Puterea designului de a face diferenta: Societatea s-ar putea sa nu fie pregatita inca pentru inovatiile actuale din design

288 afisari
• Universitatea de Arhitectura si Urbanism “Ion Mincu” a gazduit sesiunea jumpthegap cu invitati speciali - juratul Valentin Vodev si arhitectul roman Justin Baroncea, in cadrul unei discutii moderate de Constantin Goagea, directorul revistei Zeppelin.
• In acest an, concursul international de design ofera premii in valoare totala de 26.000 euro pentru trei categorii: studenti, profesionisti si sustenabilitate.


Miercuri, 22 februarie, Universitatea de Arhitectura si Urbanism “Ion Mincu” a gazduit conferinta jumpthegap pentru al doilea an la rand, cu scopul de a promova concursul international de design jumpthegap. Punand in evidenta puterea pe care designul o poate avea si oportunitatile oferite de design si arhitectura in solutionarea problemelor societatii, invitatii au discutat despre experienta lor personala si despre cum si-au canalizat munca in aceasta directie.

Prin urmare, invitatul special si juratul Valentin Vodev, de doua ori castigator al premiului Red Dot Design la categoria Red Dot Best of the Best, s-a folosit de experienta sa pentru a vorbi despre inovatie, puterea designului si a unei competitii. Competitia de design jumpthegap ofera tinerilor arhitecti si designeri oportunitatea unica de a-si prezenta proiectele inovatoare si conceptele pentru spatiul baii, uitand in proiectele lor de limitele imaginatie, depasind materialele si tehnologiile curente.

50% dintre produsele care vor fi folosite peste zece ani nu au fost inca proiectate, cu atat mai putin produse, lucru demonstrat si de experienta lui Valentin Vodev. Roller Buggy-ul, o combinatie intre un carucior si un scuter, a fost lansat initial in 2005, iar recenziile sale au fost negative, variind de la un produs care nu este sigur pentru copii pana la discutii despre designul sau in sine. 5 ani mai tarziu, produsul a fost pe prima pagina a publicatiilor internationale, inclusiv poza zilei in The Telegraph si este comercializat in prezent.

El a mai vorbit si despre impactul pe care competitiile le au asupra carierei de arhitect sau designer, inclusiv din perspectiva sa personal. Competitiile pot fi un bun exercitiu, pot fi o idee pe care o pot implementa ulterior in alte proiecte, la crearea propriului business sau pot aduce, in cele din urma, si premii, fonduri, recunoasterea publica etc. Designul si calatoriile l-au ajutat sa realizeze ca acelasi obiectiv sau aceeasi utilitate pot fi atinse in nenumarate feluri, prin obiecte create in functie de cultura si estetica.

De cealalta parte, Justin Baroncea a subliniat cum functioneaza imaginatia in situatia restaurarii unor obiecte vechi, care altfel ar fi fost aruncate. Bazandu-se pe experienta personala, a prezentat proiecte de design interior in care a refolosit mobila din cladiri de birouri sau proiecte in care a implicat copii pentru a gasi noi utilizari sau forme diferite pentru obiecte vechi. Prezentarea sa a demonstrat faptul ca designul este despre estetica, dar cea care primeaza este utilitatea.

Moderatorul conferintei a fost Constantin Goagea, director la Zeppelin, revista care a fost, de asemenea, partener media pentru eveniment.

Competitia bianuala Jumpthegap se afla acum la cea de-a saptea editie, organizata de Roca, care anul acesta sarbatoreste 100 de ani, in colaborare cu Centrul de Design Barcelona.

Premiile din acest an insumeaza 26.000 de euro:
- Categoria studentilor – 10.000 de euro
- Categoria profesionistilor – 10.000 de euro
- Premiul Special pentru Sustenabilitate oferit de fundatia We are Water – 6.000 de euro

Persoanele interesate pot intra in competitie pana pe 15 martie pe jumpthegap.net, isi pot pregati proiectele in decurs de o luna si le pot inscrie pana pe 19 aprilie.

Anul trecut 3700 de persoane s-au inscris in competitie la nivel mondial, dintre care 83 dintre ele din Romania, plasand tara pe locul 12 pe lista tarilor cu cei mai multi participanti.

» inapoi la Constructii

Aboneaza-te la newsletter-ul InstalNews

Fii la curent cu toate noutatile, schimbarile, promotiile si evenimentele din lumea instalatiilor.

Ma abonez

DIN ACEEASI CATEGORIE

Situri Partenere: