Finantele intunecate ale industriei carbunelui din Bulgaria, expuse intr-un nou raport

111 vizualizari
raport Greenpeace Bulgaria
Distribuie pe

Sofia – Raportul „Financial Mines” expune practicile financiare îndoielnice în sectorul cărbunelui din Bulgaria din ultimii 15 ani.

Investigația amplă, derulată timp de câteva luni de Greenpeace Bulgaria, ridică îngrijorări cu privire la Hristo Kovachki, magnatul energetic al Bulgariei. Investigația expune interesele publice și bancare care se află în spatele activităților economice conduse de Kovachki.

Raportul „Financial Mines” se concentrează pe 19 din 150 de companii care alcătuiesc imperiul energetic al domnului Kovachki. „Rețeaua de cărbune a lui Kovachi” include trei termocentrale, opt centrale districtuale de încălzire și opt mine. Raportul expune problemele sociale și economice grave care derivă din operarea acestor afaceri, expunând în același timp instituțiile bancare care au finanțat tranzacțiile lor financiare. Acestea sunt în principal bănci bulgărești – First Investment Bank (FIB), menționate explicit de către Comisia Europeană din cauza calității slabe a împrumuturilor lor corporative.

Analiza activităților financiare ale companiilor arată că ele se concentrează pe vânzarea de electricitate și pe „absorbția” oricăror subvenții posibile pentru energie.

La finele lui 2016, cele 19 companii au avut o datorie totală de peste 0,5 miliarde de euro și o pierdere de 184 milioane de euro. Centrala pe cărbune Brikel deține recordul, cu o pierdere acumulată de 64 de milioane. Drept rezultat, grupul economic declară că în general se află în pierdere.

raport mine Bulgaria

Însă raportarea pierderilor înseamnă că aceste companii au obligații fiscale foarte mici. În decurs de 10 ani, cele 19 companii au plătit cu 5 milioane de euro mai puține taxe. Asta înseamnă că  pentru aceste companii, taxele nu sunt o cheltuială, ci un venit net: în loc să primească plățile impozitelor pentru Kovachki Group, statul îl subvenționează efectiv. 

Denitsa Petrova, de la Greenpeace Bulgaria, declară: „Termocentralele vechi și degradate din grupul Kovachki nu au ce căuta în sistemul energetic al țării. Ele nu pot îndeplini noile standarde de mediu. Sprijinul din partea statului permite însă celor mai poluante termocentrale să continue să funcționeze. Investigația noastră este menită să facă lumină printre practicile întunecate care mențin problematica industrie a cărbunelui din Bulgaria pe linia de plutire.”

Concluzia investigației indică faptul că termocentralele din cadrul Kovachki Group se apropie de finalul duratei lor de viață din cauza problemelor legate de mediu și de forța de muncă.

Teodora Stoyanova, de la Greenpeace Bulgaria, declară: „Suntem martorii apusului cărbunelui. Să nu permitem comunităților care au jucat un rol esențial în aprovizionarea noastră cu energie să dispară odată cu el. Oamenii care lucrează în acest sector și cei care trăiesc în regiunile care exploatează cărbune au nevoie de sprijin pentru a atinge o tranziție justă și fără probleme. Cu cât așteptăm mai mult, cu atât va fi mai grea această tranziție.”

„La finalul duratei de viață ale acestor afaceri murdare, mii de oameni sunt forțați să suporte condiții de lucru inumane, salarii de mizerie și o umilire sistematică, doar pentru că autoritățile statului pun mai presus interesele financiare de nevoile regionale de dezvoltare.”

Briefing de presă
Raportul „Financial Mines”
Sursa: greenpeace.org

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Opinii

Licitatii

Valoarea estimata: 461 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 17.172 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 1.550 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 449.798 RON
Data publicarii:

Reea Agency

Video