Romania asimileaza lent conceptul «Smart Energy»

226 afisari
Managementul inteligent al energiei este o componentă esențială a stragegiilor „smart‟ inițiate de tot mai multe comunități locale. Concepte precum „Smart Grids‟ și „Smart Metering‟ nu mai reprezintă de ani buni o noutate în Româna, însă transpunerea lor în practică se face lent, inițiativele locale fiind dependente de strategiile naționale în acest domeniu. Călin Radu Vilt, consilier științific în cadrul Comitetului Național Român al Consiliului Mondial al Energiei (CNR-CME), ne-a oferit câteva repere ale evoluției României pe sectorul „Smart Energy‟.

În ce stadiu este strategia națională de dezvoltare inteligentă a rețelelor electrice?
Proiectul Strategiei Energetice are o foarte bună abordare a capitolului dedicat rețelelor inteligente (Smart Grids). Rămâne însă să vedem varianta finală care se va aproba și – mai ales! – voința politică de a fi transpusă în practică. Pe de altă parte, în direcția încurajării apariției sistemelor mici de generare de energie și a pieței de servicii energetice nu se înregistrează deocamdată progrese semnificative.

Care este stadiul implementării sistemelor de contorizare inteligentă (Smart Metering) la nivel național? Există riscul unei proceduri de infringement din partea UE?
Autoritatea de Reglementare a analizat rezultatele celor 45 de proiecte-pilot realizate de cei patru operatori de distribuție în opt regiuni și a aprobat dezvoltarea și instalarea a 1,5 milioane de contoare inteligente. Țintele stabilite de UE sunt însă atingerea unui grad de contorizare inteligentă de 80% la nivel național în 2020 și 100% – în 2022. Aparent, aceste termene nu vor fi respectate pentru că, încă de la analiza cost-beneficiu, s-a subliniat că rentabilitatea proiectelor este scăzută în mediul rural cu consum foarte mic, până după 2026-2030. Pe de altă parte, acțiunea de instalare a contoarelor inteligente trebuie să meargă în paralel cu modernizarea tuturor instalațiilor. Iar acest proces necesită un timp mai îndelungat decât cel anticipat de UE – din acest motiv, s-a recomandat și folosirea unor stimulente de reglementare. Mai trebuie precizat și faptul că nu doar România, ci mai multe țări din cadrul UE se confruntă cu întârzieri în domeniul contorizării inteligente, însă la fel de adevărat este că unele au devansat termenele, finalizând instalarea sau aflându-se în faze finale (Italia, Suedia, Spania etc.).

Cât de dezvoltată este, la momentul actual, infrastructura de alimentare a automobilelor electrice?
Infrastructura publică de autovehicule electrice este foarte modestă, chiar dacă s-au adoptat programe ambițioase la nivelul Administrației Fondului pentru Mediu. Realizările modeste se datorează dificultăților de avizare și autorizare a lucrărilor și faptului că încă nu s-au clarificat cu Ministerul de Finanțe aspectele legate de gratuitate și decontarea de TVA și/sau șoldul de TVA acolo unde vor apărea stații cu plata încărcării.

Cum apreciați în acest context utilitatea evenimentului SMART CITIES OF ROMANIA 2017?
Atât expoziția, cât și conferința vin în întâmpinarea eforturilor UE pentru promovarea Pactului de la Amsterdam în contextul noii Agende Urbane adoptate de Comisia Europeană. Există un ansamblu de probleme legate de adoptarea standardelor necesare, de începerea unor programe de cercetări și, nu în ultimul rând, de definirea și inițierea unor noi programe de studiu în universități, pentru pregătirea generațiilor de specialiști care trebuie să contribuie la implementarea acestor concepte revoluționare. Viteza de inovare în țările dezvoltate a atins cote deosebit de înalte, fiind nevoie de o schimbare importantă de atitudine pentru o abordare eficientă și accelerarea demersurilor de transformare a comunităților. Digitalizarea a cuprins toate domeniile economice și este considerată cea mai importantă și mai amplă revoluție economică a omenirii, fiind nevoie de o implicare masivă a mediului politic.

Va reamintim ca editia 2017 a conferintei SmartCities of Romania are loc pe 10-11 octombrie la JW Marriot Bucharest Grand Hotel. Pentru pogramul complet si inregistrare accesati pagina evenimentului http://romaniasmartcities.ro

InstalNews.ro este partener media al evenimentului.

Aboneaza-te la newsletter-ul InstalNews

Fii la curent cu toate noutatile, schimbarile, promotiile si evenimentele din lumea instalatiilor.

Ma abonez

DIN ACEEASI CATEGORIE

Situri Partenere: