Evacuarea gazelor de ardere ale centralelor termice tip C sub un balcon/streasina

12543 vizualizari
evacuarea gazelor de ardere
Distribuie pe

Din ce in ce mai des sunt construite blocuri de locuinte la care bucataria da intr-un balcon. Dezvoltatorii sau proprietarii respectivelor locuinte instaleaza centrale termice murale in bucatarie iar conductele de admisie aer necesar arderii / evacuare gaze de ardere (in aproape 100% din cazuri conducte concentrice) au terminalele in balcon.

evacuare1

Initial, situatia pare favorabila dar, dupa un timp de functionare a centralei, apare si reversul medaliei. Problema consta in faptul ca dispersia gazelor de ardere se face (in majoritatea perioadei de functionare a centralei) in sus. Aceste gaze de ardere calde intalnesc in miscarea lor ascensionala podeaua balconului de deasupra si condenseaza pe suprafata acestuia, atacand-o.

Pentru a preveni astfel de situatii, instalatorii incearca tot felul de solutii. In Fig. alaturata conductele initiale aveau lungimea de aprox. 30 cm in afara peretelui bucatariei. Dupa ce a inceput sa fie atacata podeaua balconului (se observa urmele intunecate de condens), instalatorul a prelungit conductele pana ce acestea au depasit nivelul balconului. In acest mod gazele de ardere dispersate nu mai intalnesc nici un obstacol in drumul lor ascensional.

evacuare2

Dar, pe timpul iernii, in cazul acestei solutii apar alte inconveniente: traseul pe care il strabat gazele de ardere in interiorul conductei situate in afara bucatariei este lung, astfel incat acestea se racesc si ingheata, formand turturi la terminal (vezi Fig.), existand chiar situatii in care conducta de evacuare se blocheaza complet cu gheata iar centrala intra in avarie, neputand incepe sa functioneze din nou decat dupa ce este indepartat dopul de gheata format. 

evacuare3

In Fig. alaturata este o alta “solutie” gandita de instalator: in capatul conductelor de admisie aer necesar arderii / evacuare gaze de ardere a fost instalat un cot la 90gr. iar acestuia i s-a adaptat un terminal de evacuare pe orizontala. Ipoteza a fost ca gazele de ardere vor fi expulzate in jos, astfel incat ele sa nu mai ajunga la tavanul de deasupra pentru a-l ataca.

evacuare4

Dar, in acest caz, este afectata siguranta in functionare a centralei termice! In functie de conditiile atmosferice exista si posibilitatea ca gazele de ardere sa aiba totusi traseu ascendent imediat ce ies din terminalul de evacuare si sa fie absorbite de conducta de admisie aer necesar arderii. In aceasta situatie se modifica raportul aer/gaz din camera de ardere a centralei, putandu-se ajunge pana in domeniul de explozie al amestecului aer/gaz! N.B.: Centralele cu terminal (ventuza) sunt proiectate sa evacuezegazele de ardere doar pe directie orizontala!

In cazul in care conductele ies langa un perete lateral situatia este si mai defavorabila deoarece si acest perete este atacat de gazele de ardere – acide, dispersia avand initial forma de con inainte de a lua directia ascendenta.
In Fig. alaturata se observa umezeala peretelui lateral si traseul gazelor de ardere (zona triunghiulara mai intunecata.

evacuare5

In Fig. de mai jos s-a ales solutia instalarii unui cot la 90gr. la iesirea din perete si prelungirea conductelor pana la depasirea nivelului balconului situat deasupra. Pentru a proteja peretele s-a instalat o tabla la nivelul terminalului (tabla care in timp trebuie inlocuita, deoarece va fi atacata de gazele de ardere acide eliminate de centrala). Pe suprafata tablei se poate observa zona innegrita – traseul de dispersie al gazelor de ardere. Dar si in acest caz va aparea problema turturilor de gheata in timpul perioadelor friguroase.

evacuare6

Singura solutie viabila pe care o intrevedem in aceste cazuri (cazul blocurilor vechi, care au deja instalate centrale termice) o constituie utilizarea de conducte separate: o conducta pentru admisia gazelor de ardere si o conducta pentru evacuarea gazelor de ardere. Conducta de admisie trebuie sa aiba terminalul la nivelul peretelui iar conducta de evacuare trebuie sa depaseasca partea din fata a balconului / streasinei. Pentru a impiedica formarea turturilor si infundarea acestei conducte cu gheata conducta de evacuare trebuie sa fie de tip anticondens (izolata) pe toata portiunea exterioara aflata in afara camerei centralei.

In cazul blocurilor noi, la care nu au fost inca instalate centrale murale (in special in cazul ansamblurilor rezidentiale), ar trebui utilizate centrale cu tiraj fortat in configuratia C4 care sunt racordate la cosuri concentrice cu admisie aer necesar arderii si evacuare gaze de ardere (tip LAS), cosuri care sa depaseasca aticul blocului.

Pentru a preveni degradarea in continuare a cladirilor si potentialul pericol pe care il constituie turturii formati la terminalele conductelor de evacuare a gazelor de ardere consideram ca, in momentul in care se vor modifica normativele GP 051-2000 si I13-02, este necesar sa fie introduse conditii / solutii clare, obligatorii de evacuare a gazelor de ardere in cazul centralelor cu tiraj fortat, conditii de care trebuie tinut cont inca din faza de proiectare! Traseul conductelor gazelor de admisie aer necesar arderii / evacuare gaze de ardere nu trebuie sa fie lasat la inspiratia firmei de instalatii.

Autori: Expert Tehnic Extrajudiciar AEXEA – Cristian CETATEANU
Expert Tehnic Extrajudiciar AEXEA – Florin CETATEANU

Citeste si: Evacuarea gazelor de ardere in cazul centralelor cu camera de ardere etansa si tiraj fortat (tip C) noi studii de caz

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Opinii

Licitatii

Valoarea estimata: 6.710 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 12.606 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 200 RON
Data publicarii:

Reea Agency

Video