Noutati referitoare la stabilirea conditiilor pentru punerea la dispozitie pe piata a echipamentelor sub presiune (III)

79 vizualizari
conditii pentru punerea la dispozitie pe piata a echipamentelor sub presiune
Distribuie pe

In primele doua parti ale acestui articol am prezentat elemente ale Hotararii Guvernului nr. 123 din 25.02.2015 privind stabilirea conditiilor pentru punerea la dispozitie pe piata a echipamentelor sub presiune. Aceasta reglementare legala a fost publicata in Monitorul Oficial al Romaniei nr. 181 din 17.03.2015, si este in conformitate cu art. II din Ordonanta Guvernului nr. 12 pentru modificarea Ordonantei 8/20 Guvernului nr. 20/2010 privind stabilirea unor masuri pentru aplicarea unitara a legislatiei Uniunii Europene care armonizeaza conditiile de comercializare a produselor.
Astfel pana acum am subliniat care este domeniul de aplicare al acestei H.G., principalele definitii armonizate cu legislatia U.E., punerea la dispozitie pe piata si punerea in functiune a echipamentelor sub presiune, libera lor circulatie, precum si obligatiile producatorilor ca si a reprezentantilor autorizati.

In aceasta ultima parte a articolului vom prezenta si alte elemente importante din Hotararea Guvernului nr. 123 din 25.02.2015, si anume: 

G. Obligatiile importatorilor
Importatorii au obligatia sa introduca pe piata numai echipamente sub presiune sau ansambluri conforme. 
In situatia in care importatorul considera sau are motive sa creada, ca un echipament sub presiune sau un ansamblu nu este conform cu cerintele esentiale de securitate prevazute in anexa nr. 1 a HG analizate, acesta nu trebuie sa introduca echipamentul sub presiune sau ansamblul pe piata inainte ca el sa fie adus in conformitate. in cazul in care echipamentul sub presiune sau ansamblul prezinta un risc, importatorul informeaza producatorul si autoritatea de supraveghere a pietei in acest sens.
Importatorii vor trebui sa indice denumirea lor, denumirea lor comerciala inregistrata si adresa postala la care pot fi contactati, pe echipamentul sub presiune ori pe ansamblu sau, daca acest lucru nu este posibil, pe ambalaj sau intr-un document care insoteste echipamentul sau ansamblul.
Nota: Datele de contact trebuie sa fie in limba romana. 
Ori de cate ori este justificat de riscurile prezentate de un echipament sub presiune sau de un ansamblu, pentru a proteja sanatatea si securitatea consumatorilor si a altor utilizatori, importatorii testeaza prin esantionare echipamentele sub presiune si ansamblurile puse la dispozitie pe piata, investigheaza si, daca este necesar, tin un registru de reclamatii cu echipamente sub presiune ori ansambluri neconforme si rechemari ale unor astfel de echipamente si informeaza distribuitorii cu privire la orice astfel de activitati de monitorizare.
De asemenea, trebuie subliniata si obligatia ca importatorii sa pastreze o copie a declaratiei UE de conformitate la dispozitia autoritatii de supraveghere a pietei pentru o perioada de 10 ani dupa introducerea pe piata a echipamentului sub presiune sau a ansamblului si se asigura ca documentatia tehnica poate fi pusa la dispozitia acestei autoritati, la cerere.
Importatorii coopereaza cu autoritatea de supraveghere a pietei, la cererea acesteia, cu privire la orice actiune intreprinsa pentru eliminarea riscurilor prezentate de echipamentele sub presiune sau de ansamblurile pe care acestia le-au introdus pe piata.

H. Obligatiile distribuitorilor
Distribuitorii, inainte de a pune la dispozitie pe piata echipamentele sub presiune sau ansamblurile, trebuie sa verifice daca acestea poarta marcajul CE, daca acesta este insotit de documentatia necesara si de instructiuni si informatii privind securitatea, redactate in limba romana si daca producatorul si importatorul au respectat cerintele din cuprinsul HG nr. 123/2015.
Daca distribuitorul considera sau are motive sa creada ca un echipament sub presiune sau un ansamblu nu este conform cu cerintele esentiale de securitate prevazute in anexa nr. 1 a noului HG care face subiectul acestui articol, echipamentul sub presiune sau ansamblul nu poate fi pus la dispozitie pe piata inainte ca el sa fie adus in conformitate. in situatia in care echipamentul sub presiune sau ansamblul prezinta un risc, distribuitorul va trebui sa informeze producatorul ori importatorul in acest sens, precum si autoritatea de supraveghere a pietei.

Distribuitorii, daca exista o cerere motivata din partea autoritatii de supraveghere a pietei, vor trebui sa furnizeze acesteia toate informatiile si documentatiile necesare pentru a demonstra conformitatea echipamentului sub presiune sau a ansamblului. Informatiile si respectiv documentatiile vor putea fi furnizate pe suport hartie sau in format electronic.

