Cum să previi mucegaiul după daunele provocate de apă

640 vizualizari
prevenirea mucegaiului
Distribuie pe

Daunele provocate de apă într-o locuință sunt grave iar mucegaiul rezultat poate fi și mai rău. În urma daunelor provocate de apă - țevi sparte, scurgeri ale încălzitorului de apă, pătrundere de apă subterană sau o inundație care afectează zona în care locuiești - mucegaiul se poate dezvolta mult timp după aceea.

De ce se dezvoltă mucegaiul
Nu există un singur factor care să creeze mucegai. O combinație de apă, alimente, temperatură și timp creează condițiile care permit mucegaiului să se dezvolte după o daună provocată de apă.

Apa: Apa, fie sub formă lichidă, fie în aer, este obligatorie pentru a crea mucegai. Nivelurile de umiditate de 80% sau mai mult în special vor declanșa dezvoltarea mucegaiului.

Alimente: Ceea ce se numește uneori "hrană" pentru dezvoltarea mucegaiului este un anumit tip de produs organic, cum ar fi conținutul de lemn din hârtia de gips-carton, cleiurile sau pur și simplu praful, murdăria și alte resturi libere.

Temperatura: Temperaturile de 26 grade Celsius sau mai mari sunt de obicei necesare pentru a dezvolta mucegai.

Timp: Mucegaiul nu apare imediat după daunele provocate de apă. În anumite condiții, va dura câteva săptămâni pentru ca mucegaiul să se dezvolte.

Oxigen: Oxigenul este necesar pentru a dezvolta mucegai. Cu toate acestea, pentru a preveni dezvoltarea mucegaiului, va fi nevoie de multă ventilație pentru a usca zona.

Unde poți găsi pagubele ascunse ale apei

Deteriorările cauzate de apă sunt deseori evidente atunci când se vede apa stagnantă, urmele de apă pe un perete sau vopseaua umflată. Alteori, apa creează pagube de care s-ar putea să nu îți dai seama pentru că sunt ascunse.

    • În spatele tapetului
    • Partea din spate a gips-cartonului
    • În interiorul pereților
    • Sub covor
    • În căptușeala covorului
    • Între pardoseală, izolația casei și acoperișul casei
    • Structura de lemn
    • Plăcile de pardoseală
    • Tâmplăria ușii

Cum să previi mucegaiul după daunele provocate de apă

Protejează casa
Oprește alimentarea cu energie electrică a zonei inundate. Oprește dispozitivele de gaz natural sau propan din zonă. Deschide ferestrele pentru a aerisi casa. Dacă simți miros de gaz după ce ai aerisit casa, anunță compania de gaz.

Pornește ventilatoarele
Pornește toate ventilatoarele disponibile pentru a sufla dinspre exterior spre interiorul casei.

Pornește dezumidificatoarele
Pornește dezumidificatoarele și menține-le în funcțiune în mod constant.

Curăță sau elimină daunele provocate de apa neagră
Apa neagră este apa folosită din băi și toalete care conține materii fecale și urină. Apa din bucătării și mașinile de spălat vase este, de asemenea, considerată apă neagră din cauza contaminării cu agenți patogeni și grăsimi.
Poartă mănuși, protecție pentru ochi și o mască N-95 atunci când elimini sau cureți obiectele deteriorate de apa neagră. Aruncă orice obiecte deteriorate de apa neagră, cum ar fi jucării, perne și lenjerie de pat.  Spală alte articole contaminate în mașina de spălat cu detergent și apă caldă.

Curăță pagubele produse de apa gri și apa limpede
Apa gri poate proveni din recuperarea apelor uzate din chiuvete sau dușuri, dar și din apa de ploaie (dacă atmosfera nu este poluată) sau din cea a unui puț (dacă pânza freatică nu este poluată). Orice apă care nu conține poluanți chimici, urme de fecale sau urme de substanțe chimice (hidrocarburi, medicamente  etc.) poate fi considerată apă gri. Este opusul apei negre, care spre deosebire de apa gri conține fecale sau alte substanțe poluante care sunt mai greu de tratat și eliminat. Apa gri sau cenușie poate conține urme de praf, grăsimi, alimente, păr, detergenți.

Îndepărtează apa stătătoare si băltită cu o găleată (dacă este suficient de adâncă) sau cu un aspirator umed-uscat. Dacă nu există electricitate în zona imediată, folosește prelungitoare de la cea mai apropiată sursă de curent. Dacă folosești un generator, nu-l pune în funcțiune în interiorul sau în apropierea casei sau a garajului. Obiectele dure deteriorate cu apă curată și limpede pot fi uscate și apoi curățate cu apă și săpun.

Ridică covoarele
Covoarele ude trebuie ridicate mult dincolo de secțiunea umedă, inclusiv căptușeala, dacă e cazul. În caz de inundații grave, este posibil să fie nevoie să ridici toată mocheta. Apa care a ajuns în căptușeală nu se va usca singură. Așază ventilatoarele spre covor, căptușeală și înspre pardoseală.

Îndepărtează gips-cartonul
Gips-cartonul îmbibat cu apă nu poate fi refolosit. Scoate gips-cartonul umed, tragând în sus. În cazul pereților parțial umezi, oprește-te la 15- 30 cm deasupra secțiunilor umede. Dacă pagubele provocate de apă au o înălțime mai mică de 120 de centimetri, iar foile de gips-carton au fost atârnate orizontal, cusătura oferă un punct de oprire potrivit.

Tâmplăria din lemn uscată treptat
Scheleții din lemn pot fi, de obicei, salvați după o daună provocată de apă, atâta timp cât sunt uscați treptat. Nu încerca să folosești încălzitoare sau pistoale termice pentru a usca rapid. Închiriează sau cumpără un aparat de măsurare a umidității pentru a determina cu exactitate dacă lemnul s-a uscat complet înainte de a adăuga gips-carton.

Sfaturi pentru prevenirea mucegaiului înainte de daunele provocate de apă

Elimină condițiile care favorizează dezvoltarea mucegaiului sau care fac mai dificilă curățarea corespunzătoare a pagubelor produse de apă.
Curăță covoarele: Murdăria din și de sub covoare contribuie la mucegai la fel de mult ca și apa. Aspiră regulat covoarele și, ocazional, curăță covorul la o firmă specializată.
Instalează gips-carton rezistent la mucegai: După ce ai scos gips-cartonul afectat de apă, înlocuiește-l cu gips-carton rezistent la mucegai, care are un miez tratat și un strat de fibră de sticlă, nu hârtie.
Instalează o folie antivapori pentru pereți: După ce ai îndepărtat vechea izolație și gips-cartonul vechi, folosește o barieră de vapori din polietilenă pentru noua izolație.
Instalează o izolație din spumă rezistentă la mucegai: Produsele de izolație din spumă pulverizată sunt rezistente la mucegai. Plăcile de spumă funcționează bine pe pereții din beton din subsol.
Păstrează fibra de sticlă curată: Izolația din fibră de sticlă este de fapt un material care poate încuraja dezvoltarea mucegaiului, deoarece este făcută din fibre de sticlă filate și din plastic. Așadar, dacă te decizi să folosești izolație din fibră de sticlă, păstreaz-o curată și uscată.
Folosește dezumidificatoare: Folosește în mod regulat dezumidificatoare de consum pentru a menține nivelul de umiditate la 50 la sută sau mai puțin.

Tags

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Atentie! Nu introduceti date personale in comentarii.
CAPTCHA

Opinii

Licitatii

Valoarea estimata: 1.911 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 1.008 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 690 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 13.059 RON
Data publicarii:

Reea Agency

Video