SmartCity si noile provocari de securitate

266 afisari
Proiectele “Smart City”, din ce în ce mai populare la nivel național, cresc exponențial gradul de expunere a serviciilor furnizate către cetățeni în fața amenințărilor de securitate. Este un aspect critic pe care însă puține administrații publice locale îl conștientizează, potrivit lui Stelian Arion, vicepreședintele Asociației Române pentru Tehnică de Securitate.

Cât de pregătite sunt administrațiile publice locale pentru a face față noilor tipuri de amenințări specifice proiectelor “Smart City”?
În perioada actuală, instituțiile publice au dificultăți în a se alinia la evoluția societății și economiei către ceea ce specialiștii numesc ”Economia digitală” și ”Revoluția industrială 4.0”, din care face parte și conceptul-umbrelă ”Smart City”. Cu toată bunăvoința și competența unor persoane din cadrul administrației – încă puține, din păcate –, răspunsul instituțiilor frânează și disipă, mai degrabă, efortul mediului de afaceri sau al societății civile de a ține pasul cu această evoluție. Până la a contracara eficient noile tipuri de amenințări, administrațiile publice se confruntă cu provocări mai vechi, precum lipsa de resurse financiare, lipsa de competențe de profil, lipsa unei abordări strategice etc. Cu toate acestea, există oportunități care pot fi valorificate, iar unele administrații locale se evidențiază deja prin proiecte care se pot încadra în conceptul “Smart City”.

Care sunt, în opinia dvs., principalele provocări cu care se confrunta viitoarele orașe inteligente?
Sunt mai mulți factori care impietează asupra implementării proiectelor ”Smart City”. Aș porni de la lipsa unei înțelegeri general acceptate a principalelor componente ale conceptului și a unor linii directoare privind dezvoltarea aplicațiilor și proiectelor, finanțarea acestora, calitatea implementării și, foarte important, utilizarea lor la parametrii așteptați. De aceea, eu consider că este nevoie de precizarea acestor “detalii” prin intermediul unei strategii naționale, pe baza căreia se pot dezvolta ghiduri pentru aplicații în care să fie precizate cerințe de compatibilitate, operaționale, de securitate etc. Este important ca această abordare să includă proiectele finanțate din fonduri europene, astfel încât să nu mai fie acceptate la finanțare proiecte care nu includ toate componentele necesare. Este nevoie de o astfel de strategie națională privind proiectele ”Smart city” în România, care sa stabileasca obiectivele și liniile de acțiune pentru modernizarea orașelor si care poate constitui un factor de dezvoltare a unui sector economic și de afaceri cu valoare adăugată mare și coeficient de sustenabilitate ridicat.

Cum poate fi depășită însă problema deficitului de specialiști în domeniul securității?
Se spune, pe deoparte, că nu sunt suficienți specialiști în securitate. Pe de altă parte, prestatorii de profil se plâng că piața de securitate este prea mică și nu reflectă necesitățile actuale. Ambele părți au dreptate. Ne confruntăm însă, în primul rând, cu o lipsă de conștientizare a cerințelor de securitate, a amenințărilor și riscurilor care apar odată cu evoluția societății. La această situație contribuie și instituțiile cu atribuții de securitate care nu înțeleg încă beneficiile dialogului și cooperării, menținând problematica la nivelul securității naționale. Evoluția rapidă a societății generează, evident, un necesar foarte mare de specialiști cu aptitudini și competențe, nu numai însă în domeniul specializat al securității, ci și în alte domenii. Este o criză cu care se confrunta toate țările și care poată fi depășită numai prin programe consistente, susținute pe o perioadă îndelungată, de formare de competențe.

Ce măsuri promovează ARTS în acest sens?
ARTS deține propriul Centru de formare profesională, prin intermediul căruia se adresează domeniului securității fizice, fie că este vorba de evaluarea riscului, de furnizarea de soluții tehnice sau de management al securității. Toate cursurile au la bază ocupații în COR și standarde ocupaționale. Asociația poate dezvolta pe viitor și alte forme de instruire și formare de competențe profesionale în domenii precum ”Smart City” sau ”Securitatea informației”.

Înregistrați, la nivelul asociației, un interes real din partea administrației publice pe zona securității?
Din păcate, nu. Administrația publică rămâne, în general, într-un ”turn de fildeș” și preferă căi proprii, netransparente, de soluționare a problemelor de securitate, mergând până la înființarea de societății proprii ca prestatori de servicii de securitate pentru obiectivele locale. Nu se înțelege încă ideea că a susține dezvoltarea și creșterea competenței diverselor domenii de afaceri reprezintă o datorie a administrației publice.

Cum apreciați în acest context utilitatea evenimentului SMART CITIES OF ROMANIA 2017?
Așa cum au demonstrate-o și edițiile anterioare, expo-conferința națională SMART CITIES OF ROMANIA este un eveniment necesar pentru că reprezintă o platformă de dialog între sectorul public, sectorul privat și societatea civilă, prin intermediul căreia se transmit și primesc informații și bune practici și se aliniază și precizează percepții și concepte care prefigurează viitorul acestui domeniu.

Vă reamintim că ediția 2017 a conferinței SmartCities of Romania are loc pe 10-11 octombrie la JW Marriot Bucharest Grand Hotel. Pentru pogramul complet și înregistrare accesați pagina evenimentului.

InstalNews.ro este partener media al evenimentului

Aboneaza-te la newsletter-ul InstalNews

Fii la curent cu toate noutatile, schimbarile, promotiile si evenimentele din lumea instalatiilor.

Ma abonez

DIN ACEEASI CATEGORIE

Situri Partenere: