7 sfaturi ca să previi mucegaiul în locuința ta

202 vizualizari
mucegaiul în locuința
Distribuie pe

Nimeni nu își dorește apariția mucegaiului în locuință. Petele de culoare neagră sau verzuie care se pot extinde pe pereți afectează nu doar ambientul casei, ci au efecte nocive asupra sănătății. 

Mucegaiul este o acumulare de ciuperci microscopice care se înmulțesc prin spori și apar în zonele din locuință cu o umiditate ridicată. Sporii pătrund în casă și se înmulțesc pe calea aerului și se formează atât în zonele cu umiditate ridicată, precum baia sau bucătăria, cât și în sistemele de ventilație. Se poate dezvolta, de asemenea, și pe suprafețele din lemn, unde poate descompune vopsele sau adezivii. Factorii care favorizează apariția și răspândirea mucegaiului sunt mediul cald și umed, condensul și infiltrațiile sau lipsa unei izolări adecvate.

Ce poți face dacă ești îngrijorat de creșterea mucegaiului în casă? Cea mai eficientă abordare este prevenirea mucegaiului chiar înainte ca acesta să devină o problemă. Iar cheia pentru prevenirea mucegaiului este simplă: controlul umidității. Iată 7 moduri de a reduce umiditatea în interior și a preveni instalarea și dezvoltarea mucegaiului.

    1. Identifică zonele cu probleme din casă
Casa ta poate deveni rezistentă la mucegai. Fă o evaluare a casei și identifică zonele cu probleme. Subsolul se inundă sau observi condens frecvent la o fereastră? Există o pată de apă pe tavan de la o scurgere persistentă? Prevenirea creșterii sau răspândirii mucegaiului poate începe cu instalarea de produse rezistente la mucegai sau repararea jgheaburilor deteriorate. De asemenea, poate fi o chestiune de excavare majoră și hidroizolație. Oricare ar fi cazul, nu amâna rezolvarea problemei. Ar putea implica unele costuri, dar cu siguranță va fi mai costisitor pe viitor dacă mucegaiul continuă să crească necontrolat.

    2. Usucă imediat zonele umede
Mucegaiul nu poate crește în lipsa umidității, așa că abordează imediat zonele umede. Infiltrațiile în subsol după o ploaie abundentă, acumularea dintr-o țeavă care curge, chiar și o scurgere pe covor pot fi uscate în 24 până la 48 de ore. Dacă ai avut o inundație, îndepărtează covoarele, așternuturile și mobilierul deteriorate de apă dacă nu pot fi uscate complet. Chiar și acțiunile zilnice necesită de atenție: nu lăsa haine umede la uscat fără ventilație și asigură-te că usuci podeaua și pereții după formarea aburilor sau a condensului. Nu lăsa hainele umede în mașina de spălat, unde mucegaiul se poate răspândi rapid. Agăță-le la uscat - de preferință afară sau în zone cu o bună circulație a aerului.

    3. Previno umezeala prin ventilație corespunzătoare
Este posibil ca activitățile tale casnice de rutină să încurajeze creșterea mucegaiului în casă. Asigură-te că o activitate la fel de simplă precum gătirea cinei, dușul sau spălarea rufelor nu provoacă mucegai, oferind o ventilație adecvată în baie, bucătărie, spălătorie și în orice altă zonă cu umiditate ridicată. Aerisește aparatele care produc umiditate și folosește unități AC și dezumidificatoare (în special în zonele cu climă umedă), dar asigură-te că nu produc umiditate prin verificarea periodică și curățarea acestora conform instrucțiunilor producătorului. Chiar dacă ai o casă eficientă din punct de vedere energetic, aceasta poate reține umiditatea în interior, așa că deschide o fereastră când gătești, speli vase sau când faci duș sau pornești ventilatorul de evacuare.

    4. Echipează-ți casa cu produse rezistente la mucegai
Dacă construiești o casă nouă sau renovezi una veche, folosește produse rezistente la mucegai, cum ar fi gips-carton rezistent la mucegai sau Sheetrock și inhibitori de mucegai pentru vopsele. Gips-cartonul tradițional este compus dintr-un miez de ipsos presat între straturi de hârtie. Gips-cartonul rezistent la mucegai nu conține hârtie - miezul de gips este acoperit cu fibră de sticlă, ceea ce face suprafața rezistentă la apă. Gips-cartonul rezistent la umiditate este eficient în zonele predispuse la umezeală, cum ar fi băi, spălătorii, subsoluri și bucătării. Nu numai că gips-cartonul tradițional este mai susceptibil la mucegai decât cel fără hârtie, dar este și dificil să scapi de mucegai, iar îndepărtarea și înlocuirea pot fi costisitoare. De asemenea, sunt disponibile plăci de gips-carton rezistente la mucegai; miezul gips-cartonului este dezvoltat astfel încât să prevină absorbția umidității și astfel să prevină creșterea mucegaiului.

    5. Monitorizează umiditatea din interior
EPA recomandă menținerea umidității interioare între 30 și 60 la sută. Poți măsura umiditatea cu un contor de umiditate pe care îl găsești cu un search online. De asemenea, poți detecta umiditatea ridicată, pur și simplu acordând atenție zonelor potențiale cu probleme din casă. Semnele revelatoare ale umidității excesive includ condensul pe ferestre, țevi și pereți. Dacă observi condens, usucă imediat suprafața și abordează sursa de umezeală.

    6. Îmbunătățește fluxul de aer în casă
Potrivit EPA, pe măsură ce temperaturile scad, aerul începe să rețină mai puțină umiditate. Fără un flux bun de aer în interiorul locuinței, acest exces de umiditate poate apărea pe pereți, ferestre și podele. Pentru a crește circulația aerului, deschide ușile între camere, îndepărtează mobilierul de pereți și deschide ușile către dulapuri care pot fi mai reci decât camerele în care se află. Lasă aer proaspăt să intre pentru a reduce umezeala și a ține mucegaiul la distanță.

    7. Îndepărtează mucegaiul de pe plante
Plantele te ajută să păstrezi aerul din interior curat – însă pot atrage și mucegaiul. Solul umed al plantelor de interior este un teren de reproducere perfect pentru mucegai, care se poate răspândi apoi în alte zone ale casei tale. În loc să scapi de plante, încearcă să adaugi puțin ceai cu uleiuri benefice în apa pe care o pui plantelor tale de apartament. De asemenea poți folosi în casă plante care absorb umiditatea pe cale naturală.

Nu există o soluție universală pentru când vine vorba de prevenirea mucegaiului. Învață ce funcționează pentru clima și casa ta, și vei face un prim-pas important. Nu uita de soluțiile din comerț pentru scoaterea mucegaiului de pe pereți și curățarea de pe mobilă, și de folosirea dezumidificatoarelor. 

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Atentie! Nu introduceti date personale in comentarii.
CAPTCHA

Opinii

Licitatii

Valoarea estimata: 6.710 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 12.606 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 200 RON
Data publicarii:

Reea Agency

Video