De asemenea distribuitorii au obligatia sa coopereze cu autoritatea de supraveghere a pietei, la cererea acesteia, cu privire la orice actiune de eliminare a riscurilor prezentate de echipamentul sub presiune sau ansamblul pe care l-au pus la dispozitie pe piata. 
Nota 1: Un importator sau distribuitor este considerat producator in sensul prevederilor HG nr. 123/2015 si este supus obligatiilor care revin unui producator atunci cand se incadreaza intr-una din urmatoarele situatii:
- introduce pe piata un echipament sub presiune sau ansamblu sub denumirea sau marca sa, sau,
- modifica un echipament sub presiune sau ansamblu deja introdus pe piata intr-o maniera care poate afecta conformitatea in raport cu cerintele HG nr. 123, analizata in acest articol.
Nota 2: Operatorii economici au urmatoarele obligatii privind identificarea lor si anume:
- trebuie sa transmita la cerere, catre autoritatea de supraveghere a pietei datele de identificare pentru oricare operator economic ce le-a furnizat un echipament sub presiune sau ansamblu, respectiv,
- datele de identificare ale oricarui operator economic caruia i-au furnizat un echipament sub presiune sau un ansamblu.
Operatorii economici trebuie sa poata prezenta informatiile privind identificarea celor mentionati in paragraful anterior timp de zece ani, dupa ce le-a fost furnizat echipamentul sub presiune sau ansamblul si timp de zece ani dupa ce au furnizat echipamentul sub presiune ori ansamblul.


I. Conformitatea si clasificarea echipamentelor sub presiune si ale ansamblurilor
Se considera ca echipamentele sub presiune sau ansamblurile sunt conforme cu cerintele esentiale de securitate prevazute in anexa nr.1 a HG analizate aici, atunci cand sunt conforme cu prevederile standardelor romane si /sau ale standardelor nationale ale celorlalte state membre ale Uniunii Europene care adopta standarde armonizate ale caror numere de referinta au fost publicate in Jurnalul Oficial al UE sau cu parti ale acestora.
Lista standardelor romane care adopta standardele armonizate, ale caror numere de referinta au fost publicate in Jurnalul Oficial al UE, se elaboreaza si se aproba prin ordin al ministrului economiei, comertului si turismului, se actualizeaza periodic si se publica in Monitorul Oficial al Romaniei.
Trebuie considerat ca materialele utilizate pentru producerea echipamentelor sub presiune sau ansamblurilor sunt conforme cu cerintele esentiale de securitate prevazute in anexa nr. 1 a HG nr. 123, atunci cand sunt conforme cu aprobarile europene de materiale ale caror referinte au fost publicate in Jurnalul Oficial al UE.

I.1. Clasificarea echipamentelor sub presiune

Echipamentele sub presiune sunt clasificate in categorii in conformitate cu anexa nr. 2 a HG-ului analizat acum, in functie de cresterea nivelului de pericol. 

In scopul realizarii acestei clasificari, fluidele se impart in urmatoarele doua grupe:
a) grupa 1, care cuprinde substante si amestecuri asa cum sunt definite la art. 2 pct. 7 si 8 din Regulamentul CE nr. 1.272/2008 al Parlamentului European si al Consiliului din 16 decembrie 2008 privind clasificarea, etichetarea si ambalarea substantelor si a amestecurilor, de modificare si de abrogare a Directivelor 67/548/CEE si 1999/45/CE, precum si de modificare a Regulamentului CE nr. 1907/2006, care sunt clasificate ca fiind periculoase in conformitate cu clasele de pericol fizic sau pentru sanatate prevazute in partile 2 si 3 ale anexei nr. 1 la regulamentul respectiv:

explozivi instabili sau explozivi din diviziunile 1.1, 1.2, 1.3, 1.4 si 1.5;
gaze inflamabile, categoriile 1 si 2; 
gaze oxidante, categoria 1;
lichide inflamabile, categoriile 1 si 2; 
lichide inflamabile, categoria 3, atunci cand temperatura maxim admisibila este mai mare decat punctul de aprindere;
solide inflamabile, categoriile 1 si 2;
substante si amestecuri autoreactive, tipurile A-F;
lichide piroforice, categoria 1;
solide piroforice, categoria 1;
substante si amestecuri care emit gaze inflamabile in contact cu apa, categoriile 1, 2 si 3;
lichide oxidante, categoriile 1, 2 si 3;
solide oxidante, categoriile 1, 2 si 3;
peroxizi organici, tipurile A-F;
toxicitate orala acuta, categoriile 1 si 2;
toxicitate dermica acuta, categoriile 1 si 2;
toxicitate inhalatorie acuta, categoriile 1,2 si 3;
toxicitate asupra unui organ–tinta specific – o singura expunere, categorie 1.
Grupa 1 include si substante si amestecuri continute de echipamentele sub presiune cu o temperatura maxima admisibila care depaseste punctul de aprindere al fluidului.

b) grupa 2, care cuprinde substantele si amestecurile care nu sunt prevazute la lit. a.
in cazul in care un recipient este constituit din mai multe incinte, recipientul este clasificat in categoria cea mai severa care se poate aplica unei incinte luate individual. 
Daca intr-o incinta se afla fluide diferite, clasificarea se face in functie de fluidul care impune categoria cea mai severa.

