Noi reglementari pentru sectorul energiei electrice, termice si gazelor naturale

120 vizualizari
ANRE
Distribuie pe

Pe 22.06.2017, a avut loc sedinta Comitetului de reglementare al ANRE, in care s-a aprobat/avizat o serie de reglementari importante pentru sectorul energiei electrice, energiei termice si gazelor naturale.

Dintre acestea mentionam urmatoarele:

in domeniul gazelor naturale
Aprobarea Planului de dezvoltare a sistemului national de transport al gazelor naturale pentru perioada 2016 – 2025.

Ordinul nr. 54/2017 de aprobare a Regulamentului privind cadrul organizat de tranzactionare pe piata centralizata de gaze naturale administrata de Operatorul Pietei de Energie Electrica si Gaze Naturale - OPCOM S.A.
Ordinul nr. 55/2017 privind modificarea si completarea Metodologiei de stabilire a venitului reglementat, a venitului total si a tarifelor reglementate pentru activitatea de transport al gazelor naturale, aprobata prin Ordinul 32/2014.

Avizarea Procedurii S.N.T.G.N. TRANSGAZ S.A. privind rezervarea de capacitate incrementala in Sistemul national de transport al gazelor naturale prin derularea proceselor de capacitate incrementala avand ca obiect puncte de intrare/iesire in/din Sistemul national de transport al gazelor naturale, altele decat punctele de interconectare, ce urmeaza a fi create/dezvoltate prin intermediul proiectelor incluse in planurile de investitii si de dezvoltare a Sistemului national de transport al gazelor naturale pentru urmatorii 10 ani.

in domeniul energiei termice
Ordinul nr. 53/2017
de aprobare a Regulamentului pentru autorizarea persoanelor juridice care desfasoara activitati de montare si exploatare a sistemelor de repartizare a costurilor pentru incalzire si apa calda de consum in imobile de tip condominium,

in domeniul energiei electrice
Ordinul nr. 49/2017
privind modificarea Standardului de performanta pentru serviciul de distributie a energiei electrice aprobat prin Ordinul ANRE nr. 11/2016. Modificarea Standardului a fost necesara pentru a obliga operatorii serviciului de distributie sa raspunda mai prompt si mai eficient la solicitarile consumatorilor cu privire la calitatea serviciului de distributie prestat in vederea cresterii satisfactiei acestora, precum si sa-si optimizeze modul de actiune in sensul reducerii duratei intreruperilor cauzate de conditii meteorologice deosebite.

Reamintim consumatorilor casnici, care sunt principalele compensatii pe care sunt indreptatiti sa le primeasca pentru nerespectarea de catre operatorii serviciului de distributie a energiei electrice a indicatorilor stabiliti in Standard:

Depasirea termenelor prevazute pentru restabilirea alimentarii - intreruperi neplanificate30RON
Restabilirea alimentarii dupa o intrerupere planificata30RON
Numarul intreruperilor lungi neplanificate ce afecteaza un loc de consum si/sau de producere racordat la retelele electrice de joasa tensiune30RON
Numarul intreruperilor lungi planificate - 4 intreruperi – mediu urban
8 intreruperi – mediu rural
30RON

 

Ordinul nr. 50/2017 privind modificarea tarifelor reglementate de energie electrica aplicate de furnizorii de ultima instanta (FUI) clientilor casnici care nu si-au exercitat dreptul de eligibilitate, prin care s-a decis scaderea cu 5,16% a tarifelor reglementate aplicate de FUI clientilor casnici, incepand cu data de 1 iulie 2017 si pana la sfarsitul acestui an. Energia electrica furnizata la tarife reglementate reprezinta 10% din totalul energiei electrice furnizate la clientii casnici.

Avizarea tarifelor de tip Componenta piata concurentiala (CPC), cu modificari fata de solicitarile FUI, aplicabile, in trimestrul III, clientilor finali casnici si noncasnici, beneficiari ai serviciului universal. Energia electrica furnizata la tarif CPC reprezinta 90% din consumul clientilor casnici si este achizitionata de FUI exclusiv din piata concurentiala, unde pretul energiei electrice a inregistrat o crestere cu 24% fata de trimestrul II. in aceste conditii, desi FUI au propus cresteri cu 25% a acestor tarife, pe baza analizei realitatilor si tendintelor din piata, ANRE a considerat justificata o crestere medie la nivel national a tarifelor de tip CPC de 8,53%.

Dorim, de asemenea, sa va informam ca, pentru actualizarea si completarea cadrului de reglementare existent in vederea armonizarii acestuia cu prevederile legislative nationale si europene in domeniu, in primele sase luni ale anului 2017, ANRE a emis 61 de Ordine, 914 Decizii si 12 Avize.

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Atentie! Nu introduceti date personale in comentarii.
CAPTCHA

Opinii

Licitatii

Valoarea estimata: 420 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 25.410.511 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 2.240 RON
Data publicarii:

Reea Agency

Video