Peste 50% din achizițiile de centrale termice sunt reprezentate de înlocuiri

432 vizualizari
înlocuirea centralei termice
Distribuie pe

Conectivitatea inteligentă, printre cele mai apreciate opțiuni la „upgrade”

  • Cele mai ridicate rate de înlocuire sunt înregistrate în orașele din nord-vestul țării: Baia Mare, Satu Mare sau Bistrița;
  • Gestionarea căldurii prin soluții de conectivitate inteligentă (smart connectivity) este una dintre opțiunile cele mai apreciate de consumatori;
  • Parcul total de centrale termice la nivel național va continua să crească până la 2,6 milioane de unități în acest an, conform estimărilor Ariston Thermo România.

Tot mai mulți români sunt precupați de eficiența energetică a locuințelor proprii și investesc în înlocuirea echipamentelor de încălzire de  generație mai veche cu noile modele de centrale termice în condensare. Conform Ariston Thermo România, liderul pieței locale de centrale termice și boilere electrice, peste 50% din totalul vânzărilor de sisteme de încălzire pe gaz sunt generate în prezent de înlocuiri.

Catalin Draguleanu

„Piața locală de centrale termice se maturizează, fapt confirmat de creșterea ponderii înlocuirilor în totalul de vânzări, de la 35% în urmă cu doi ani, la peste 50% în prezent. Nevoile clienților au evoluat constant în ultimii ani, astfel că echipamentele de încălzire trebuie să asigure nu doar un confort sporit în locuințe, ci mai ales un coeficient ridicat de eficiență energetică și să țină pasul cu noile tehnologii de conectivitate inteligentă”, spune Cătălin Drăguleanu, country manager al Ariston Thermo România.

Vânzările de centrale termice la nivelul întregii piețe au avansat până la aproximativ 270.000 de unități în anul 2018, potrivit estimărilor Ariston. O pondere de peste 50% din aceste vânzări este reprezentată de înlocuiri, în timp ce restul de vânzări sunt generate de proiecte rezidențiale noi și prime instalări (debranșări și case individuale).

Principalele criterii de achiziție la înlocuirea centralei termice

În momentul înlocuirii, principalele criterii pe care clienții le au în vedere sunt eficiența energetică și posibilitatea de a face economii la plata facturilor cu utilitățile, potrivit unui studiu* realizat de Ariston. Noua generație de centrale este cu până la 35% mai eficientă, un aspect apreciat de cumpărători în condițiile în care cheltuielile cu utilitățile au crescut constant în ultimii ani. În ultimul trimestru al anului trecut, o gospodărie a cheltuit în medie aproape 400 de lei cu locuința, apa, electricitatea sau gazele, mai mult cu peste 14% față de același interval al anului 2017 și cu peste 30% față de anul 2015, potrivit Institutului Național de Statistică**.

Un alt criteriu important de selecție este ca echipamentele de încălzit să beneficieze de servicii post-vânzare, precum garanția. Astfel, dacă la prima achiziție, prețul și detaliile tehnice erau criteriile dominante, la înlocuire, clientul știe deja că întreținerea și reviziile periodice efectuate de către personal autorizat asigură eficiență sporită și o durată mai mare de funcționare a centralei.

De asemenea, clienții doresc să facă un „upgrade” tehnologic, iar opțiunea de conectivitate inteligentă este printre cele mai căutate. Potrivit studiului companiei, clientul actual este mai bine informat, la curent cu tendințele în domeniu și mai preocupat de avantajele oferite de noile tehnologii. Aceștia se informează în special din mediul online, dar achiziționează echipamentele de încălzire din magazine specializate în instalații sau lanțuri de tip DIY, ținând cont de sfaturile instalatorilor și ale consilierilor de vânzări.

Piața de înlocuiri în cifre

„În România, înlocuirea centralei termice are loc în medie după 12-14 ani de funcționare, spre deosebire de consumatorii din vestul Europei, care înlocuiesc centrala termică mai devreme, în medie după 8-10 ani. Piața locală nu a atins încă gradul de maturizare din Vest, însă vedem cum comportamentul consumatorilor români se schimbă, cum noile tehnologii înlocuiesc vechile echipamente, iar eficiența energetică este o preocupare tot mai mare. Ne așteptăm ca înlocuirile să crească până la peste 75% din totalul de vânzări pe piața locală în următorii ani”, spune Cătălin Drăguleanu, country manager al Ariston Thermo România.

Vârsta medie a centralelor termice la nivel național este de 7-8 ani, această cifră fiind influențată de ponderea ridicată a înlocuirilor din prezent. Pe primele locuri în clasamentul orașelor cu cele mai ridicate rate de înlocuire a centralelor termice, de peste 90%, se situează Baia Mare, Satu Mare, Bistrița, Alba Iulia și Zalău, acestea fiind și orașe total debranșate de la încălzirea centralizată. Investiția într-o centrală termică în condensare se ridică la aproximativ 3.200 de lei (inclusiv TVA), sumă ce va fi amortizată în timp datorită eficienței energetice a noii generații de echipamente.
Parcul total de centrale termice instalate a crescut substanțial în ultimii ani, susținut de debranșări, înlocuiri și de achizițiile pentru proiecte noi. Potrivit estimărilor Ariston, numărul total de centrale achiziționate va ajunge în acest an la aproximativ 2,6 milioane de unități, comparativ cu 2,4 milioane unități în anul 2018.  

*Comunicatele INSSE privind veniturile și cheltuielile gospodăriilor în trimestrele IV 2018, 2017, 2016, 2015.
**Studiu realizat de Ariston Thermo România în 2017.

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Atentie! Nu introduceti date personale in comentarii.
CAPTCHA
Permalink

Super bune

PÎRLEA ILIE

Opinii

Licitatii

Valoarea estimata: 420 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 25.410.511 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 2.240 RON
Data publicarii:

Reea Agency

Video