J. Procedurile de evaluare a conformitatii
Procedurile de evaluare a conformitatii aplicabile unui echipament sub presiune sunt stabilite in functie de categoria, astfel cum este aceasta prevazuta la art. G.1, in care este clasificat echipamentul. 
Procedurile de evaluare a conformitatii care se aplica pentru diferite categorii de echipamente sub presiune sunt urmatoarele:
a) categoria I – modulul A;
b) categoria II – modulul A2; - modulul D1; - modulul E1;
c) categoria III – modulele B (tip de proiect) + D; - module B (tip de proiect) + F; - modulele B (tip de productie) + E; - modul B (tip de productie) + C2; – modulul H;
d) categoria IV – Modulele B (tip de productie) + D; - modulele B (tip de productie) + F; - modul G; - modul H1.
Procedurile de evaluare a conformitatii sunt stabilite in anexa nr. 3.
Echipamentele sub presiune fac obiectul unei proceduri de evaluare a conformitatii, la alegerea producatorului, in conformitate cu categoria in care sunt clasificate acestea. De retinut ca producatorul poate alege aplicarea unei proceduri prevazute pentru o categorie mai severa in masura in care ea exista. 
in scopul efectuarii evaluarii finale, producatorul informeaza organismul notificat cu privire la proiectul de program de productie. Organismul notificat efectueaza cel putin doua vizite in primul an de fabricatie. Frecventa vizitelor ulterioare este stabilita de organismul notificat pe baza criteriilor prevazute de catre HG nr. 123/2015.

K. Aprobarea europeana de materiale
Aprobarea europeana de materiale este eliberata, la cererea unuia sau mai multor producatori de materiale sau de echipamente, de catre unul dintre organismele notificate prevazute de art. 20, al HG nr. 123 si desemnate in mod special pentru aceasta misiune.
Organismul notificat defineste si efectueaza sau dispune efectuarea examinarilor si incercarilor adecvate pentru certificarea conformitatii tipurilor de materiale cu cerintele corespunzatoare din HG mentionata in paragraful anterior.

L. Inspectoratul utilizatorilor
Utilizatorii de echipamente sub presiune si subansambluri, prin exceptie de la prevederile referitoare la sarcinile indeplinite de organismele notificate, pot introduce pe piata si pot pune in functiune echipamente sub presiune sau subansambluri a caror conformitate cu cerintele esentiale de securitate a fost evaluata de catre un inspectorat al utilizatorilor desemnat conform prevederilor HG 123/2015. La echipamentele sub presiune si ansamblurile a caror conformitate a fost evaluata de catre un inspectorat al utilizatorilor nu se aplica marcajul CE, iar echipamentele respective nu pot fi utilizate decat in intreprinderile apartinand grupului din care face parte inspectoratul.
Grupul aplica o politica comuna de securitate in ceea ce priveste specificatiile tehnice de proiectare, de productie, de control, de intretinere si de utilizare a echipamentelor sub presiune si a ansamblurilor. Inspectoratele utilizatorilor lucreaza exclusiv pentru grupul din care fac parte. 

De asemenea alte capitole ale HG trateaza si alte aspecte importante si anume:
Declaratia UE de conformitate; 
Cerintele pentru aplicarea marcajului CE;
Notificarea organismelor de evaluare a conformitatii;
Supravegherea pietei si procedura de salvgardare;
Raspunderi si sanctiuni. 

Punerea in functiune a echipamentelor sub presiune si a subansamblurilor care respecta reglementarile nationale in vigoare la data punerii in aplicare HG nr. 584/2004 privind stabilirea conditiilor de introducere pe piata a echipamentelor sub presiune, cu modificarile si completarile ulterioare, si care au fost introduse pe piata pana la data de 29 mai 2002 nu poate fi impiedicata. De asemenea punerea la dispozitie pe piata si/sau punerea in functiune a echipamentelor sau a ansamblurilor sub presiune conforme cu HG nr. 584/2004, cu modificarile si completarile ulterioare, si care au fost introduse pe piata inainte de data de 01.06.2015 nu poate fi impiedicata. Certificatele si deciziile eliberate de organismele de evaluare a conformitatii in temeiul HG nr. 584/2004, cu modificarile si completarile ulterioare, sunt valabile in temeiul acestei HG pe care v-o prezentam acum.
Nota 3: Noua HG va intra in vigoare la data de 19 iulie 2016, cu exceptia art. 13 –Clasificarea echipamentelor sub presiune (vezi art. I.1 din aceasta parte a articolului) – care a intrat in vigoare la data de 01 iunie 2015.

Pentru alte amanunte s-au neclaritati puteti consulta noul HG care a fost publicat in Monitorul Oficial al Romaniei din data de 17.03.2015.

Ing. Cristian Guta 
cristianguta@yahoo.com
 

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Opinii

Licitatii

Reea Agency

Video