Diferențele între purificatorul și umidificatorul de aer și impactul lor asupra sănătății

1023 vizualizari
purificatorul și umidificatorul de aer
Distribuie pe

Dacă îți dorești să creezi pentru familia ta un mediu sănătos și propice împotriva alergiilor, în care să eviți mucegaiul și pe care trebuie să îl păstrezi uscat, ar trebui să înțelegi încă de la început diferențele și deosebirile dintre un purificator și un umidificator. În general, purificatoarele curăță aerul în timp ce umidificatoarele îi adaugă umiditate. Funcționarea lor se referă la nevoi specifice, de aceea ne vom concentra pe beneficiile pe care le oferă fiecare dispozitiv, și în ce situații se folosesc. 

Purificator vs. umidificator. Diferențe și utilitate

Purificatorul de aer este folosit ca să cureți aerul, eliminând particulele poluante din încăpere. Componentele de bază ale purificatorului de aer sunt ventilatorul și filtrul. Tehnologia de filtrare specifică poate varia, de la tradiționalele filtre HEPA la ionizatoare, și până la noua tehnologie PECO. Ca mod de funcționare, aerul este trecut prin unitate, poluanții sunt prinși sau îndepărtați pe un filtru și aerul curat este emis înapoi în cameră. Purificatoarele de aer nu adaugă umiditate aerului.

În schimb, umidificatorul nu curăță aerul. Adaugă doar apă în aer, transformată prin fierbere în abur. Acestea vibrează picăturile de apă în aer, cu tehnologia ultrasonică sau prin evaporarea apei, folosind un ventilator și un fitil. Pentru umidificatoare, EPA recomandă folosirea apei distilate și curățarea și dezinfectarea regulată a umidificatorului. Acestea se folosesc cu precădere în timpul ierii, când umiditatea din încăpere scade până la 20 sau 30%, și trebuie adusă în normele de 40-50%. 

Cum îți afectează sănătatea folosirea purificatorului sau a umidificatorului

Haideți să vedem câteva dintre afecțiunile care sunt vizate de funționarea purificatorului sau a umidificatorului de aer.

Astm și alergii – Unele purificatoare de aer sunt concepute pentru a reduce expunerea la alergenii din aer, cum ar fi acarienii de praf, părul de animale, polenul sau sporii de mucegai, care cresc riscul alergiilor. Alergenii sunt transportați pe particulele care plutesc în aer, adesea atât de mici încât rămân suspendate ore întregi. 

Umidificatoarele, pe de altă parte, nu au niciun impact asupra nivelului alergenilor. În schimb, ele pot face ca simptomele afecțiunilor virale să se simtă mai puțin sever dacă căile nazale sunt uscate și iritate. Un umidificator poate ajuta la ameliorarea nasului înfundat și a disconfortului de răceală sau gripă. Nivelul corect de umiditate poate oferi, de asemenea, un beneficiu de protecție împotriva virușilor, reducându-le infecțiozitatea. Însă, dacă un umidificator nu este curățat corespunzător, poate dezvolta mucegai în interior și chiar introduce spori de mucegai în aer, declanșând simptome de alergie și astm.
În cazul aerului uscat, purificatorul nu adaugă umiditate în aer, așa că nu va ajuta cu aerul excesiv de uscat, care poate exacerba afecțiunile respiratorii, precum astmul, bronșita și sinuzita, prin iritarea nasului și gâtului.

În ce condiții folosim purificatoarele și umidificatoarele?

Atât purificatorul cât și umidificatoriul se folosesc în circumstanțe diferite. 

Pentru bebeluși – umidificatorul este benefic dacă este aerul uscat devine o problemă, și poate pot preveni uscarea, zgârietura nasului și gâtului. Atunci când umidificatoarele sunt folosite pentru a menține o umiditate relativă ideală de 40 până la 60 la sută, ele pot reduce, de asemenea, infecțiozitatea bacteriilor și virușilor.

Purificatorul de aer poate reduce poluanții din aer, inclusiv potențialele toxine din fumul de tutun, materialele plastice „eliberate de gaze”, alergenii și declanșatorii de astm, cum ar fi sporii de mucegai, polenul sau alți iritanti respiratori. Acest lucru face ca un purificator de aer să fie o alegere mai bună pentru camera unui copil pe tot parcursul anului.

Alergeni – un purificator de aer poate ajuta la reducerea nivelului de alergeni din aer. O unitate cu filtru HEPA captează particulele. Deși umidificatoarele pot ajuta la calmarea nasului înfundat sau a altor iritații, ele pot de fapt agrava alergiile, deoarece umiditatea mai mare îmbunătățește ratele de supraviețuire ale acarienilor de praf.

Astm – Un umidificator poate ameliora simptomele astmului dacă aerul uscat este, de asemenea, o problemă însă trebuie adecvat nivelul de umiditate- în cazul în care nu este păstrat în parametri, poate declanșa creșterea bacteriilor dăunătoare, acarienilor și mucegaiului. Deoarece atacurile de astm sunt adesea declanșate de poluanții din aer, un purificator de aer care poate elimina acești poluanți este mai bun pentru astm.

Umidificatoarele și purificatoarele de aer pot funcționa împreună

Nu uita că un umidificator trebuie păstrat curat, și în mod ideal lăsat să se usuce și șters la fiecare câteva zile după utilizare. În caz contrar, mucegaiul se poate forma în interiorul sau pe umidificator, iar apoi va emite spori de mucegai în aer, declanșând tipurile de alergii sau atacuri de astm pe care dorești să le eviți.

Deoarece atât un purificator de aer, cât și un umidificator îndeplinesc funcții complet diferite (eliminarea poluanților din aer, spre deosebire de adăugarea de umiditate în aer), acestea pot fi folosite împreună, chiar și în aceeași cameră. Cu toate acestea, ar trebui să eviți să le așezi prea aproape unul de celălalt, deoarece umiditatea de la umidificator ar putea înfunda filtrele sau poate limita în alt mod eficiența purificatorului de aer. 

Ca să funcționeze eficient, atât purificatoarele de aer, cât și umidificatoarele trebuie întreținute corespunzător. Pentru un umidificator, aceasta înseamnă curățare frecventă. Pentru un purificator de aer, întreținerea înseamnă în primul rând înlocuirea filtrelor în mod regulat. Nu îți rămâne de făcut decât să îți iei dispozitivul adecvat pentru spațiul locuinței tale, care să îmbunătățească calitatea aerului în interior. 

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Atentie! Nu introduceti date personale in comentarii.
CAPTCHA

Opinii

Licitatii

Valoarea estimata: 420 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 25.410.511 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 2.240 RON
Data publicarii:

Reea Agency

Video