Noutati referitoare la Regulamentul privind furnizarea gazelor naturale la clientii finali (I)

160 vizualizari
Regulamentul privind furnizarea gazelor naturale la clientii finali
Distribuie pe

 

In Monitorul Oficial al Romaniei nr. 875 din 21.12.2012, a fost publicat Regulamentul privind furnizarea gazelor naturale la clientii finali. Acest regulament a fost aprobat cu ordinul Presedintelui Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (A.N.R.E.) nr. 42/12.12.2012 si a intrat in vigoare la data de 1 ianuarie 2013. Tot atunci a fost abrogat ordinul Presedintelui Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (A.N.R.E.) nr. 74/2009 pentru aprobarea Regulamentului privind stabilirea unor raporturi juridice intre furnizori si consumatorii de gaze naturale, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 628 din 22 septembrie 2009.

De asemenea a fost abrogata si anexa nr.1 la Conditiile – standard pentru furnizarea reglementata a gazelor naturale la consumatorii casnici, prevazuta la anexa nr. 2A si anexa nr. 1 la Conditiile – standard pentru furnizarea reglementata a gazelor naturale la consumatorii non-casnici, prevazuta la anexa nr. 2B la Ordinul Presedintelui Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (A.N.R.E.) nr. 77/2009 privind aprobarea contractelor – cadru pentru furnizarea reglementata a gazelor naturale, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 632 din 24 septembrie 2009, cu modificarile ulterioare.

Regulamentul privind furnizarea gazelor naturale la clientii finali, stabileste relatiile dintre furnizorul si clientul final de gaze naturale privind contractarea si conditiile de furnizare a gazelor naturale, precum si relatiile conexe ale furnizorului cu operatorii de sistem, referitoare la derularea contractului de furnizare a gazelor naturale.

In functie de utilizarea gazelor naturale, clientii finali se impart in:
- clienti casnici;
- clienti non-casnici;

Conform prevederilor din noul regulament in categoria clientilor casnici se incadreaza urmatoarele categorii de clienti:
1) clientii care utilizeaza gaze naturale in scopul incalzirii spatiilor proprii, a producerii de apa calda si pentru gatit, in gospodarii individuale sau apartamente de bloc, cu contorizare individuala;
2) clientii care utilizeaza gaze naturale in scopul incalzirii spatiilor proprii, a producerii de apa calda si pentru gatit, in gospodarii individuale sau apartamente de bloc, cu contorizari comune;
3) imobilele cu destinatie de locuinta, indiferent de forma de proprietate, aflate in administrarea unor persoane juridice de drept public sau privat, inclusiv centrele rezidentiale pentru persoane cu handicap, caminele pentru persoane varstnice, centrele de plasament, centrele de primire a copilului in regim de urgenta, centrele maternale, internatele scolare, caminele studentesti in care se utilizeaza gaze naturale cu scopul incalzirii spatiilor proprii, a producerii apei calde si pentru gatit.

Categoria clientilor non-casnici cuprinde urmatoarele categorii:
1) clienti industriali care sunt clientii finali al caror consum anual de gaze naturale estimat la locul de consum, in baza tipului si debitelor aparatelor de utilizare a gazelor instalate, este de cel putin 450.000 MWh .
Nota: Nu se includ in aceasta categorie centralele in cogenerare de inalta eficienta cu o putere instalata mai mare de 10 MW, care produc energie termica destinata sistemului de alimentare centralizata cu energie termica (SACET), ce sunt considerati clienti industriali, indiferent de nivelul consumului lor;
2) clienti secundari care sunt clientii finali al caror consum anual de gaze naturale estimat la locul de consum, in baza tipului si debitelor aparatelor de utilizare a gazelor instalate, este mai mic de 450.000 MWh si care utilizeaza gazele naturale pentru procese tehnologice in industrie, respectiv: 
- producatori de energie electrica sau termica ce sunt clienti finali care utilizeaza gazele naturale pentru producerea de energie electrica sau termica in centralele electrice sau termice, cu exceptia clientilor industriali;
- clienti din industria chimica ce sunt clienti finali care utilizeaza gazele naturale ca materie prima in industria chimica;
- alti clienti secundari care reprezinta clienti finali care utilizeaza gazele naturale pentru procese tehnologice in industrie, altele decat ca materie prima in industria chimica sau pentru producerea de energie electrica sau termica;
3) clienti comerciali care reprezinta clienti finali ce utilizeaza gazele naturale in sectorul comercial, restaurante, hoteluri, centre de afaceri, agricultura sau pentru utilizari sanitare;
4) clienti tertiari care sunt altii decat clientii industriali, secundari si comerciali – persoane juridice de drept privat fara scop lucrativ, institutii publice – unitati de prestari de servicii din domeniile invatamant, sanatate, cultura, aparare nationala, ordine publica, asistenta sociala, administratie publica, culte, etc.

In acest regulament clientii finali de gaze naturale sunt clasificati astfel:
- clienti cu un singur loc de consum;
- clienti cu mai multe locuri de consum.

A. Contractul de furnizare a gazelor naturale

Este de subliniat faptul ca furnizarea gazelor naturale se poate face numai in baza contractului de furnizare incheiat intre clientul final si furnizor, cu respectarea legislatiei in vigoare. Furnizarea se poate efectua in regim reglementat sau in regim negociat. 

Un client final de gaze naturale va putea sa achizitioneze gaze naturale, la alegere, prin incheierea unuia dintre urmatoarele tipuri de contracte:
- contract de furnizare reglementata a gazelor naturale;
- contract de furnizare negociata a gazelor naturale;
- de asemenea se prevede posibilitatea ca un client final de gaze naturale sa poata incheia pentru acelasi loc de consum fie un contract de furnizare reglementata a gazelor natural, fie unul ori mai multe contracte de furnizare negociata a gazelor naturale.

