Tarile din Europa Centrala si de Sud-Est isi unesc fortele pentru a crea o piata integrata a gazelor naturale

101 vizualizari
Memorandum of Understanding
Distribuie pe

Dubrovnik - O piata conectata de energie a UE, in cadrul careia energia circula liber intre frontierele statelor membre si in care niciun stat membru nu ramane izolat de retelele energetice ale UE este o conditie necesara pentru a crea o uniune energetica solida, cu o politica privind clima care sa fie orientata spre viitor. Aceasta va asigura energie sigura, durabila si la preturi abordabile pentru toti cetatenii si intreprinderile din UE. 15 tari din UE si din Comunitatea Energiei din regiunile din Europei Centrale si de Sud-Est au convenit sa colaboreze pentru accelerarea construirii legaturilor de infrastructura de gaz care lipsesc si sa abordeze aspectele tehnice si de reglementare care inca mai afecteaza securitatea aprovizionarii si dezvoltarea in regiune a unei piete de energie complet integrate si competitive.

Memorandumul de intelegere de lansare oficiala a acestei initiative a fost semnat astazi, la Dubrovnik. El va deschide calea catre mai buna integrare a pietelor de energie ale UE si ale Comunitatii Energiei. Prin crearea unui cadru stabil de reglementare si de piata, acordul va contribui la imbunatatirea climatului de investitii in tarile si teritoriile implicate din UE si din Comunitatea Energiei.

Foto: Signing of the Memorandum of Understanding of the High Level Group on Central and South Eastern Europe Gas Connectivity by Maroš Šefčovič, in the presence of Miguel Arias Cañete, standing, on the left, and Ivan Vrdoljak, Croatian Minister for Economy, standing in the centre. (EC Audiovisual Services, 10/07/2015)

Vicepresedintele Comisiei Europene pentru uniune energetica, Maroš Šefčovič, a declarat: „Aceasta regiune este foarte importanta pentru Europa, in special din punctul de vedere al securitatii aprovizionarii cu energie. Imbunatatirea infrastructurii prin intermediul unor proiecte realiste si fezabile este cruciala pentru diversificarea resurselor energetice si pentru consolidarea rezistentei regiunii la socurile care afecteaza aprovizionarea cu energie. Cooperarea intre tarile din regiune este esentiala in aceasta privinta. Eu insumi si intreaga Comisie sprijinim acest proces, in special in cadrul Strategiei Uniunii Energetice Europene.”

In legatura cu acest subiect, Miguel Arias Cañete, comisar pentru politici climatice si energie, a declarat: „Cooperarea regionala este piatra de temelie a activitatii noastre in directia realizarii unei integrari mai stranse a pietelor de energie. Prin urmare, cooperarea eficienta dintre tarile din Europa Centrala si de Sud-Est este esentiala pentru a garanta securitatea aprovizionarii cu energie si preturi accesibile pentru consumatorii din regiune. In timp ce fiecare tara trebuie sa faca fata propriilor probleme specifice in materie de energie, abordarea acestora impreuna poate oferi solutii mai ieftine si mai eficiente.”

Activitatea comuna in cadrul initiativei Comisiei Europene pentru conectarea retelelor de gaze in Europa Centrala si de Sud-Est (CESEC) va pune accentul nu numai pe construirea de noi conducte de gaze, ci si pe utilizarea optima a infrastructurii existente, de exemplu prin permiterea fluxului invers. Planul de actiune anexat la memorandum identifica o serie de proiecte de infrastructura, cum ar fi gazoductul transadriatic (TAP), terminalul GNL si sistemul de evacuare din Croatia, consolidarea sistemului in Bulgaria si Romania, interconexiunile intre Grecia si Bulgaria si intre Serbia si Bulgaria ca fiind prioritati de varf (a se vedea lista completa a proiectelor). Acestea vor contribui la diversificarea surselor de aprovizionare; in final, fiecare stat membru din regiune ar trebui sa aiba acces la cel putin trei surse diferite de gaze. Aceste proiecte prioritare vor fi monitorizate indeaproape pentru a asigura implementarea lor rapida si eficienta din punctul de vedere al utilizarii resurselor. De asemenea, este important ca normele UE care favorizeaza concurenta loiala intre toti actorii de pe piata sa fie integral implementate in regiune.

In general, proiectele de infrastructura ar trebui sa fie finantate de catre participantii la piata, dar in cazul in care este necesar pentru a asigura finalizarea la timp a acestor proiecte, tarile CESEC vor lua in calcul implicarea Bancii Europene de Investitii (BEI) si a Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD). Initiatorii proiectelor sunt, de asemenea, incurajati in special sa utilizeze oportunitatile oferite de noul Fond european pentru investitii strategice (FEIS).

Memorandumul de intelegere si planul sau de actiune au fost semnate de vicepresedintele Comisiei Europene, Maroš Šefčovič, de comisarul UE Miguel Arias Cañete si de catre ministrii energiei si reprezentantii acestora din Austria, Bulgaria, Croatia, Grecia, Ungaria, Italia, Romania, Slovacia, Slovenia, Albania, fosta Republica Iugoslava a Macedoniei, Serbia si Ucraina (Bosnia si Hertegovina si Republica Moldova vor semna intr-un stadiu ulterior).Semnarea a avut loc in contextul Grupului CESEC la nivel inalt, infiintat in februarie 2015 cu scopul de a stimula diversificarea surselor de gaze naturale si integrarea pietei in regiune.

Context
Implementarea in timp util a proiectelor de infrastructura este deosebit de importanta, avand in vedere situatia vulnerabila din Europa Centrala si de Sud-Est, astfel cum s-a demonstrat foarte recent prin Strategia europeana pentru securitate energetica si prin testele de rezistenta, realizate in 2014.
Majoritatea tarilor din regiunea Europei Centrale si de Sud-Est nu au acces la surse diversificate de aprovizionare cu gaze naturale. Acest lucru se datoreaza in principal absentei infrastructurilor care sa permita racordarea la surse alternative de gaze naturale sau contractelor de furnizare pe termen lung cu un singur furnizor. Alte probleme sunt lipsa concurentei pe pietele energetice din regiune si utilizarea ineficienta a interconexiunilor.

Puteti citi memorandumul de intelegere si planul de actiune cu lista de proiecte pe site-ul web al DG Energie: https://ec.europa.eu/energy/en/news/central-eastern-and-south-eastern-european-countries-join-forces-create-integrated-gas-market
Pentru mai multe informatii cu privire la prima reuniune a Grupului la nivel inalt pentru conectarea retelelor de gaze in Europa Centrala si de Sud-Est (CESEC) de la Sofia, a se vedea declaratia din 9 februarie 2015:
http://europa.eu/rapid/press-release_STATEMENT-15-4281_en.htm
Mai multe informatii pe site-ul DG Energie:
http://ec.europa.eu/energy/en/topics/infrastructure

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Opinii

Licitatii

Reea Agency

Video