Peste 300 de companii si organizatii fac un apel comun pentru strategii de renovare ambitioase

50 vizualizari
Paris
Distribuie pe
La finalul proiectul BUILD UPON, cel mai mare proiect colaborativ din lume dedicat renovarii cladirilor, peste 300 de companii si organizatii din Europa lanseaza un apel comun pentru decidentii politici europeni, solicitand asumarea unor strategii de renovare ambitioase pentru cladirile din Europa, prin care sa fie crescuta substantial eficienta energetica a acestora si, astfel, sa se atinga obiectivele asumate prin Acordul de la Paris.

Romania a fost reprezentata in proiectul BUILD UPON de Romania Green Building Council, care a implicat peste 300 de reprezentanti ai companiilor din domeniul constructiilor, administratiei publice centrale, ONG-urilor, institutiilor financiare, asociatiilor de proprietari si mediului academic si de cercetare, in 10 intalniri organizate in 7 orase din Romania. Recomandarile rezultate din consultarea publica organizata de RoGBC in Romania se gasesc aici: http://buildupon.eu/wp-content/uploads/2015/08/Declaratie-in-10-Puncte-RoGBC-v.4.pdf

Europa trebuie sa limiteze emisiile de carbon de care sunt responsabile cladirile, atrage atentia o coalitie de 300 de companii - intr-un demers al Consiliilor pentru Cladiri Verzi de a ajuta guvernele sa dezvolte planurile nationale de renovare ambitioase

Europa trebuie sa conduca lumea in privinta reducerii emisiilor de carbon asociate cladirilor existente, pentru a putea atinge ambitiile Acordului de la Paris, a atras atentia astazi o coalitie de peste 300 de companii si organizatii de pe intreg continentul.

Coalitia – care cuprinde municipalitati, autoritati publice, dezvoltatori imobiliari, producatori si distribuitori de energie precum si asociatii comerciale, ONG-uri si universitati – sustine nevoia unor “strategii nationale de renovare” ambitioase cu obiective clare, indicatori si masuri care sa transforme cladirile existente.
Interventia vine intr-un moment in care statele membre UE se apropie de termenul limita la care trebuie sa publice noile versiuni ale strategiilor de renovare a cladirilor, care sunt responsabile de pana la 36% din emisiile de gaze cu efect de sera din Europa, si in care decidentii politici sunt in dificultate in discutiile legate de viitorul legislatiei europene privind energia in sectorul constructiilor.

Aceasta sustinere puternica pentru politici europene de renovare mai ambitioase este o urmare a proiectului BUILD UPON, un proiect finantat prin programul european Horizon 2020, in care 13 Consilii pentru Cladiri Verzi din Europa au avut un rol important in a ajuta guvernele nationale sa elaboreze strategii puternice si solide, care le vor ajuta sa activeze potentialul de economisire de energie al cladirilor din tarile lor.

Recomandarile lor sunt lansatei intr-o serie de publicatii, de catre Consiliul Mondial pentru Cladiri Verzi, organizatia coordonatoare a proiectului BUILD UPON, un proiect care a fost apreciat de zeci de ministere, municipalitati si alte autoritati publice din Europa pentru impactul sau major asupra politicilor de renovare. Publicatiile stabilesc actiuni care sa permita tarilor sa impuna cladirilor existente nivelul de ambitie necesar respectarii Acordului de la Paris (informatii suplimentare disponibile in sectiunea de note) si au fost concepute de cele 13 Consilii pentru Cladiri Verzi implicate in proiect, intr-un proces colaborativ extins care a inclus aproape 2000 de organizatii cheie la peste 100 de evenimente in toata Europa.

James Drinkwater, Director European Regional al Consiliului Mondial pentru Cladiri Verzi, declara:
“Europa este la o rascruce in privinta politicii energetice, cu decidenti politici care ezita sa sustina o viziune clara pentru una dintre cele mai presante provocari climatice ale Europei – cladirile sale. Aceasta interventie este insa dovada ca un numar mare de companii si organizatii din Europa sustin planuri ambitioase de renovare a cladirilor. Consiliile pentru Cladiri Verzi din Europa au fost pionieri in asumarea acestor ambitii prin ajutorul pe care l-au oferit guvernelor in dezvoltarea unor planuri de actiune puternice care sa transforme cladirile din Europa.”

