Skanska incepe certificarea WELL Building Standard pentru proiectele din intreaga regiune

81 vizualizari
Skanska
Distribuie pe

Cladirea perfecta e construita pornind de la ocupanti: Skanska incepe certificarea WELL Building StandardTM pentru proiectele din intreaga regiune

Skanska anunta implementarea certificarii WELL pentru proiectele in dezvoltare in CEE


aprilie 2017 - Skanska va introduce WELL Building Standard™ (WELL) pe piata din Europa Centrala si de Est, o evolutie importanta a principiilor de dezvoltare a spatiilor si cladirilor de business. Completand certificarile de mediu ca LEED sau BREAM, WELL este cel mai important standard pentru cladiri axat pe imbunatatirea sanatatii si confortului ocupantilor prin atributele mediului construit. Proiectul Spark, in Polonia, e primul din regiune ce intentioneaza obtinerea Certificarii WELL in Polonia fiind urmat de Romania, Republica Ceha si Ungaria.

Certificarea WELL este un sistem bazat pe performanta care presupune masurarea, certificarea si monitorizarea caracteristicilor mediului construit care au o influenta asupra sanatatii si confortului ocupantilor. Se iau in calcul calitatea aerului si a apei din cladire, accesul la lumina naturala, prezenta plantelor si a vegetatiei, dar se pune accent si pe confortul personal, accesul la alimente sanatoase si influenta pe care o au cladirile asupra corpului uman. Cladirile de birouri care vor obtine aceasta certificare pot oferi beneficii suplimentare angajatilor, spre exemplu locuri pentru activitati sportive sau accesul la propriile gradini.

Raportul “Cum sa creezi un spatiu de lucru adecvat pentru viitor” realizat de JLL US subliniaza faptul ca pana la 96% din cele 6.500 de organizatii chestionate au introdus elemente de „well-being” la locul de munca si pana la trei sferturi din ele intentioneaza sa extinda aceasta oferta in urmatorii 2 ani, ca rezultat al productivitatii imbunatatite observate in randul angajatilor.

„Pentru noi, aceasta este o decizie majora si reprezinta inca un pas catre locuri de munca durabile, care se concentreaza pe nevoile si confortul angajatilor. In 2009, am fost primul dezvoltator din CEE care a luat decizia de a implementa sistemul de certificare LEED in toate proiectele sale, şi am convins atat chiriasii si investitorii, cat si intreaga piata de constructii, de beneficiile cladirilor verzi. Suntem siguri ca si de data aceasta lucrurile vor sta la fel. In conditiile in care LEED a devenit un standard al pietei, facem din nou un pas inainte si ne dedicam unei noi initiative de sustenabilitate. WELL este un concept si o directie inovatoare pe piata Europei Centrale şi de Est, care ne va permite sa ne axam şi mai mult pe crearea unor spatii de lucru prietenoase si sanatoase” – declara Katarzyna Zawodna, presedinte in cadrul Skanska Commercial Development Europe.

In Romania, initiativa Skanska se traduce prin tehnologiile si caracteristicile integrate in proiectul Campus 6, din zona Politehnica. Proiectul, a carui constructie a inceput deja, va oferi peste 81.000 de metri patrati de spatiu de birouri si 1100 de locuri de parcare sub si supraterane. Prima faza se afla deja in constructie si va fi livrata in Q3 2018.

„Unul din obiectivele principale ale Skanska este de a crea spatii de lucru inovatoare, pregatite pentru viitor, iar unul din elementele cheie ale acestei misiuni este omul. Putem avea cele mai indraznete linii de design si cea mai noua tehnologie, dar principala functie a unei cladiri este sa ofere valoare vietii de zi cu zi a celor pe care ii gazduieste. De aceea, pentru Campus 6 am dezvoltat conceptul pornind de la lucrurile esentiale – cum ar fi aerul, lumina, spatiul sau comunitatea” - a declarat Aurelia Luca, Country Director Skanska Property Romania.

