Prescriptia tehnica ISCIR PT CR 9 - 2013 (II)

219 vizualizari
cerintele tehnice pentru autorizarea sudorilor
Distribuie pe

Noutati privind cerintele tehnice pentru autorizarea sudorilor pentru otel, aluminiu si aliaje de aluminiu precum si a operatorilor care efectueaza operatii de sudare in polietilena de inalta densitate (PE-HD) (II)

In prima parte a acestui articol am inceput prezentarea cerintelor tehnice pentru autorizarea sudorilor pentru otel, aluminiu si aliaje de aluminiu precum si a operatorilor care efectueaza operatii de sudare in polietilena de inalta densitate (PE-HD). 
Astfel s-au prezentat cerintele ce trebuiesc indeplinite pentru organizarea cursurilor de formare profesionala in vederea autorizarii sudorilor pentru otel, aluminiu si aliaje de aluminiu precum si a operatorilor sudare tevi si fitinguri din polietilena de inalta densitate (PE-HD). 
S-a continuat apoi cu enumerarea variabilelor esentiale de sudare ca si a procedeelor de sudare utilizate la autorizarea sudorilor pentru otel.
De asemenea au fost detaliate conditiile care trebuiesc indeplinite de catre persoanele care solicita prezentarea la examenul de autorizare a sudorilor pentru otel, aluminiu si aliaje de aluminiu.
In incheierea primei parti a articolului s-au prezentat si examinarile (teoretica si practica) care constituie examenul de autorizare al sudorilor.

In aceasta a doua parte vom continua cu alte elemente privind examinarea sudorilor in vederea autorizarii lor. 
Un prim aspect il reprezinta forma si dimensiunile probelor de sudare pentru examinarea practica. Acestea sunt prevazute in prescriptia tehnica P.T. CR 9 – 2013.
Sudarea probelor pentru autorizarea sudorilor se va realiza cu respectarea integrala a conditiilor cuprinse in pWPS/WPS.
In cazul tevilor utilizate la probele sudate cap la cap, trebuie ca numarul probelor si diametrul tevilor sa fie astfel ales, incat sa permita (prin lungimea desfasurata a suduriii/sudurilor realizate), prelevarea tuturor epruvetelor pentru incercari distructive precum si cele impuse la eventuala repetare a acestora.

Metode de verificare si conditii de acceptare a probelor sudate

Probele sudate se examineaza vizual in starea in care se afla dupa sudare; alte examinari nedistructive se desfasoara dupa examinarea vizuala, fie in starea in care se afla dupa sudare, fie, daca este cazul, dupa efectuarea tratamentului termic final prevazut in pWPS/WPS.
Examinarile nedistructive se efectueaza in laboratoare autorizate de catre ISCIR, iar incercarile distructive se efectueaza in laboratoare care au fost evaluate de catre ISCIR pentru stabilirea capabilitatii tehnice pentru fiecare domeniu de incercare.
Probele sudate se incearca distructiv numai daca la examinarile nedistructive se obtin rezultate care se incadreaza in criteriile si nivelurile de acceptare al discontinuitatilor specifice fiecarei metode de examinare.

Examinarea vizuala a probelor sudate se efectueaza de catre inspectorul de specialitate din cadrul ISCIR care participa la examen, iar rezultatul acestei examinari constituie conditie de continuare a examinarilor.
Examinarea vizuala se efectueaza conform cerintelor standardului european aplicabil, iar nivelurile de calitate si acceptare pentru imperfectiuni sa fie corespunzatoare nivelului B.
Probele corespunzatoare din punct de vedere al examinarii vizuale se supun in continuare la examinarile si incercarile prevazute de prescriptia tehnica PT CR 9 -2013.

Examinarile cu radiatii penetrante, examinarile cu ultrasunete, examinarile cu lichide penetrante si examinarile cu particole magnetice ale imbinarilor sudate se efectueaza in conformitate cu cerintele standardelor europene aplicabile privind tehnica de examinare si nivelurile de acceptare corespunzatoare nivelului de calitate B.
Incercarea la indoire a imbinarilor sudate se efectueaza in conformitate cu cerintele standardului european aplicabil, grosimea epruvetelor fiind egala cu cea a materialului de baza utilizat la realizarea probei sudate.

Incercarea la indoire se efectueaza pe 4 epruvete prelevate transversal fata de axa sudurii, la care se indeparteaza suprainaltarea sudurii pe ambele fete, 2 epruvete se incearca cu radacina supusa la intindere si 2 epruvete se incearca cu radacina supusa la comprimare.
Pentru grosimi ale materialelor de baza mai mari sau egale cu 15 mm, incercarea la indoire transversala poate fi inlocuita cu incercarea la indoire laterala, efectuata pe 4 epruvete.
Incercarea la indoire transversala/laterala se efectueaza prin indoirea libera sau ghidata a epruvetelor pana la un unghi de 180gr., in dispozitive care au diametrul dornului 3 t (t= grosimea materialului probei), cu exceptia cazurilor cand ductibilitatea materialului de baza sau de adaos impune alte limitari care sunt indicate in specificatiile de material.
Incercarea la indoire este considerata admisa daca epruvetele, dupa indoire, nu prezinta defecte deschise mai mari de 2 mm, masurate in orice directie.
Defectele care apar la muchiile epruvetei in timpul incercarii nu sunt luate in considerare, cu exceptia fisurilor cauzate de lipsa de patrundere, prezenta zgurii, sau defecte de alta natura a sudurii.

