novapex

 

Recuperatorul de căldură inovativ - Q-box, ușor de instalat și folosit în orice industrie

Q Power Heat Systems SRL
vizualizari

sigle

Pentru eficientizarea consumului de energie și reducerii emisiilor de CO2, Q Power Heat Systems SRL a dezvoltat o soluție inovativă – recuperatorul de căldură Q-box cu ajutorul tuburilor termice. Astfel, compania românească devine unul dintre puținii producători internaționali pentru soluțiile eficiente de recuperare a căldurii.

Ce este un recuperator de căldură?

Un recuperator de cǎldurǎ cu tuburi termice este un schimbător de căldurǎ care asigură transferul termic din Zona A (având o temperatură mai ridicata) spre Zona B (cu o temperatură mai scazutǎ). Zona A și Zona B pot funcționa în diverse medii de lucru - de tip gaz sau lichid – care au un anumit debit și anumite temperaturi. Debitul, termperatura și mediul de lucru al schimbǎtoarelor de cǎldurǎ determinǎ soluţia constructivǎ și tehnologia de transfer termic utilizate de către acestea.
Schimbǎtoarele de căldurǎ existente la momentul actual în piaţa globalǎ sunt utilizate în multe industrii (industria alimentarǎ, industria chimicǎ, industria petrolierǎ, etc) în diverse instalaţii și etape ale procesului de fabricare. Aceste schimbǎtoare de cǎldură se bazeazǎ în cele mai multe cazuri pe o soluție constructivǎ  de tip „shell & tube” sau plăci. Aceste produse au următoarele dezavantaje în exploatare:

 • eficiență scăzută și timp de viață redus;
 • căderea de presiune mare (pe ambele medii de lucru);
 • mentenanta cu costuri ridicate: colmatare rapidă și curățare dificilă;
 • pericolul de amestec intre cele doua fluide, in cazul spargerii sau deteriorarii

schimbator de caldura Q-box

Cum funcționează un schimbător de căldură clasic?

Un schimbǎtor de cǎldurǎ cu tuburi termice poate funcţiona în diverse medii de lucru, iar principala sa caracteristicǎ tehnologicǎ este datǎ de faptul cǎ transferul termic din Zona A cǎtre Zona B se realizeazǎ prin intermediul tuburilor temice. Separarea între Zona A și Zona B este realizatǎ de o placǎ de separare realizatǎ adesea din diverse tipuri de tablǎ din aliaj de oţel în funţie de presiunea şi mediul de lucru. Placa de separare este prevǎzutǎ pe mai multe gǎuri filetate prin care sunt introduse si fixate tuburile termice.

Tuburile termice la rândul lor au prevǎzută o bucşă de fixare, sudatǎ sau lipită pe corpul exterior al tubului termic, care asigurǎ fixarea etanşǎ a fiecǎrui tub termic pe placa de separare. Numărul și tipul tuburilor termice sunt determinate în funcție de mediul de lucru, debitul și temperaturile fluidelor din cele două medii lucru. (Zona A si Zona B).

Pe lângǎ fixarea tuburilor termice pe placa de separare, echipamentul este prevǎzut cu două carcase metalice (fabricate din tablǎ de oţel de diverse grosimi) de obicei de formă paralepipedicǎ, fixate cu șuruburi pe placa de separare. Forma și designul acestor carcase depind de mediul de lucru, gaz sau lichid, şi de dimensiunile exterioare disponibile la locaţia la care urmeazǎ sǎ fie instalat recuperatorul cu tuburi termice. Rolul carcaselor este şi de a conferi rezistențǎ mecanicǎ întregului ansamblu de tuburi termice-placǎ de separare metalicǎ  și de a conecta recuperatorul la fluxurile de fluid, gaz sau lichid, existente în Zona A și Zona B.