Contractul de furnizare a gazelor naturale trebuie incheiat cu respectarea prevederilor noului regulament, pe care il prezentam in acest articol, si trebuie sa includa cel putin urmatoarele elemente:
-identitatea si partile contractante;
-obiectul contractului (serviciile oferite);
-durata contractului;
-drepturile si obligatiile partilor contractante;
-pretul, conditiile si modalitatile de plata a facturilor;
-prelungirea, modificarea si incetarea contractului;
-daune si penalitati platite de partile contractante pentru neindeplinirea obligatiilor contractuale; 
-modalitatea de solutionare a neintelegerilor. 

Nota: Modificarea sau completarea clauzelor cuprinse in contractul de furnizare a gazelor naturale se face prin intocmirea unui act aditional, cu acordul partilor, cu conditia ca respectivele modificari (completari) sa nu contravina prevederilor legale in vigoare.

In cazul aparitiei unor neintelegeri in procesul de perfectare a contractului de furnizare a gazelor naturale, clientul final si furnizorul de gaze naturale au dreptul sa se adreseze A.N.R.E. in vederea medierii acestora. 
Daca o persoana fizica sau juridica solicita incheierea unui contract de furnizare pentru un loc de consum, aceasta va trebui sa prezinte furnizorului acte doveditoare cu privire la dreptul de folosinta pentru respectivul loc de consum, valabile pe durata contractului.

B. Furnizarea reglementata a gazelor naturale

Aceasta categorie de furnizare se face numai conform contractului comercial incheiat in baza contractelor – cadru de furnizare reglementata a gazelor naturale pentru clientii casnici sau non-casnici. 
Clauzele contractului comercial pot fi completate cu acordul partilor daca noile clauze nu contravin prevederilor contractului – cadru sau altor prevederi legale.
Furnizarea reglementata a gazelor naturale se face la pretul final reglementat aferent categoriei de clienti in care este incadrat fiecare loc de consum al clientului final.
Clientii finali de gaze naturale care opteaza pentru furnizarea in regim reglementat vor incheia contractul de furnizare reglementata a gazelor naturale cu furnizorul care are aceasta obligatie, in baza licentei emise de ANRE.
Furnizorul de gaze naturale are obligatia sa furnizeze gaze naturale cu servicii reglementate incluse.
in situatia in care clientul final care opteaza pentru furnizarea in regim reglementat are mai multe locuri de consum, contractul de furnizare reglementata a gazelor naturale se incheie pentru toate locurile de consum.
Incadrarea clientului final intr-o anumita transa de consum se face de catre furnizor, cu acordul operatorului de distributie (transport) pentru fiecare loc de consum in parte, pentru o perioada determinata de un an calendaristic, in intervalul 1 ianuarie – 31 decembrie.
Pretul final reglementat al gazelor naturale aferent categoriei de clienti in care este incadrat fiecare loc de consum al clientului final este aprobat prin ordin al presedintelui ANRE si se exprima in lei/MWh. 

C. Furnizarea negociata a gazelor naturale

Furnizarea negociata a gazelor naturale se poate face numai in baza contractului comercial de furnizare negociata a acestora, la pretul si in conditiile negociate intre furnizor si clientul final de gaze naturale.
Clientul final de gaze naturale care opteaza pentru furnizarea in regim negociat, poate incheia contractul de furnizare negociata cu oricare dintre titularii licentei de furnizare a gazelor catre ANRE. 
Contractul de furnizare negociata se poate incheia astfel:
- cu servicii reglementate incluse, prin includerea in pretul final a tarifelor aferente serviciilor prestate, pe langa pretul de furnizare negociata a gazelor naturale;
- fara servicii reglementate incluse, numai pentru cantitatea de gaze naturale contractata la pretul de furnizare negociata.
Daca clientul final care opteaza pentru furnizarea in regim negociat are mai multe locuri de consum, contractul de furnizare negociata a gazelor naturale se poate incheia pentru toate locurile de consum, cu precizarea distincta a elementelor care le individualizeaza, sau distinct, pentru fiecare dintre acestea.

D. Conditii de furnizare a gazelor naturale

D.1. Drepturile furnizorilor de gaze naturale sunt in principal urmatoarele:
- sa incaseze de la clientul final contravaloarea serviciilor prevazute in contractul incheiat cu acesta;
- sa incaseze contravaloarea gazelor naturale furnizate in regim de furnizare de ultima instanta, conform reglementarilor ANRE;
- sa solicite clientului final majorari de intarziere pentru neachitarea facturii reprezentand contravaloarea serviciilor prestate, in termenul si in conditiile prevazute in contractul de furnizare,
- sa limiteze si/sau sa sisteze furnizarea gazelor naturale la clientul final, in conditiile stabilite prin contractul de furnizare;
- sa incaseze de la clientul final tariful aferent reconectarii, in vederea reluarii furnizarii gazelor naturale sistate ca urmare a neindeplinirii obligatiilor de plata scadente, conform prevederilor contractuale;
- sa solicite clientului final asumarea responsabilitatii financiare pentru plata dezechilibrelor pe care acesta le genereaza pe piata de gaze naturale, in conformitate cu reglementarile aprobate de ANRE.

In a doua parte a articolului vom prezenta si alte noutati importante prevazute in noul Regulament privind furnizarea gazelor naturale la clientii finali.

Ing. Cristian Guta
cristianguta@yahoo.com 

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Opinii

Licitatii

Reea Agency

Video