Prescriptia tehnica ISCIR PT CR 9 - 2013 (III)

1075 vizualizari
cerintele tehnice pentru autorizarea sudorilor
Distribuie pe

Noutati privind cerintele tehnice pentru autorizarea sudorilor pentru otel, aluminiu si aliaje de aluminiu precum si a operatorilor care efectueaza operatii de sudare in polietilena de inalta densitate (PE-HD) (III)

In primele doua parti ale acestui articol am inceput prezentarea cerintelor tehnice pentru autorizarea sudorilor pentru otel, aluminiu si aliaje de aluminiu precum si a operatorilor care efectueaza operatii de sudare in polietilena de inalta densitate (PE-HD). 
Astfel s-au prezentat cerintele ce trebuiesc indeplinite pentru organizarea cursurilor de formare profesionala in vederea autorizarii sudorilor pentru otel, aluminiu si aliaje de aluminiu precum si a operatorilor sudare tevi si fitinguri din polietilena de inalta densitate (PE-HD). 
S-a continuat apoi cu enumerarea variabilelor esentiale de sudare ca si a procedeelor de sudare utilizate la autorizarea sudorilor pentru otel.
De asemenea au fost detaliate conditiile care trebuiesc indeplinite de catre persoanele care solicita prezentarea la examenul de autorizare a sudorilor pentru otel, aluminiu si aliaje de aluminiu. Am prezentat apoi examinarile (teoretica si practica) care constituie examenul de autorizare al sudorilor precum si forma si dimensiunile probelor de sudare pentru examinarea practica, prevazute in prescriptia tehnica P.T. CR 9 – 2013.
Am evidentiat apoi metodele de verificare si conditiile de acceptare a probelor sudate la autorizarea sudorilor pentru otel, aluminiu si aliaje de aluminiu.
S-a continuat cu prezentarea conditiilor pentru autorizarea operatorilor sudare tevi si fitinguri din polietilena de inalta densitate (PE-HD).

In aceasta ultima parte a articolului vom prezenta si celelalte aspecte legate de prescriptia tehnica PT CR9 – 2013.

Sustinerea examenului in vederea autorizarii

Examenul de autorizare se desfasoara conform prevederilor prescriptiei tehnice PT CR9 – 2013.
Inainte de inceperea sudarii probei, aceasta trebuie identificata prin marcare in prezenta inspectorului de specialitate din cadrul ISCIR.
Daca in timpul executarii probelor sudate se constata ca apar variatii ale parametrilor tehnologici cauzate de scaderea tensiunii, intreruperea curentului sau altele asemenea, care pot conduce la nerespectarea datelor tehnice din pWPS/WPS, probele se repeta.
La terminarea examinarii practice inspectorul de specialitate din cadrul ISCIR intocmeste un proces-verbal de verificare tehnica, in care indica rezultatele obtinute de candidati la examinarea teoretica, rezultatele examinarii vizuale ale probei/probelor sudate in raport cu referentialele utilizate si dispune, dupa caz, continuarea examinarilor.

Forma si dimensiunile probelor

Pregatirea si sudarea probelor pentru autorizare se efectueaza in conformitate cu pWPS/ WPS care decurg din WPQR aprobate de catre ISCIR.
In cazul tevilor utilizate la probele sudate cap la cap, trebuie ca numarul probelor si diametrul tevilor sa fie astfel ales, incat sa permita (prin lungimea desfasurata a sudurii/sudurilor realizate), prelevarea tuturor epruvetelor pentru incercari distructive precum si cele impuse la eventuala repetare a acestora.
Examinarea vizuala a probelor sudate se efectueaza de catre inspectorul de specialitate din cadrul ISCIR care participa la examen, iar rezultatul acestei examinari constituie conditie de continuare a examinarilor. Aceasta examinare se efectueaza in conformitate cu cerintele standardului european aplicabil.
Probele sudate examinate vizual sunt considerate admise daca se incadreaza in criteriile de acceptare a defectelor imbinarilor sudate din polietilena de inalta densitate (PE-HD) prevazute in cadrul prescriptiei tehnice PT CR 9-2013.
Incercarile distructive se efectueaza in laboratoare care au fost evaluate de catre ISCIR pentru stabilirea capabilitatii tehnice pentru fiecare domeniu de incercare.