Expertii au avertizat ca este nevoie de politici de renovare a cladirilor mult mai puternice daca Europa isi doreste sa creasca exponential numarul de locuri de munca in constructii, sa creasca calitatea vietii cetatenilor - mai ales a celor cu venituri mici care sunt cei mai afectati de costurile energiei - si sa indeplinieasca obligatiile Acordului de la Paris.

Pentru lista completa a celor 300 de companii si organizatii care semneaza acest apel, apasati aici.

Cateva dintre recomandarile cheie ale Consiliilor pentru Cladiri Verzi pentru strategiile nationale de renovare includ:

  • • Cresterea constientizarii: Multe dintre publicatii sesizeaza nevoia unor eforturi mai concentrate si creative pentru a informa cetatenii in privinta beneficiilor imbunatatirii eficientei energetice a locuintelor lor, cu exemple din tari precum Spania, care a derulat o campanie nationala de televiziune cu scurtmetraje in care jucau actori cunoscuti, cu scopul de a schimba perceptia asupra importantei eficientei energetice.
  • • Dezvoltarea abilitatilor: Nevoia de a creste expertiza sectorului de constructii, pentru a sustine transformarea cladirilor existente din Europa si pentru a controla calitatea lucrarilor de renovare, este citata de mai multe ori. Programe precum “Qualibuild” din Irlanda ajuta in aceasta privinta insa este nevoie de sprijin suplimentar din partea guvernelor pentru a scala aceste programe.
  • •  Finante: Oferirea de finantari inovatoare pentru renovari, precum creditele ipotecare verzi si obligatiuni verzi, este o recomandare comuna, Consiliile pentru Cladiri Verzi oferind acum sprijin Federatiei Europene a Ipotecilor in efortul de a defini credite ipotecare pentru eficienta energetica in Europa – oferind cumparatorilor de locuinte rate ale dobanzilor mai mici in schimbul achizitionarii unor proprietati mai eficiente energetic.
  • • Reglementari legale: Mai multe tari au cerut politici care sa faca renovarea cladirilor obligatorie in anumite conditii, un demers intreprins deja de tari ca Marea Britanie, care a facut ilegala inchirierea locuintelor cu performanta energetica sub nivelul E, dupa anul 2018.
  • • Colaborare intersectoriala – O tema prezenta in toate recomandarile nationale este nevoia unui efort concertat prin care sa se asigure ca institutiile publice, organizatiile din sectorul privat, grupurile din societatea civila lucreaza impreuna si isi coordoneaza eforturile. Țari precum Danemarca, cu Reteaua pentru Modernizare Energetica, si Franta cu “Planul pentru cladiri durabile”, au inceput sa se indrepte catre structuri de coordonare mai formale.

Pentru intreg setul de recomandari, apasati aici.

BUILD UPON
Proiectul BUILD UPON este cel mai mare proiect colaborativ din lumea dedicat renovarii cladirilor, condus de 13 Consilii pentru Cladiri Verzi din Europa si coordonat de Consiliul Mondial pentru Cladiri Verzi si Consiliul pentru Cladiri Verzi din Spania.
Incepand cu martie 2016, BUILD UPON a implicat aproximativ 2000 de organizatii cheie in peste 100 de evenimente, depasind obiectivul initial de a asigura ca peste 1000 de organizatii cheie lucreaza activ impreuna la strategiile de renovare a cladirilor.
Renowiki, portalul online al proiectului, include peste 750 de initiative independente privind renovarea din intreaga Europa, de la campanii de constientizare la politici de eficienta energetica sau stimulente financiare – menite sa inspire si sa incurajeze comunitatea interesata de renovare.
Proiectul a fost apreciat la scara larga pentru contributia la imbunatatirea strategiilor de renovare din tarile implicare in proiect.

Maroš Šefčovič, Vice Presedinte, Comisia Europeana a declarat: “Proiectul BUILD UPON este o adevarata comunitate de lideri – ne bazam pe leadership-ul vostru pentru a incepe o revolutie in renovare in Europa.”

www.worldgbc.org

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Opinii

Licitatii

Reea Agency

Video