Arh. Serban Tiganas: Arhitectura e inevitabila, deci ar trebui sa ne intereseze sa fie foarte buna

178 vizualizari
School+Hospital2017
Distribuie pe

Ca si arhitectura, educatia insasi isi duce propriile lupte intre progresism si conservatorism, intre formule prefabricate si normate si principii deschise experimentului si descoperirii.

Ingredientele generice ale unei scoli de calitate se adreseaza tuturor simturilor, inspirand si stimuland personalitatile proprii, diverse, ale celor care invata. invatatura insasi este mai degraba o experienta complexa menita sa fie parcursa cu bucurie si curiozitate si nicidecum sub presiunea ratarii tintelor stabilite de sistem. Spatiul pentru aceasta experienta trebuie sa fie extrem de flexibil, adica usor adaptabil la situatii diverse.

Clasa nu mai este singurul loc in care se pretrece invatarea, in detasamente aliniate si inseriate perfect, pentru o evidenta si o uniformitate cazona. Spatiul mizeaza pe relatia interior-exterior, pe folosirea cat mai frecventa a locurilor in aer liber si pe activitati in care participantii sunt protagonisti si nu doar receptori. Iata ca scoala este un univers in sine, un adevarat fragment de oras, in sensul existentei tuturor formelor de interactiune sociala din lumea mare.

Ne intalnim ca sa ne improspatam cunoasterea si mai ales ambitiile de a fi cu adevarat relevanti in educatie. Cred ca e nevoie de sinceritate si exigenta, de curajul de a pune buline rosii si a accepta realitatea fara culpabilizare, in scopul unic de a interveni eficient asupra ei.

Exemplele de buna practica, viziunile, teoriile si eroii lor trebuie sa circule, sa fie cunoscute. Oamenii sunt cei mai importanti pentru ca numai ei, stiind ce au de facut si in buna intelegere, pot contribui la a avea scoli mai bune, transformandu-le pe cele existente sau facand altele noi, proiectate in viitor.

Si sa nu uitam, arhitectura, e inevitabila, deci ar trebui sa ne intereseze sa fie foarte buna.”

Arh. Serban Tiganas,
Presedintele Ordinului Arhitectilor din Romania,
Chairman al seriei de evenimente SCHOOL + HOSPITAL 2017

Noul concept SCHOOL + HOSPITAL 2017 integreaza cele doua proiecte de comunicare dedicate calitatii spatiului educational si calitatii spatiului medical, initiate in 2015 de BORO PR & COMMUNICATION si ORDINUL ARHITECTILOR DIN ROMANIA: Building Education Bucharest International Forum si Building Health Bucharest International Forum.

Seria de evenimente SCHOOL + HOSPITAL 2017 va avea loc in octombrie la Bucuresti. Mai multe pe www.building-education.ro si www.building-health.ro.

#calitateaspatiuluieducational #calitateaspatiuluimedical

www.facebook.com/SpatiulEducational
www.facebook.com/SpatiulMedical

www.borocommunication.ro www.oar.archi
 

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Opinii

Licitatii

Reea Agency

Video