Protectie pentru motoare, cu valoare adaugata

227 vizualizari
 PKE de protecție a motoarelor
Distribuie pe

Motoarele sunt nucleul multor aplicații. Protecția motoarelor este, așadar, crucială pentru a ne asigura că un utilaj, un sistem și procesele sale conexe de producție funcționează fiabil și fără probleme. Totuși, în ziua de astăzi, componentele destinate protecției motoarelor sunt capabile de mult mai mult. Devan Reddy, manager de produs la Eaton (Wadeville), explică felul în care, prin oferirea de informații detaliate despre starea unui motor, acestea au o contribuție majoră la îmbunătățirea disponibilității sistemului.

Producătorii de electricitate din Africa Subsahariană se confruntă cu o provocare imensă în conectarea celor 950 de milioane de locuitori ai continentului la o rețea electrică stabilă și de calitate, în condițiile în care peste 600 de milioane nu au deloc acces la electricitate, iar majoritatea țărilor ating maxim niveluri de electrificare în jur de 20%.

Cei care sunt suficient de norocoși încât să fie conectați se confruntă cu pene repetate, cauzate de programe de întreținere necorespunzătoare și defecțiuni de sistem frecvente, din cauza lipsei unei infrastructuri adecvate de monitorizare și protecție.

EESCele mai multe centrale electrice de pe continent utilizează centrale termice motorizate, care încălzesc apă și generează aburul care învârte turbinele și angrenează generatoarele electrice. Securitatea și durata de viață a acestor motoare depinde, în mare măsură, de modul în care sunt protejate.

Nu poate fi supraestimată nevoia de dispozitive de protecție care să garanteze că motoarele, mecanismele și sistemele asociate sunt protejate împotriva deteriorărilor și care să protejeze oamenii implicați în operarea echipamentelor de vătămări legate de porniri, în blocaj, suprasarcini, scurtcircuite sau defecte ale conductorilor externi în sursele de alimentare trifazate.

Pe lângă protecție, utilizatorii își doresc din ce în ce mai mult funcții suplimentare. De exemplu, cunoașterea stării sarcinii de curent este vitală și le permite utilizatorilor să ia măsuri preventive din timp atunci când sarcina motorului crește rapid, înainte ca disjunctorul să declanșeze brusc și sistemul să se oprească.

Informații de diagnosticare detaliate despre declanșarea disjunctorului motorului pot, de asemenea, să ajute în procesul de depanare. Posibilitatea de a monitoriza consumul de electricitate al motoarelor individual și de a înregistra orice modificări este extrem de practică în această epocă a eficienței.

Implementarea tuturor acestor lucruri necesită sisteme inteligente de protecție a motoarelor, capabile să înregistreze și să transmită orice date relevante. În sistemele contemporane de protecție a motoarelor, întâlnim de obicei două tehnologii principale: disjunctorul electromecanic clasic, cu curent nominal reglabil, care declanșează în cazul unui scurtcircuit, și sisteme electronice de monitorizare a motoarelor, care utilizează sisteme fieldbus Profibus și Modbus pentru a transmite datele înregistrate către dispozitive de control de nivel superior. Acestea din urmă sunt sisteme complexe de gestionare a motoarelor, care sunt mult mai scumpe decât un întrerupător de protecție electromecanic pentru motoare. Necesită mai mult spațiu la instalare și, în general, oferă funcții care nu sunt necesare. Sistemele fieldbus încă sunt destul de rare și ele, deși există un interes masiv în potențialul îmbunătățit de protecție și prevenție a motoarelor.

O privire asupra curentului și suprasarcinii motoarelor

O soluție alternativă o reprezintă disjunctorul PKE de protecție a motoarelor, care dispune de protecție electronică la suprasarcină pe o gamă largă. Sistemul îndeplinește numeroasele funcții necesare unui dispozitiv compact de ultimă generație pentru protecția motoarelor.

Pe lângă funcția sa esențială de protecție, sistemul înregistrează informații relevante, pentru a oferi o evaluare cuprinzătoare a stării motorului. Designul este similar cu acela al unui întrerupător electromecanic tradițional de protecție a motoarelor, ceea ce îl face ușor de instalat, fără a avea o influență negativă asupra dezvoltării unui proiect. Datorită declanșatorului electronic integrat, PKE este capabil să înregistreze informații relevante, inclusiv curentul și suprasarcina motorului și alte date de diagnosticare, înainte de a le furniza aplicației finale pentru procesare ulterioară.

La motoarele cu necesități de curent stabile, orice fluctuație a curentului este ușor de înregistrat. Măsurătorile în creștere ar putea indica uzura și pot ajuta la programarea lucrărilor de întreținere. De exemplu, o scădere a curentului într-o pompă ar indica faptul că funcționează fără fluid.

Capacitatea de a înregistra suprasarcinile sub formă de cantități analogice este decisivă pentru siguranța în operare. Cifrele îi ajută pe operatori să evalueze și să analizeze sarcina dintr-un motor și, în cazul unei opriri iminente, îi pot permite personalului să ia măsurile corespunzătoare pentru a preveni declanșarea disjunctorului, pentru a evita defectarea circuitului. În condiții climatice diverse, monitorizarea stării sarcinii unui circuit care alimentează o bandă transportoare poate fi de asemenea îmbunătățită, pentru a preveni declanșarea nedorită a sistemului de protecție a motoarelor. Într-un astfel de scenariu, PKE joacă un rol important în garantarea operării în siguranță și a disponibilității sporite.

Depanare mai ușoară, în compatibilitate cu IE3

Dacă declanșează, disjunctorul electronic PKE de protecție a motoarelor, oferă informații detaliate despre cauza defecțiunii, pe lângă asigurarea protecției. Aici, întrerupătoarele tradiționale de protecție a motoarelor oferă pur și simplu informația dacă declanșarea a fost rezultatul unei suprasarcini sau a unui scurtcircuit și raportează un mesaj de eroare către PLC prin intermediul cablajului de comandă respectiv. Prin comparație, un întrerupător electronic de protecție a motoarelor oferă și informații despre posibila defecțiune de fază care a cauzat oprirea. Valorile transmise includ și setarea de suprasarcină și setările de clasă (5-20), care sunt oferite de PKE. Aceste date fac mai ușoară verificarea parametrizării dispozitivului și îi permit operatorului să detecteze orice setări incorecte sau schimbări nefiabile pe timpul funcționărilor. Orice declanșare sau suprasolicitare imediată a motorului conectat poate fi astfel evitată.

Disjunctorul electronic de protecție a motoarelor PKE de la Eaton, în combinație cu SmartWire-DT, asigură o protecție puternică și eficientă a motoarelor, pentru a spori siguranța operațională și a îmbunătăți disponibilitatea mecanismelor sau sistemelor. De asemenea, contribuie la optimizarea programelor de întreținere și, în cazul unei defecțiuni, poate reduce timpul necesar reparațiilor, datorită asigurării de date de diagnosticare îmbunătățite. Ca avantaj suplimentar, designul și operarea sunt aceleași ca în cazul unui disjunctor electromecanic PKZ, ceea ce îl face și mai ușor de utilizat. Protecția inteligentă a motoarelor asigurată de PKE le permite constructorilor de utilaje și sisteme să creeze soluții mai simple, mai rentabile și mai compacte; ceea ce face sistemele și mai fiabile.

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Atentie! Nu introduceti date personale in comentarii.
CAPTCHA

Opinii

Licitatii

Valoarea estimata: 420 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 25.410.511 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 2.240 RON
Data publicarii:

Reea Agency

Video