Influența aerului condiționat. Cum ne afectează sănătatea?
Nimic nu pare mai plăcut decât o briză rece în zilele caniculare de vară. Aerul condiționat ne poate da așadar o stare instantă de bine, însă el ne influențează într-o varietate mult mai mare de feluri. Verile fără aer condiționat au fost chinuitoare în ultimii ani! Și, pe măsură ce trec anii, devine din ce în ce mai dificil să dormi liniștit noaptea fără să pornești aerul condiționat. Dacă te întrebi cât de mult ne-a influențat aerul condiționat de-a lungul anilor, ei bine, iată în articolul ce urmează câteva informații care sperăm să-ți fie de folos.
Pornirea aerului condiționat este una dintre cele mai bune modalități de a scăpa de umiditatea din camera sau din casă, oferind o senzație mai răcoroasă și mai proaspătă zonei respective. Pe lângă efectul imediat pe care-l simțim, există și efecte mai puțin cunoscute ale funcționării aerului condiționat. Unele bune, beneficii, altele însă mai puțin bune.
Reducerea atacurilor de astm
În afară de reducerea umidității, pornirea aerului condiționat poate duce și la reducerea simptomelor care declanșează atacurile de astm. Atacurile de astm pot fi declanșate de aerul încărcat cu polen sau de alți alergeni din exterior, pe lângă alergenii deja existenți la interior, cum ar fi praful. Pornirea aerului condiționat și îmbogățirea aerului de la interior cu aer uscat și filtrat, poate avea așadar efect benefic dacă suferi de astm.
Mai mult somn
Dacă ar fi să sintetizăm acest paragraf, atunci trebuie spus că regula de bază e că întotdeauna e mult mai ușor să dormi în dormitoare răcoroase decât în cele calde. Este un sfat bine cunoscut și o recomandare clasică aceea ca dacă vrei să adormi mai repede și să ai un somn mai odihnitor, să aerisești înainte de somn și să ai o cameră mai răcoroasă. Păstrarea unui dormitor răcoros te poate face, de asemenea, să dormiți mai liniștit decât într-o atmosferă îmbâcsită. Și, într-adevăr, cine nu-și dorește un somn adânc și o dimineață în care să te trezești bine odihnit?
Îmbunătățește productivitatea
Să lucrezi într-o cameră fierbinte și incomodă, nu este tocmai plăcut. De aceea, majoritatea companiilor investesc în aparate de aer condiționat pentru ca angajații să-și poată regla singuri confortul termic, iar astfel să-și îmbunătățească productivitatea. Ca să menții o atmosferă răcoroasă, iar angajații să se simtă revigorați pe tot parcursul orelor de muncă, evident aerul condiționat este esențial. În plus, există mai puține distrageri din cauza zgomotelor externe clădirii, deoarece ferestrele și ușile vor fi tot timpul închise.
Mediu
Oricât de multe beneficii ar avea investiția într-un aparat de aer condiționat, trebuie să recunoaștem și faptul că aerul condiționat este un factor semnificativ care contribuie la schimbările climatice. Acestea necesită multă energie pentru a funcționa în mod corespunzător. Majoritatea aparatelor de aer condiționat sunt alimentate cu energie electrică și folosesc un agent frigorific, care emite gaze cu efect de seră care contribuie la încălzirea globală și la epuizarea stratului de ozon. Așadar, trebuie pus și acest aspect în balanță atunci când decidem să achiziționăm un aparat de aer condiționat.
Pentru persoane sensibile
Nu toți reacționăm la fel la aerul condiționat, iar dacă unii ne putem bucura din plin de efectul răcoritor, unii dintre noi suntem mai sensibili. Chiar dacă nu sunt efecte general valabile, există unii dintre noi cu predispoziții mai mari la a dezvolta sinuzite, efecte de uscare a mucoasei ochilor sau mucoasei nazale, unii dintre noi resimt funcționarea aerului condiționat prin uscarea pielii, iar alții chiar acuză dezvoltarea semnelor de oboseală.
Iată așadar o sinteză a efectelor pe care funcționarea aerului condiționat o poate avea asupra stării noastre sau chiar a sănătății corpului. Sperăm să vă ajute în luarea unei decizii legate de achiziția unui astfel de aparat.