Incercarea la tractiune transversala

Incercarea la tractiune transversala a unei imbinari sudate se efectueaza in conformitate cu cerintele standardului european aplicabil, pe epruvete fara portiune calibrata.
Prelevarea epruvetelor necesare pentru efectuarea incercarilor se realizeaza prin procedee mecanice si se va face perpendicular pe imbinarea sudata, in lungul axei longitudinale a tevii, astfel incat acestea sa fie repartizate la distante egale pe circumferinta acesteia, iar imbinarea sudata sa fie la mijlocul epruvetelor.
Viteza de incercare la tractiune este de 50 +/- 2,5 mm/min (daca nu este altfel specificata in instructiunile masinii de incercat).
Incercarea la tractiune transversala se considera admisa daca pe fiecare epruveta incercata se obtin urmatoarele rezultate:
a) rezistenta la rupere a imbinarii sudate este egala sau mai mare decat rezistenta minima la tractiune a materialului de baza prevazuta in specificatia de material sau,
b) rezistenta la rupere a imbinarii sudate este egala sau mai mare decat rezistenta minima la tractiune prevazuta in specificatia de material a celui mai slab dintre materialele de baza utilizate, in cazul in care se folosesc materiale de baza diferite la executarea probei sudate.

Incercarea la rupere prin decoeziune

Incercarea la rupere prin decoeziune a imbinarii sudate se efectueaza in conformitate cu cerintele standardului european aplicabil.
Incercarea este admisa daca suprafata ruperii fragile nu depaseste 25% din lungimea axiala a sudurii.
Incercarile distructive se efectueaza in prezenta responsabilului tehnic cu sudura (RTS). Inspectorul de specialitate din cadrul ISCIR poate participa la efectuarea incercarilor distructive sau in termen de 14 zile calendaristice de la efectuarea acestora poate verifica la sediul laboratorului daca incercarile distructive la care au fost supuse probele sudate si forma epruvetelor, corespund cerintelor prevazute in prescriptia tehnica PT CR 9 – 2013, daca sunt identificate marcajele aplicate pe proba sudata si daca exista corespondenta intre epruvetele prezentate si buletinele / certificatele emise.
In urma acestor verificari, inspectorul de specialitate din cadrul ISCIR intocmeste un proces verbal de verificare tehnica. Probele sudate si epruvetele incercate trebuie sa fie pastrate in laborator un termen de minim 14 zile calendaristice de la data efectuarii incercarilor.

Reverificari

In cazul in care proba sudata nu indeplineste una din conditiile de acceptare specifice pentru examinarea vizuala sau pentru oricare dintre examinarile nedistructive, operatorul sudare este respins de la autorizare, iar in situatia in care se solicita, procesul de autorizare se reia integral.
Daca la una din incercarile distructive care sunt prevazute a se efectua se obtin rezultate necorespunzatoare, se admite repetarea incercarii / incercarilor pe un numar dublu de epruvete specifice acelui tip de incercare distructiva. Aceste epruvete suplimentare trebuie sa fie prelevate din aceeasi proba sudata sau din probe sudate si examinate vizual in conditii identice.
In situatia in care si repetarea efectuata pe un numar dublu de epruvete a acestor incercari distructive conduce la rezultate necorespunzatoare, operatorul sudor este respins de la autorizare, iar in situatia in care se solicita, procesul de autorizare se reia integral.