Care este inovația adusă de soluția Q-box?schimbator de caldura Q-box

Structura constructivǎ a recuperatoarelor/ schimbǎtoarelor de cǎldura cu tuburi termice Q-box și principiul de funcţionare al acestor soluții oferă avantaje specifice comparativ cu schimbǎtoatele de cǎldura „clasice” de tip „shell & tube” și plăci, care sunt:

 • capacitate de transfer de căldură mare în comparație cu alte metode de aceeași masă și dimensiune;
 • eficiență mărită și timp de viață lungă;
 • căderea de presiune redusă;
 • dimensiuni reduse comparativ cu alte produse;
 • greutate redusă – ce permite instalarea ușoară a acestora;
 • mentenanță redusă – costuri mici de întreținere;
 • separarea completă a celor două fluide  – siguranță în exploatare;;
 • flexibilitate în configurarea suprafețelor de contact cu sursa de căldură și transferul de căldură fără a se produce scăderea semnificativă a temperaturii;

Pentru realizarea eficientă a recuperatoarelor cu tuburi termice, Q Power Heat Systems SRL a deșfășurat activități de cercetare și dezvoltare experimentală / cercetare industrială și activități de realizare
Activitățile de dezvoltare experimentală au constat în proiectarea și elaborarea de specificații de fabricare, atât pentru produsele prototip ce care au fost realizate, cat și pentru echipamentele /utilajele utilizate în acest scop.

De asemenea, au fost derulate și activități de cercetare industrială în scopul optimizării parametrilor de fabricație a tuburilor termice și a influenței acestora asupra performanțelor de transfer de căldură. Parametrii vizați pentru optimizare în urma activităților de cercetare industrială sunt:

 • gradul de umplere (procentual din total volum țeavă) cu fluid de lucru;
 • gradul de vidare (teoretic un vid cât mai mare este mai bun, dar este și mult mai scump);

Soluția inovativă Q-box dezvoltată de Q Power Heat Systems SRL poate fi utilizată în domenii diverse, de la industria energetică până la cea automotive și de construcție de drumuri. și transferul și recuperarea de căldură se realizează cu costuri mai mici și în cu performanțe ridicate.  

Contact

Q POWER HEAT SYSTEMS S.R.L.
Telefon: +40.314.37.94.32
Email: office@q-power.ro
Web: www.q-power.ro

Q-box: Carcase apa

Imagine: Q-box: Carcase apa

Imagine: Schemă exemplu instalare Q-Box la un cazan industrial (click pentru zoom)

Imagine: Schema functionala instalatie cazan-degazor-recuperator Q-box (click pentru zoom)

Schemă instalare Q-Box

Imagine: Schemă instalare Q-Box

Tub Termic si ansamblu de tuburi termice Q-box

Imagine: Tub Termic si ansamblu de tuburi termice Q-box

Titlul proiectului: RECUPERARE TERMICĂ PENTRU EFICIENȚA ENERGETICĂ ÎN INDUSTRIE.
Editorul articolului este Q POWER HEAT SYSTEMS S.R.L.
Data publicării: Mai 2019
Proiect cofinanțat din  Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional de Competitivitate 2014-2020

Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României.

Adauga Comentarii

Adauga Comentarii

Plain text

 • No HTML tags allowed.
 • Lines and paragraphs break automatically.
 • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Atentie! Nu introduceti date personale in comentarii.
CAPTCHA
Această întrebare este pentru a testa dacă sunteți sau nu un vizitator uman și pentru a preveni postarea automată de spam.
Permalink

Nume
Nicu Boruz

Interesant

Opinii

Carlos Velázquez, Marketing Director Roca

Credem ca ‘Smart’ poate fi cu adevărat inteligent, doar dacă îmbunătățește viețile oamenilor.

Carlos Velázquez, Marketing Director Roca

Marius IORDACHE, Sales Manager Heating & Water Heating Devices TESY Romania SRL

Vom continua să dezvoltăm capacitatea de producție astfel încât să atingem obiectivul ambțios de a fi în primii trei producători de boilere electrice în Europa în următorii 3 ani.

Marius IORDACHE, Sales Manager Heating & Water Heating Devices TESY Romania SRL

Horia Voicu, director AFRISO-EURO-INDEX SRL

Cu siguranţă inteligenţa artificială va reprezenta viitorul şi în domeniul aparatelor de măsură şi control.

Horia Voicu, director AFRISO Romania

Samuel Prodea, director general PEFOC.ro

"Scopul și provocarea majoră pe care am avut-o în 2018 a fost informarea corectă și educarea clienților, deoarece în România încă se fac multe improvizații în acest domeniu. Vrem să continuăm să specializăm meseriași în acest domeniu."

Samuel Prodea, director general PEFOC.ro

Top Categorii

Apa
Campanii
Climatizare
Electrice
Energie regenerabila
Evenimente
Termice
Tehnologie
Pompe
Sanitare

 

ROFMEX 2019