Campus 6 vine cu o serie de inovatii pe piata cladirilor de birouri din Romania, cum ar fi sistemul HVAC avansat ce mentine in parametri optimi interiori mediul cladirilor proiectului, sistemele de monitorizare si control a calitatii apei sau prezenta unui spatiu verde generos si deschis, menit sa incurajeze socialul si interactiunea atat pentru ocupanti cat si pentru comunitate.

In plus fata de serviciile oferite de complex, Campus 6 va avea in premiera pentru Romania propria pista de alergare, amenajata pe acoperis, oferind spatiu pentru exercitiu fizic si o priveliste unica asupra zonei.

Conceptul arhitectural in sine reflecta intentia Skanska de a asigura spatii de munca pregatite pentru viitor ce contribuie nu doar la eficienta echipelor ci si la starea de bine a ocupantilor – inaltimea etajelor e cea optima pentru dimensiunile fiecarui spatiu iar aranjamentul lor asigura deschideri largi si accesul universal la lumina naturala.

WELL Building Standard™ (WELL) este cel mai important standard care acorda atentie influentei pe care o au asupra noastra spatiile in care lucram, locuim si ne relaxam. Pentru a obtine certificarea, detinatorul proprietatii trebuie sa inscrie documentatia cladirii, sa treaca de testari riguroase si de o evaluare finala realizata de Green Business Certification Inc. (GBCI). GBCI este organizatia de certificare terta-parte pentru WELL, ce evalueaza daca standardele de calitate WELL sunt atinse in zone cum ar fi calitatea aerului sau a apei. Standardul este administrat de International WELL Building Institute™ (IWBI™) iar evaluarea se repeta odata la trei ani pentru mentinerea certificarii.

Informatii suplimentare despre Certificarea WELL:
• Certificarea WELL analizeaza sapte criterii: aer, apa, lumina, alimentatie, fitness, minte si confort.
• Standardul pentru cladiri WELL a fost introdus pentru prima data in S.U.A. in 2014.
• WELL are la baza o serie de cercetari de sanatate care analizeaza legatura dintre cladirile in care ne petrecem o mare majoritate din timp si sanatatea si starea noastra de bine.
• In Bucuresti, Skanska intentioneaza ca proiectul Campus 6 sa fie prima cladire din Romania certificata WELL, pe langa certificarea LEED Gold

Avantaje nelimitate
Beneficiile pe care le au angajatii din cladirile de birouri proiectate dupa principii de dezvoltare sustenabila au fost deja documentate de rapoartele realizate de JLL US. Acustica imbunatatita a spatiului din birouri poate imbunatati memoria cu 66%, calitatea superioara a aerului poate reduce cu 35% perioadele de concediu medical in randul angajatilor, in timp ce accesul la lumina naturala, la vegetatie si la imagini placute pot adauga cu pana la 46 de minute mai mult somn in timpul noptii. Raportul “Consumul de energie in cladirile de birouri” realizat de Skanska, Go4Energy si Cushman & Wakefield indica faptul ca, datorita utilizarii adecvate, proiectele dezvoltate in conformitate cu principiile cladirilor sustenabile sunt caracterizate printr-o eficienta energetica mai mare, cu pastrarea unui mediu de lucru confortabil. Analizele au confirmat ca economiile de energie ar putea fi de pana la 32%, indicand beneficiile solutiilor adecvate implementate in timpul etapelor de proiectare si dezvoltare . O astfel de abordare nuantata a dezvoltarii cladirilor poate ajuta si la reducerea costurilor financiare pentru locatar, precum si la experiente pozitive la locul de munca, la cresterea eficientei si la o bunastare sporita a ocupantilor spatiului de birouri.

Pentru mai multe informatii, va rugam vizitati: www.skanska.ro

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Opinii

Licitatii

Valoarea estimata: 8.800 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 108.776 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 6.666 RON
Data publicarii:

Reea Agency

Video