Eliberarea autorizatiei

Autorizatiile sudorilor pentru otel, aluminiu si aliaje de aluminiu precum si a operatorilor sudare PEHD se elibereaza de catre ISCIR in termen de 15 zile calendaristice de la data la care persoana juridica depune la ISCIR dosarul final pentru fiecare candidat care a fost declarat „ADMIS” in procesul – verbal de verificare tehnica intocmit de inspectorul de specialitate din cadrul ISCIR.
Dupa analiza documentelor din dosarul final al sudorului pentru otel, aluminiu si aliaje de aluminiu sau al operatorului sudare PEHD, inspectorul de specialitate din cadrul ISCIR intocmeste procesul - verbal final. Apoi inspectorul de specialitate din cadrul ISCIR intocmeste autorizatia de sudor sau operator sudare PEHD (conform Anexei alaturate), pentru fiecare candidat care este declarat „ADMIS” in procesul - verbal final.
Persoana juridica primeste exemplarul original al autorizatiei de sudor sau operator sudare PEHD, iar o copie a acesteia ramane, impreuna cu dosarul final, la ISCIR.
Perioada de valabilitate a autorizatiei este de cel mult 2 (doi) ani, cu posibilitatea de prelungire pentru perioade de cel mult 2 (doi) ani.

Codificarea autorizatiei

Autorizatia de sudor pentru otel, aluminiu si aliaje de aluminiu sau autorizatia de operator sudare PEHD, contine cel putin urmatoarele informatii in ordinea de mai jos, astfel incat sa poata fi utilizate in sistemul informational:
a) numarul prescriptiei tehnice aplicabile;
b) identificarea persoanei juridice;
c) identificarea persoanei fizice – sudor, respectiv operator sudare;
d) variabilele esentiale;
e) domeniul de autorizare;
f) tipuri de verificari ale probelor sudate.

Prelungirea valabilitatii autorizatiei de sudor sau a autorizatiei de operator sudare

Prelungirea valabilitatii autorizatiei de sudor pentru otel, aluminiu si aliaje de aluminiu sau a autorizatiei de operator sudare PEHD se efectueaza de catre ISCIR.
Pentru examinarea in vederea prelungirii valabilitatii autorizatiei persoana juridica cu care sudorul are raporturi contractuale solicita in scris la ISCIR acest lucru si depune urmatoarele:
- copia fisei de aptitudini eliberata de un medic de medicina muncii cu mentiunea „Apt pentru prestarea ocupatiei de sudor” sau „Apt pentru prestarea ocupatiei de operator sudare PEHD” dupa caz.
- autorizatia de sudor sau autorizatia de operator sudare PEHD dupa caz.
Prelungirea fara examen a autorizatiei de sudor sau a autorizatiei de operator sudare PEHD se efectueaza pe baza unui raport de evaluare tehnica emis de catre un organism de certificare personal sudor acreditat si desemnat conform legislatiei in vigoare, din care sa rezulte ca evaluarea sudorului sau a operatorului sudare PEHD si rezultatele obtinute respecta prevederile prescriptiei tehnice PT CR 9 – 2013.
Nerespectarea obligatiilor si responsabilitatilor de catre persoanele juridice titulare ale autorizatiilor de sudor poate atrage urmatoarele sanctiuni administrative conform prevederilor prescriptiei tehnice PT CR 9 – 2013 si anume:
- suspendarea pe o perioada de pana la 3 luni a autorizatiei de sudor;
- suspendarea pe o perioada de la 3 luni la 6 luni a autorizatiei de sudor;
- retragerea autorizatiei de sudor.
Sanctiunile administrative se dispun de catre ISCIR, prin decizie motivata, in baza procesului – verbal de verificare tehnica incheiat de inspectorul de specialitate din cadrul ISCIR cu ocazia verificarii efectuate.
Autorizatia de sudor sau de operator sudare PEHD este valabila numai pentru persoana juridica cu care sudorul sau operatorul sudare PEHD are raporturi contractuale.

Nota: In situatia in care se dispune retragerea autorizatiei de sudor sau operator sudare PEHD se poate solicita eliberarea unei noi autorizatii de sudor sau operator sudare PEHD, cu respectarea cerintelor tehnice din prescriptia tehnica PT CR 9 – 2013, dar nu mai devreme de 6 luni de la data retragerii.

Ing. Cristian Guta
cristianguta@yahoo.com

 

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Opinii

Licitatii

Reea Agency

Video