Peste 85% din zonele pentru scaldat din Europa au o calitate excelenta a apei

108 vizualizari
Calitatea apei de scaldat
Distribuie pe

Potrivit ultimului raport anual privind calitatea apelor pentru scăldat din Europa, puțin peste 85 % din zonele pentru scăldat din Europa monitorizate anul trecut au îndeplinit standardul de calitate „excelent” al Uniunii Europene, cel mai înalt și mai strict în ceea ce privește apa pentru scăldat. Rezultatele publicate astăzi sunt un indicator bun al zonelor în care puteți găsi în această vară ape pentru scăldat de cea mai bună calitate.

Potrivit raportului din acest an al Comisiei Europene și al Agenției Europene de Mediu (AEM), marea majoritate – 95,4 % – din cele 21 831 de zone pentru scăldat monitorizate în cele 28 de state membre ale UE au îndeplinit cerințele minime de calitate prevăzute de normele UE. În raport au fost incluse și 300 de zone pentru scăldat monitorizate în Albania și Elveția.

Procentul zonelor pentru scăldat care respectă standardul de calitate „excelent”, cel mai strict, a crescut ușor: de la 85,0 % în 2017 la 85,1 % anul trecut. Procentul zonelor care îndeplinesc standardul „suficient” a scăzut de la 96 % în 2017 la 95,4 % în 2018. Această scădere minoră este cauzată cel mai probabil de deschiderea unor zone noi de scăldat pentru care nu sunt încă disponibile cele patru sezoane de scăldat necesare astfel încât să poată fi clasificate în conformitate cu directiva. În 2018, 301 (1,3 %) din toate zonele pentru scăldat din UE, Albania și Elveția au fost clasificate ca având o calitate„nesatisfăcătoare” a apei. Acest nivel este puțin mai scăzut decât cel de 1,4 % înregistrat în 2017. 

Comisarul european pentru mediu, afaceri maritime și pescuit, Karmenu Vella, a declarat: Așa cum am văzut ieri, cu ocazia Zilei mondiale a mediului, ne confruntăm cu multe provocări. Însă e bine să și sărbătorim atunci când avem motiv, cum ar fi rezultatele bune din domeniul ecologiei în Uniunea Europeană. Calitatea zonelor pentru scăldat din Europa reprezintă un motiv de bucurie și unul care ne privește pe toți. Prin intermediul eforturilor susținute de testare, raportare, monitorizare și schimb de cunoștințe de specialitate, suntem siguri că vom continua să îmbunătățim calitatea zonelor noastre preferate pentru înot. Noul nostru instrument de evaluare a punerii în aplicare a politicilor de mediu va ajuta statele membre să învețe unele de la altele cum să atingă și să mențină, în mod optim, nivelul de excelență pe care le-am atins pe parcursul mandatului meu. Felicit AEM pentru contribuția la îmbunătățirea standardelor și, de asemenea, pentru furnizarea periodică și fiabilă a acestor informații.

Grație acestor informații, puteți face o alegere în cunoștință de cauză, indiferent unde vă veți petrece vacanța în această vară. 
Hans Bruyninckx, directorul executiv al AEM, a declarat: Raportul pe care l-am publicat confirmă că au dat roade eforturile depuse de statele membre în ultimii 40 ani, în special în ceea ce privește tratarea apelor uzate: astăzi, majoritatea europenilor se bucură de o calitate excelentă a apei pentru scăldat. Totuși, acesta este doar un aspect din multele asupra cărora trebuie să ne concentrăm, de la combaterea poluării cu materiale plastice până la protejarea vieții marine, pentru a avea mări, lacuri și râuri mai sănătoase. 

Cerințele care trebuie îndeplinite în materie de apă pentru scăldat sunt prevăzute în Directiva UE aferentă. Punerea sa în aplicare a contribuit la îmbunătățirea considerabilă a calității apei pentru scăldat din Europa în ultimii 40 de ani. Prin monitorizarea și gestionarea eficace introduse de directivă și prin investițiile în tratarea apelor urbane uzate, s-a redus drastic volumul deșeurilor municipale și industriale netratate sau parțial tratate care ajung în apă. Normele prevăd obligația autorităților locale de a lua, pe parcursul sezonului de înot, eșantioane de apă de la locurile de scăldat identificate oficial. Eșantioanele sunt analizate pentru a se stabili prezența a două tipuri de bacterii, care indică existența unei poluări determinate de apele uzate sau de animale.
 
Alte constatări importante

  • În patru țări, cel puțin 95 % din zonele pentru scăldat au o calitate excelentă a apei: Cipru (99,1 % din totalul zonelor), Malta (98,9 % din toate zonele), Austria (97,3 % din toate zonele) și Grecia (97 % din toate zonele). 
  • Toate zonele pentru scăldat din Cipru, Grecia, Letonia, Luxemburg, Malta, România și Slovenia au obținut cel puțin calificativul „satisfăcător” în 2018. 
  • Cele trei țări cu cel mai mare număr de zone pentru scăldat cu o calitate nesatisfăcătoare a apei sunt Italia (89 de zone de îmbăiere sau 1,6 %), Franța (54 de zone sau 1,6 %) și Spania (50 de zone sau 2,2 %). În comparație cu 2017, numărul de zone cu apă pentru scăldat de calitate nesatisfăcătoare din Franța a scăzut (de la 80 în 2017 la 54 în 2018), în timp ce în Italia și Spania s-a înregistrat o sporire a acestora (de la 79 la 89 de zone în Italia și de la 38 la 50 de zone în Spania). 

 
Context

Contaminarea apei cu bacterii fecale continuă să reprezinte un risc pentru sănătatea umană, în special atunci când survine în zonele de îmbăiere. Practicarea înotului în lacuri sau pe plaje cu ape contaminate poate conduce la îmbolnăvire. Principalele surse de poluare sunt apa uzată și apa de scurgere provenită de la ferme și exploatații agricole. Acest tip de poluare se intensifică în perioadele de ploi abundente și inundații, din cauza revărsării canalizărilor și a deversării apelor de scurgere poluate în cursurile de apă și în mări.

Toate statele membre ale UE, precum și Albania și Elveția își monitorizează zonele de îmbăiere în conformitate cu dispozițiile Directivei UE privind apa de îmbăiere. Evaluarea calității apei de îmbăiere în temeiul Directivei privind apa de îmbăiere monitorizează valorile a doi parametri microbiologici: Enterococi intestinali și Escherichia coli. Calitatea apei pentru scăldat este clasificată, în funcție de nivelurile de bacterii fecale detectate, ca fiind „excelentă”, „bună”, „satisfăcătoare” sau „nesatisfăcătoare”. În cazul în care apa este clasificată drept „nesatisfăcătoare”, statele membre ar trebui să ia măsuri precum interzicerea scăldatului sau sfătuirea populației să nu intre în apă, să furnizeze publicului informații și să ia măsuri corective adecvate.
 
Mai multe informații 

Rapoarte de țară
Hartă interactivă privind rezultatele fiecărui sit pentru scăldat
Directiva privind apa pentru scăldat
AEM, Starea apelor pentru scăldat
Calitatea apei pentru scăldat

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Atentie! Nu introduceti date personale in comentarii.
CAPTCHA

Opinii

Licitatii

Valoarea estimata: 6.710 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 12.606 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 200 RON
Data publicarii:

Reea Agency

Video