Arhitectura interioara: Lasati la vedere tevile de cupru!

1391 vizualizari
tevi de cupru
Distribuie pe

De obicei vrem sa ascundem tevile din casele noastre, insa tevile de cupru raman acum la vedere datorita influentei designului industrial. Atrasi de calitatile intrinsece ale cuprului - stil, longevitate, usurinta de instalare - si de avantajele instalatiilor usor accesibile, tot mai multi proprietari si designeri de interior opteaza pentru conducte si tevi expuse. Retelele din tevi de cupru expuse devin de drept un element de design “stil loft”.

In Europa, materialul cel mai frecvent utilizat pentru transportul apei este cuprul, care este prezent peste tot in case si cladiri. Cu toate acestea, tevile sunt adesea acoperite sau ascunse cu panouri. Dar sunt arhitecti, designeri si proprietari, care aleg sa arate aceste “comori ascunse”, lasand tevile de cupru la vedere, chiar inmultindu-le, pentru a profita de potentialul lor decorativ. Acest lucru este valabil mai ales atunci, cand ei incearca sa mentina caracterul cladirilor industriale si atelierelor de lucru, care au fost transformate in spatii de locuit sau magazine.

Stilul “loft” imbratiseaza utilizarea unor materiale originale (metal, lemn, caramida, beton) si subliniaza aspectele functionale ale cladirilor: tevi, conducte si tevi din metal sunt lasate la vedere ca toata lumea sa le vada, creand o ambianta “stil fabrica”. Aceasta tendinta, combinata cu entuziasmul pentru cupru, ca element decorativ, duce la o redescoperire a calitatilor estetice ale metalului de culoare rosie, care devine astfel mai cautat acum. Numarul de lofturi, frizerii, restaurante si alte locuri la moda, care dispun de instalatii sanitare expuse din cupru, ca parte al decorului, se inmulteste pe zi ce trece!

In afara de rolul lor esential in transportul si mentinerea calitatii apei, tevile de cupru devin in prezent un element central al interioarelor “industriale”. Maleabila si usor de modelat, teava de cupru permite crearea unor retele complexe de conducte si poate fi adaptata la toate proiectele de renovare. Conductele sunt extrem de durabile si 100% reciclabile, proprietarii cu conceptii de eco-design, nu duc lipsa de beneficii daca aleg cuprul.

Sa aruncam o scurta privire asupra unor proiecte europene, pentru a vedea cateva creatii originale.

“Casa colaj”, o locuinta decomandata, Londra
De Jonathan Tuckey

Designerul britanic Jonathan Tuckey a cedat farmecului tevilor de cupru expuse la proiectul denumit “casa colaj”, un fost atelier de prelucrare al otelului inoxidabil, care a fost transformat intr-o casa decomandata in anul 2005. Una din provocarile proiectului a fost de a folosi materiale simple, accentul fiind pe metal, pentru a reflecta fosta destinatie a cladirii. Capetele conductelor expuse au fost prelucrate si prevazute cu robinete. Combinatia de piatra si cupru, ambele fiind lasate la vedere, transforma aceasta locuinta intr-o “casa, dulce casa”, cu un design crud, izbitor.
Mai multe informatii 
Website Designer: www.jonathantuckey.com

Tevi de cupru expuse in “casa colaj” din Londra
© Dirk Lindner

“Nazdrowje” restaurant si bar, Stockholm
De Richard Lindvall

Acest fost-garaj, transformat in restaurant, este o confirmare a apetitului curent pentru stilul industrial si combinarea unor materii prime. Liniile rosu-portocaliu calde, trase de tevile de cupru expuse, trec prin betonul armat gri. Ele nu sunt utilizate numai pentru transportul apei menajere, ci si pentru a ascunde conductele cablurilor electrice. Cuprul este utilizat si ca material de invelire al cosului de fum si al chiuvetei.
Mai multe informatii
Website Designer: www.richardlindvall.com

Cupru expus in restaurantul Nazdrowje din Stockholm
© Mattias Lindbäck

Frizerie, Amsterdam
De Ard Hoksbergenr

Cladirea dateaza din secolul al 19-lea, si se afla in centrul capitalei olandeze. Proiectantul, Hoksbergen, a dorit sa utilizeze tevi de cupru naturale pentru a crea “o atmosfera utilitarista, dar calda”. El le foloseste in doua moduri: pentru transportul traditional al apei la chiuvete si, in acelasi timp, sa ascunda cablurile electrice pentru ilumininat.
Mai multe informatii
Website Designer: www.ardhoksbergen.nl (in olandeza)
Online shop: www.barber.nl (in engleza)

Tevi de cupru la vedere in frizeria din Amsterdam
© Wouter van den Brink

Proiectul “Waterdream”, Suedia
Front pentru Axor

Renumitul producator suedez de dispozitive de fixare si accesorii, Hansgrohe, detine propria gama de design, Axor. O serie de artisti s-au inscris in proiectul “Waterdream”, care avea ca scop crearea “baii viitorului”. Sofia Lagerkvist, Charlotte von der Lancken si Anna Lindgren de la studioul suedez Front, au conceput dusul lor de vis, cu tevi de cupru, ca tema centrala. Designerii au declarat: “Ne-am inspirat din drumul apei, pentru a atrage atentia la frumusetea ascunsa a tehnicilor, care ne permit sa accesam apa in conditii de siguranta, asa cum ne dorim”.
Mai multe informatii
Website-ul Studioului Front: www.frontdesign.se

© AxorAlexander Schneider

Despre Institutul European al Cuprului:
ECI a fost fondat in 1996 si este reprezentantul industriei europene al cuprului. Face parte din Copper AllianceTM -reteaua internationala a asociatiilor profesionale, finantata de catre industria cuprului-, a carei misiune comuna este apararea si dezvoltarea comertului cuprului, bazat pe performantele sale tehnice superioare si contributia la o mai buna calitate a vietii.

Aflati mai multe pe site-ul: copperalliance.eu

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Atentie! Nu introduceti date personale in comentarii.
CAPTCHA

Opinii

Licitatii

Valoarea estimata: 6.500 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 2.664 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 163.028 RON
Data publicarii:

Reea Agency

Video