Energie curata pentru toti

159 vizualizari
Clean energy for Europeans
Distribuie pe

Consiliul adoptă dosarele rămase referitoare la piața energiei electrice și la Agenția pentru Cooperarea Autorităților de Reglementare din Domeniul Energiei 

Infografic - Energie curată pentru europeni: esențială pentru impulsionarea uniunii energetice
 
Vizualizați întregul infographic 
Energie curataUE a finalizat revizuirea cadrului său de politică energetică, care prevede condițiile prealabile de reglementare pentru tranziția către o energie curată și așază UE pe calea către îndeplinirea angajamentelor asumate în cadrul Acordului de la Paris. Consiliul a adoptat astăzi cele patru dosare rămase din pachetul „Energie curată pentru toți europenii”.

Noile legi adoptate astăzi includ un regulament și o directivă privind energia electrică, care îmbunătățesc interconectarea, flexibilitatea și orientarea către consumator ale pieței energiei electrice a UE. Regulamentul privind pregătirea pentru riscuri în sectorul energiei electrice va garanta siguranța alimentării cu energie electrică în situații de criză. Pachetul include, de asemenea, o revizuire a rolului și a funcționării ACER, Agenția pentru Cooperarea Autorităților de Reglementare din Domeniul Energiei.

Adoptarea de astăzi a celor patru dosare reprezintă ultima etapă a procesului legislativ. Acestea vor intra în vigoare după publicarea lor în Jurnalul Oficial.

Directiva și regulamentul privind energia electrică

Noul cadru de reglementare pentru piața UE a energiei electrice vizează îmbunătățirea competitivității, a orientării către consumator și a flexibilității acesteia. Noul cadru acordă mai multe drepturi consumatorilor și facilitează participarea acestora pe piață drept clienți activi. Capacitatea furnizorilor de energie electrică de a-și stabili propriile prețuri va limita distorsiunile pe piață, va crea mai multă concurență și va reduce prețurile pentru consumatori. Datorită noilor norme privind responsabilitățile de comercializare și de echilibrare, sistemul de energie electrică va putea permite o producție variabilă de energie electrică din surse regenerabile. În sfârșit, noile norme includ, de asemenea, un nou cadru pentru mecanismele de asigurare a capacității, cu o limită de emisii de 550 gr CO2 provenit din combustibili fosili per kWh de energie electrică.

Pregătirea pentru riscuri în sectorul energiei electrice

Noul cadru pentru prevenirea, pregătirea în cazul apariției și gestionarea crizelor de energie electrică va consolida siguranța energetică în întreaga UE. Odată cu noul regulament, statele membre vor trebui să elaboreze planuri de pregătire pentru riscuri pe baza scenariilor de criză la nivel regional și național. De asemenea, acesta prevede îmbunătățirea cooperării și facilitarea acordării de asistență între statele membre în cazul unei crize de energie electrică.

ACER

Rolul și funcționarea ACER sunt actualizate în noul regulament. Aceasta include o revizuire a sarcinilor și a competențelor directorului său și ale Consiliului autorităților de reglementare. Rolul de sprijin al ACER în supravegherea reglementară a entităților europene din domeniul energiei face, de asemenea, obiectul consolidării.

Context și etape viitoare

Comisia Europeană a prezentat pachetul său de propuneri, denumit pachetul „Energie curată pentru toți europenii”, în noiembrie 2016. Acesta include 8 acte legislative care contribuie la conturarea uniunii energetice și la îndeplinirea angajamentelor asumate de UE în cadrul Acordului de la Paris. Având în vedere că patru acte legislative au intrat deja în vigoare, adoptarea de astăzi a celor patru dosare rămase reprezintă finalizarea pachetului.
Cele patru dosare vor fi publicate în Jurnalul Oficial al UE. Acestea vor intra în vigoare 20 de zile mai târziu.

Vizitați pagina reuniunii 
 

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Atentie! Nu introduceti date personale in comentarii.
CAPTCHA

Opinii

Licitatii

Valoarea estimata: 420 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 25.410.511 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 2.240 RON
Data publicarii:

Reea Agency

Video