novapex

 

VRLA vs. Li-ion: Ce tip de baterie alegem pentru sistemele UPS monofazate?

VRLA vs. Li-ion
vizualizari

•    Tehnologia Lithium-ion devine din ce în ce mai accesibilă pe scară largă, iar bateriile Li-ion sunt acum o opțiune viabilă pentru echipamentele de tip UPS
•    Bateriile VRLA (valve-regulated lead-acid) sunt, în prezent, cea mai utilizată opțiune pentru sistemele UPS monofazate, dar specialiștii estimează că beneficiile pe termen lung ale tehnologiei Li-ion o fac să fie un concurent puternic

Schneider Electric, liderul transformării digitale a managementului energiei și al automatizării, oferă o gamă extinsă de UPS-uri (surse neîntreruptibile de energie), atât pentru centre de date, cât și pentru utilizatorii individuali. Majoritatea gamelor de UPS din portofoliul APC by Schneider Electric sunt compatibile cu bateriile VRLA și doar câteva modele folosesc baterii cu tehnologia Li-ion, însă, pe măsură ce această tehnologie devine mai accesibilă și mai eficientă, portofoliul nostru va reflecta cu siguranță această schimbare.

Bateriile de tip Lithium-ion (Li-ion) sunt utilizate în aplicații comerciale de peste 20 de ani. Așadar, de ce nu sunt încă folosite pe scară largă pentru UPS-urile monofazate? Până recent, pur și simplu nu au fost disponibile celule Li-ion care să le ofere furnizorilor de UPS-uri combinația ideală de accesibilitate de preț, densitate a energiei, putere, siguranță și fiabilitate pentru UPS-urile monofazate. Însă, datorită nevoilor și standardelor setate de industria autovehiculelor electrice, ultimii 10 ani ne-au adus suficiente opțiuni realiste pentru a putea integra tehnologia Li-ion în procesul de dezvoltare a UPS-urilor.

Bateriile Li-ion oferă câteva beneficii considerabile în comparație cu clasicele baterii VRLA:
•    Mai puține înlocuiri ale bateriei (sau chiar niciuna) necesare de-a lungul ciclului de viață al UPS-ului, ceea ce elimină riscul unei perioade de nefuncționare cauzate de înlocuirea bateriei
•    O greutate de aproximativ trei ori mai mică, pentru același volum de energie
•    De până la zece ori mai multe cicluri de încărcare - descărcare, în funcție de tehnologia și de compoziția chimică
•    De aproximativ patru ori mai puțină auto-descărcare (descărcarea mai lentă a bateriei,  in timp ce nu este utilizată)
•    O încărcare de patru ori mai rapidă, esențială pentru situațiile de urgență

Cu toate acestea, bateriile Li-ion au două dezavantaje principale față de tehnologia VRLA:
•    Cheltuieli totale mai mari pentru același volum de energie din cauza costurilor de fabricație mai ridicate și costului sistemului de gestionare a bateriilor necesar
•    Reglementări mai stricte privind transportul

„Tendința generală este de a face trecerea de la tradiționala tehnologie VRLA la bateriile Li-ion, care sunt mai mici, mai ușoare, rezistă mai bine la temperaturi ridicate și, per total, sunt mai durabile,” spune Traian-Alexandru Petric, National Sales Director pe România și Republica Moldova, APC by Schneider Electric. „Nu mai puțin important este faptul că tehnologiile de producere a acestor baterii sunt din ce în ce mai eficiente, ceea ce înseamnă că prețul de achiziție scade și noile modele ajung mai rapid pe piață. Ne aflăm deja în punctul în care Li-ion prezintă net mai multe beneficii decât VRLA? Încă nu, iar fiecare client trebuie să facă această alegere în funcție de cazul său particular.”

Un aspect esențial pentru clienții care aleg între un UPS care funcționează cu baterii VRLA și unul cu baterii Li-ion este TCO (Costul asociat utilizării echipamentului de-a lungul întregului ciclu de viață). În cazul bateriilor Li-ion, unele compoziții chimice și unele tehnologii pot avea un TCO favorabil pe o perioadă de 10 ani, comparativ cu bateriile VRLA (10 ani reprezintă durata medie de viață a unui UPS). Calculele finale au arătat că bateriile Li-ion au un TCO de 1.400 dolari, cu 53% mai puțin decât TCO-ul de 3.010 dolari al bateriei VRLA.

Iată ce atribute și indici de utilizare au fost luați în calcul pentru această analiză:

UPS

Ca tendință generală, bateriile de tip Li-ion sunt din ce în ce mai prezente nu doar în UPS-urile monofazate, ci și în centrele de date. Principalul dezavantaj pe care îl prezintă este costul inițial ridicat, dar analizele Schneider Electric au demonstrat că, pe termen lung, tehnologia Li-ion poate avea un TCO mai avantajos față de bateriile VRLA. În funcție de nevoi și de bugetul de care dispun, utilizatorii care sunt în căutarea unui UPS monofazat pot alege dintr-un portofoliu extins de echipamente care folosesc atât baterii VRLA, cât și Li-ion.

Puteți găsi mai multe informații despre portofoliul APC by Schneider Electric de UPS-uri aici.

 

Adauga Comentarii

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Atentie! Nu introduceti date personale in comentarii.
CAPTCHA
Această întrebare este pentru a testa dacă sunteți sau nu un vizitator uman și pentru a preveni postarea automată de spam.

Opinii

Carlos Velázquez, Marketing Director Roca

Credem ca ‘Smart’ poate fi cu adevărat inteligent, doar dacă îmbunătățește viețile oamenilor.

Carlos Velázquez, Marketing Director Roca

Marius IORDACHE, Sales Manager Heating & Water Heating Devices TESY Romania SRL

Vom continua să dezvoltăm capacitatea de producție astfel încât să atingem obiectivul ambțios de a fi în primii trei producători de boilere electrice în Europa în următorii 3 ani.

Marius IORDACHE, Sales Manager Heating & Water Heating Devices TESY Romania SRL

Horia Voicu, director AFRISO-EURO-INDEX SRL

Cu siguranţă inteligenţa artificială va reprezenta viitorul şi în domeniul aparatelor de măsură şi control.

Horia Voicu, director AFRISO Romania

Samuel Prodea, director general PEFOC.ro

"Scopul și provocarea majoră pe care am avut-o în 2018 a fost informarea corectă și educarea clienților, deoarece în România încă se fac multe improvizații în acest domeniu. Vrem să continuăm să specializăm meseriași în acest domeniu."

Samuel Prodea, director general PEFOC.ro

Top Categorii

Apa
Campanii
Climatizare
Electrice
Energie regenerabila
Evenimente
Termice
Tehnologie
Pompe
Sanitare

 

ROFMEX 2019