combustibil care se aprovizioneaza in proportie de cel putin 70 % cu biocarburanti (combustibili lichizi sau gazosi utilizati pentru transport, obtinuti din biomasa) de la producatori polonezi si daca biocarburantii respectivi sunt produsi in principal din materii prime originare din anumite tari. Acest tratament preferential constituie o discriminare impotriva producatorilor de biocarburanti si de materii prime din alte tari. Directiva privind energia din surse regenerabile (Directiva 2009/28/CE) prevede obligatia tuturor statelor membre de a se asigura ca, pana in 2020, cel putin 10 % din intreaga energie utilizata in sectorul transporturilor provine din surse regenerabile. Biocarburantii pot fi utilizati pentru realizarea acestui obiectiv, cu conditia sa respecte criteriile de durabilitate prevazute in directiva. Statele membre trebuie, de asemenea, sa trateze biocarburantii durabili si materiile lor prime in mod egal, indiferent de originea lor. Aceste obligatii decurg din necesitatea de a crea un echilibru intre obiectivele in materie de energie din surse regenerabile si o piata a biocarburantilor functionala si nerestrictionata. 

2. Mediu
Avize motivate

Directiva privind habitatele: Comisia solicita PORTUGALIEI sa intensifice luarea de masuri privind protejarea naturii
Comisia Europeana indeamna Portugalia sa imbunatateasca protectia habitatelor si a speciilor indigene, prin introducerea unui nivel adecvat de protectie pentru zonele desemnate in cadrul retelei Natura 2000. In conformitate cu Directiva privind habitatele (Directiva 92/43/CEE a Consiliului), statele membre au avut la dispozitie sase ani pentru a desemna zonele protejate in cadrul legislatiilor lor [transformandu-le practic din „Situri de importanta comunitara” (SIC) in „Arii speciale de conservare” (Special Areas of Conservation - SAC)], precum si pentru a adopta masurile necesare privind imbunatatirea starii habitatelor si a speciilor prezente in aceste situri. Portugalia trebuia sa desemneze sapte SAC-uri in regiunea atlantica pana la 7 decembrie 2010 si 54 de SAC-uri in regiunea mediteraneana pana la 19 iulie 2012. Pana acum nu a fost desemnata niciuna dintre aceste arii. In plus, autoritatile portugheze nu au adoptat inca masurile de conservare necesare pentru toate celelalte situri. Aceasta nerespectare grava a principalelor obligatii prevazute in Directiva privind habitatele impiedica protejarea si gestionarea adecvata a siturilor si constituie o amenintare majora pentru buna functionare si pentru coerenta retelei Natura 2000 in ansamblul ei. Prin urmare, Comisia trimite un aviz motivat. Daca Portugalia nu ia masuri in termen de doua luni, Comisia poate sesiza Curtea de Justitie a UE cu privire la aceasta cauza.

Deseuri: Comisia solicita ROMANIEI sa adopte masuri de gestionare a deseurilor si de prevenire a generarii de deseuri 
Comisia Europeana indeamna Romania sa elaboreze planuri de prevenire a generarii de deseuri si de gestionare a deseurilor in conformitate cu obiectivele legislatiei UE privind deseurile (Directiva 2008/98/CE) si ale economiei circulare. Planurile de gestionare a deseurilor si de prevenire a generarii de deseuri constituie, de asemenea, o conditie prealabila pentru utilizarea fondurilor UE. Aceste planuri si programe au drept scop reducerea impactului deseurilor asupra sanatatii umane si asupra mediului, precum si utilizarea mai eficienta a resurselor in intreaga UE. Romania a avut un plan de gestionare a deseurilor pentru perioada 2003-2013, dar acesta nu a fost revizuit, prelungit sau inlocuit pentru perioada urmatoare. De asemenea, Romania a ramas in urma in ceea ce priveste prevenirea generarii de deseuri: inca din decembrie 2013, ar fi trebuit adoptate planuri privind reducerea deseurilor generate la sursa prin tehnici ameliorate de fabricatie sau prin eforturi de stimulare a cererii de produse mai ecologice, cu mai putine ambalaje. Prin urmare, Comisia trimite un aviz motivat. Daca Romania nu ia masuri in termen de doua luni, Comisia poate sesiza Curtea de Justitie a UE cu privire la aceasta cauza.
 

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Opinii

Licitatii

Valoarea estimata: 1.887 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 5.110 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 25.210 RON
Data publicarii:

Reea Agency

Video