Parlamentul UE sustine energia regenerabila produsă de oameni dar tinteste prea jos

101 vizualizari
Panouri solare
Distribuie pe

Planul comisiei ar anula controversata „taxă pe soare” din Spania

Pe 28 noiembrie, Comisia de energie a Parlamentului European a votat pentru recunoașterea dreptului europenilor de a-și produce și vinde propria energie regenerabilă.

Comisia a aprobat amendamentele la regulile energiei regenerabile din UE care ar face ca electricitatea consumată din producție proprie să nu fie supusă taxelor, tarifelor și impozitelor. Asta ar face ca „taxa pe soare”, atât de controversată în Spania, să devină ilegală sub regulile UE. „Taxa pe soare” forțează proprietarii de panouri solare din Spania să plătească pentru electricitatea pe care o produc singuri și o consumă.

Sebastian Mang, consilier pe politici energetice al Greenpeace EU afirmă: „Parlamentul recunoaște că fiecare European ar trebui să aibă dreptul de a produce, consuma și vinde energia regenerabilă, dar este în mod nerealist pesimist când vine vorba despre ținta pe energie regenerabilă a UE. Așa cum nimeni nu l-ar forța pe Messi să joace în divizia a treia belgiană, a pune cetățenii europeni în fruntea tranziției energetice are sens numai dacă ei își pot atinge întregul potențial.”

Comisia de energie a susținut și că 35% din energia din UE ar trebui să provină din surse regenerabile până în 2030. În 2014, guvernele europene au sugerat un obiectiv de 27% și în 2016, Comisia Europeană a susținut această țintă. Dar comisia a susținut și o breșă care ar permite țărilor UE o flexibilitate de 10% asupra obiectivului propus de 35%. Asta ar putea scădea proporția obligatorie de energie regenerabilă în 2030 la doar 31,5%.

Comisia nu a sprijinit nici obiective obligatorii naționale pentru energia regenerabilă. Fără ținte naționale după 2020, ar putea să fie mai greu pentru UE să tragă la răspundere guvernele pentru contribuții insuficiente la obiectivul general UE.

Potențialul regenerabilelor produse de cetățeni

Un raport al CE Delft publicat de Greenpeace anul trecut arată că, dacă se oferă sprijinul necesar, jumătate din toți cetățenii UE și-ar putea produce singuri electricitatea până în 2050, îndeplinind aproape jumătate din cererea de electricitate a UE. Companiile de energie ar putea oferi restul din electricitatea Europei din surse regenerabile.

Pentru a limita creșterea globală a temperaturii la 1,5 grade, așa cum s-a agreat la conferința climatică de la Paris din 2015, Greenpeace avertizează că UE trebuie să își mărească ținta de energie regenerabilă la cel puțin 45% până în 2030 și să treacă la un sistem alimentat în întregime de regenerabile, pe durata unei generații.

Context

În prezent, UE decide asupra viitorului sistemului său energetic prin revizuirea amplei legislații care acoperă politicile pentru energie regenerabilă, subvențiile pentru combustibili fosili și schema pieței de electricitate. Propunerile Comisiei Europene au fost publicate în noiembrie 2016, denumite pachetul „Clean Energy for all Europeans”.

În afară de acest vot asupra directivei pe regenerabile, în februarie 2018 se așteaptă votul comisiei de energie a Parlamentului asupra reformei regulilor pieței de electricitate. Parlamentul va vota apoi în plen asupra ambelor documente la începutul lui 2018.

Miniștrii energiei din toate țările UE se vor întâlni pe 18 decembrie 2017 la Bruxelles pentru a ajunge la un acord preliminar de Consiliu asupra reformelor planificate, în pregătire pentru negocierile cu Parlamentul în primăvara şi vara lui 2018.

Sursa: Greenpeace

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Opinii

Licitatii

Reea Agency

Video