Incercarea tehnologica de rupere a imbinarilor sudate se efectueaza in conformitate cu cerintele standardului european aplicabil, dupa cum urmeaza:
- in cazul imbinarilor de colt sau a imbinarilor tip racord, pe minim 4 epruvete;
- in cazul imbinarilor cap la cap, pe minim 2 epruvete.
Incercarile distructive se efectueaza in prezenta responsabilului tehnic cu sudura (RTS). Inspectorul de specialitate din cadrul ISCIR poate participa la efectuarea incercarilor distructive sau in termen de 14 zile calendaristice de la efectuarea acestora poate verifica la sediul laboratorului daca incercarile distructive la care au fost supuse probele sudate si forma epruvetelor, corespund cerintelor prevazute in prescriptia tehnica PT CR 9 -2013, daca sunt identificate poansoanele aplicate pe proba sudata si daca exista corespondenta intre epruvetele prezentate si buletinele/ certificatele emise.

In urma acestor verificari, inspectorul de specialitate din cadrul ISCIR intocmeste un proces verbal de verificare tehnica. Probele sudate si epruvetele incercate trebuie sa fie pastrate in laborator un termen de minim 14 zile calendaristice de la data efectuarii incercarilor.
In cazul in care proba sudata nu indeplineste una din conditiile de acceptare specifice pentru examinarea vizuala sau pentru oricare dintre examinarile nedistructive, sudorul este respins de la autorizare, iar in situatia in care se solicita, procesul de autorizare se reia integral.
Daca la una din incercarile distructive care sunt prevazute a se efectua se obtin rezultate necorespunzatoare, se admite repetarea incercarii / incercarilor pe un numar dublu de epruvete specifice acelui tip de incercare distructiva. Aceste epruvete suplimentare trebuie sa fie prelevate din aceiasi/aceeasi proba sau probe sudate si care sunt examinate nedistructiv in conditii identice.
In situatia in care si repetarea efectuata pe un numar dublu de epruvete a acestor incercari distructive conduce la rezultate necorespunzatoare, sudorul este respins de la autorizare, iar in situatia in care se solicita, procesul de autorizare se reia integral.

C. Autorizarea operatorilor sudare tevi si fitinguri din polietilena de inalta densitate (PEHD)

La examenul de autorizare a operatorilor sudare PEHD, se pot prezenta persoanele care indeplinesc urmatoarele conditii:
- detin un certificat de absolvire al unui curs de specializare/perfectionare;
- au implinit varsta de 18 ani;
- detin o fisa de aptitudini eliberata de un medic de medicina muncii cu mentiunea "Apt pentru prestarea ocupatiei de operator sudare PEHD’’ sau un document echivalent emis de autoritatea competenta in domeniu dintr – un stat membru al Uniunii Europene.
Persoanele care indeplinesc conditiile prezentate mai sus sustin examenul de autorizare care consta dintr – o examinare teoretica si o examinare practica.
Nota: Pot fi autorizate fara examen de autorizare, persoanele care detin un certificat de absolvire al unui curs de specializare / perfectionare insotit de un raport de evaluare tehnica emis de catre un organism de certificare personal sudor acreditat si desemnat conform legislatiei in vigoare sau de catre un organism de certificare personal sudor acreditat si desemnat de catre o autoritate competenta dintr – un stat membru al Uniunii Europene, din care sa rezulte ca evaluarea operatorului sudare PEHD si rezultatele obtinute respecta prevederile prescriptiei tehnica PT CR 9 -2013.

Variabile esentiale de sudare si domenii de autorizare

Procedeele de sudare pentru care se autorizeaza operatorii sudare sunt urmatoarele:
- sudarea cu element incalzitor drept (SD);
- sudarea prin electrofuziune a imbinarilor suprapuse cu manson (SRM);
- sudarea prin electrofuziune a imbinarilor tip sa (derivatie), (SRS);

Principalele tipuri de imbinari folosite la sudarea tevilor si fitingurilor din polietilena de inalta densitate (PEHD) sunt:
- imbinare cap la cap (BW);
- imbinare suprapusa cu manson (SW);
- imbinare tip sa (derivatie), (SS). 

Materiale de baza

Autorizarea operatorilor sudare pentru polietilena de inalta densitate (PEHD) se face pentru urmatoarele materiale de baza:
- PE 80;
- PE 100.
Domeniile de autorizare a operatorilor sudare sunt urmatoarele:
- PE 80 cu PE 80 si PE 100 cu PE 100;
- PE 80 cu PE 100.
La conductele din polietilena de inalta densitate rapoartele dimensionale standard cel mai des utilizate sunt SDR ≤ SDR 9; SDR 11; SDR 13,6; SDR 17; SDR 17,6; SDR 21; SDR 26 si SDR 33.

In ultima parte a articolului vom prezenta si restul aspectelor legate de prescriptia tehnica PT CR9 – 2013.

Ing. Cristian Guta
cristianguta@yahoo.com

 

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Opinii

Licitatii

Reea Agency

Video